Uppsala universitet, Institutionen för informatik och media

Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet bedriver utbildning och forskning vid Ekonomikum i Uppsala och Campus Gotland i Visby. Vid institutionen studeras olika aspekter av digitaliseringens förutsättningar, möjligheter och konsekvenser i relation till individer, organisationer och samhällsinstitutioner. För mer information, se institutionens hemsida.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet utlyser just nu en doktorandtjänst i medie- och kommunikationsvetenskap inom WASP-HS-projektet AI Design Futures. Det är en fullt avlönad doktorandtjänst, motsvarande högst en fyraårig utbildning på heltid. Innehavaren av doktorandtjänsten ska i första hand ägna sig åt sin egen forskarutbildning (se tema nedan). Doktoranden förväntas aktivt delta i institutionens seminarieverksamhet. Även andra arbetsuppgifter, inklusive undervisning och administrativt arbete – på engelska och/eller svenska – kan ingå i anställningen (max 20 %).

Doktorandtjänsten är en del av det nationella forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program - Humanities and Society (WASP-HS). Syftet med WASP-HS är att främja ny tvärvetenskaplig kunskap inom humaniora och samhällsvetenskap på temat artificiell intelligens och autonoma system och deras inverkan på mänsklig och social utveckling. Forskningsprogrammet möjliggör spetsforskning, expertis och kapacitetsuppbyggnad inom humaniora och samhällsvetenskap. Totalt investerar Wallenbergstiftelserna upp till 660 miljoner kronor i forskningsprogrammet WASP-HS. För mer information om den forskning och andra aktiviteter som bedrivs inom WASP-HS besök hemsidan.

Projektet AI Design Futures, kommer att ledas av WASP-HS gästprofessor (2023-2028) Mark Coeckelbergh, och inkluderar professor Amanda Lagerkvist, docent Magnus Strand, och dr Matilda Tudor samt ytterligare en doktorand i företagsekonomi. Projektet kommer att undersöka hur AI påverkar människor existentiellt, genom att forma hur vi upplever och tänker kring tid, sårbarhet och ändlighet samt hur vi förstår världen. Det kommer också att utforska hur AI väcker normativa frågor kring de sociala och politiska framtider vi föreställer oss, och kring hur vi ska utforma samhälleliga institutioner och sociotekniska system med AI. Dessa mångskiktade designprocesser är oupplösligt sammanflätade. Detta forskningsprojekt kommer att angripa dessa frågor genom att studera och diskutera hur algoritmer formar vår föreställning om tid, på både existentiell och politisk nivå, och hur våra framtidsbilder återspeglas i designen av AI och de institutioner där AI är inbäddat. Projektet syftar till att begreppsliggöra och åstadkomma existentiella, politiska och institutionella design framtider, med utgångspunkt i både politisk och existentiell filosofi, för att föreställa sig och skapa nya narrativ för alternativa AI Design Futures.

Doktoranden kommer att ingå i ett labb inom projektet (”Existential Media Lab”). Mot bakgrund av att människor med existentiell eller psykisk ohälsa (som ångest eller depression), ofta upplever att framtiden inte finns, kommer detta doktorandprojekt att försöka förstå de praktiska och filosofiska relationerna mellan möjligheterna att förutse och föreställa sig framtiden, psykisk och existentiell (ohälsa) och teknisk design och mediebruk. Med andra ord söker vi någon som är intresserad av att forska om de potentiella relationerna mellan självrapporterad psykisk ohälsa (som olika syndrom som till exempel dysmorfofobi) bland unga kvinnor, deras känsla kring framtiden som möjlig eller inte, och deras mediepraktiker. Dessutom kommer doktoranden att studera hur/om en sådan framtidskänsla kan återfås eller utformas via nya digitala verktyg för existentiell hälsa. Genom kollaborativa forskningsmetoder ska projektet söka utveckla ett sådant verktyg och utforska hur och om en upplevelse av och förväntan kring framtiden kan ingå i designen. Därigenom ska projektet också både söka skapa alternativa former för levda framtider och nya filosofiska perspektiv, som potentiellt kan förändra dominerande berättelser om AI och framtiden.

Projektet finansieras av The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society WASP-HS: https://-hs.org). Det kommer att bedrivas inom en blomstrande forskningsmiljö vid Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet, där flera relaterade projekt om intim AI, biometri, digitala medier och funktionsvariationer och relationerna mellan AI, framtiden och slutet, pågår: Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence. 

Kvalifikationskrav
För att bli antagen till forskarutbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap krävs att den sökande har grundläggande och särskild behörighet som föreskrivs av Samhällsvetenskapliga fakulteten. Den som har en examen på avancerad nivå (d.v.s. en magisterexamen), som har fullgjort kurskrav på minst 240 hp (inklusive minst 60 hp på avancerad nivå) har uppfyllt de grundläggande behörighetskraven. De särskilda behörighetskraven för tillträde till forskarutbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap erfordrar att den sökande har godkänts på kurser om 90 hp i medie- och kommunikationsvetenskap. Den som på annat sätt, inom eller utom landet, har skaffat sig motsvarande kunskaper anses också uppfylla de grundläggande respektive särskilda behörighetskraven. 

Vi söker en kandidat med väldokumenterad kunskap om medier och kommunikation. Kunskaper inom science and technology studies (STS), människa-datorinteraktion, anticipation studies/future studies, genusvetenskap och teknikfilosofi är meriterande. Kandidater bör ha en god överblick över samhällsvetenskap och/eller humaniora samt ett stort intresse för såväl empirisk forskning som för mediefilosofi. Stor vikt kommer att läggas vid kandidatens personliga lämplighet. Önskvärda egenskaper inkluderar dokumenterad samarbetsförmåga, initiativförmåga, självständighet, ett reflekterande och analytiskt förhållningssätt. Mycket god kommunikativ förmåga, inkl. förmågan att utrycka sig på engelska i både tal och skrift, är nödvändig.

När universitetet anställer nya doktorander ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter, särskilt inom de aktuella doktorandprojekten, samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten inom området.

Meriterna ska vara dokumenterade så att såväl kvalitet som omfattning kan bedömas.

Intervjuer kommer att hållas via fysisk intervju på Uppsala universitet eller via internet.

Ytterligare information
För en beskrivning av doktorandprogrammet vid Institutionen för informatik och media se http://www.samfak.uu.se/ och https://im.uu.se/education/phd-studies/

Ytterligare information om doktorandstudier vid Uppsala Universitet http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/forskarutbildning/

Ansökan ska innehålla

  • Kort följebrev som ska innehålla:
    1) Den sökandes motiv till att söka tjänsten (max 500 ord).
    2) En kort beskrivning av de dokument som skickats med (lista dem).
    3) Om mer än ett akademiskt arbete (uppsats, artikel etc.) lämnats till bedömning ska det i följebrevet anges vilket av dessa som antagningskommittén ska prioritera.
  • Avhandlingsplan (två sidor, på engelska). Planen ska innehålla teoretisk ansats, forskningsfrågor, syfte, typ av data, metod samt tidsplan.
  • CV med bestyrkta kopior av akademiska dokument, t.ex. vidimerade kopior av akademiska examina
  • Kopia av de självständiga arbeten som sökanden författat inom ramen för sin grundutbildning (C-,D-, avancerad nivå eller motsvarande; bifoga utkast av pågående arbeten) alternativt andra relevanta texter
  • Andra dokument som sökande önskar bifoga, till exempel rekommendationsbrev eller engelska språktester

NOTERA: Icke-kompletta ansökningar kommer inte att beaktas!

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: 
PI of the Uppsala Informatics and Media Hub for Digital Existence, Prof. Amanda Lagerkvist: amanda.lagerkvist@im.uu.se
Prefekt, fil Dr. Tomas Eklund: tomas.eklund@im.uu.se
Ämnesansvarig, Prof. Michal Krzyzanowski: michal.krzyzanowski@im.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 21 april 2023, UFV-PA 2023/942.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/942
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-31
Sista ansökningsdag 2023-04-21

Tillbaka till lediga jobb