Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

I FREIA-laboratoriet vid institutionen för fysik och astronomi utvecklas instrument för forskningens behov och framför allt framtida partikelacceleratorer, med särskilt intresse för den supraledande spoke linac-sektorn för European Spallation Source (ESS). Laboratoriet är utrustad med en avancerad testanläggning för supraledande RF-kaviteter och deras högeffektiva mikrovågskällor. Alla spokekaviteter för ESS acceleratorn i Lund har testats i FREIA. En förstudie om att vidareutveckla ESS för at generera en mycket intensiv neutrinostråle för fundamental fysik pågår samt uppbyggnad av en ny frielektronlaser för THz-strålning i FREIA-laboratoriet. Utöver acceleratorutveckling sker i FREIA-laboratoriet ett antal projekt inom instrumentutveckling däribland multi-Gigabit trådlös dataöverföring för framtida behov inom partikelfysikforskning. Till förfogande finns verktyg för mikrovågselektronik som mikrovågs CAD (ADS, CST, HFSS) och mätutrustning (VNA, spektrumanalysatorer) samt tillgång till ett avancerat renrum på 2000 m2.

Forskningsprojektet inkluderar en blandning av teoretisk och experimentellt arbete med särskilt inriktning på avancerat acceleratorteknologi och strålfysik eller avancerat högeffekt mikrovågselektronik. Forskningen kommer därför att ha stor nytta av vår avancerade mätinfrastruktur tillgängligt i FREIA laboratoriet och på Ångström campus.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning
Tjänsten finansieras under EU-projektet AIDAinnovas dedikerade arbetspaket om blivande och teknikdriven detektor-FoU (WP13 - Blue-Sky-programmet), WADAPT – som står för Wireless for Data and Power Transmission. Blue-Sky-projektet kommer att utveckla multi-Gigabit trådlös dataöverföring för partikelfysiktillämpningar enligt ett initiativ som främjas av CERN (LoI, CERN-LHCC-2017-002). För att överföra mätdata från detektorer används idag långa kablar som påverkar mätnoggrannheten genom att materialet i kablarna försämra precisionen i mätningen (spridning, nukleära interaktioner), påverka detektorgeometri och ge oönskad fördröjningar i dataöverföring. I WADAPT-projektet föreslås användning av trådlös dataöverföring i de mest centrala delarna av framtidens experiment inom partikelfysik. Trådlösa gränssnitt erbjuder ett elegant och billigare alternativ till kablar. Det tillåter dataöverföring med minimal fördröjning, direkt kommunikation mellan detektorlager som kan användas till lokal datareduktion genom maskininlärning, radiell utläsning vilket gagnar topologisk rekonstruktion av data i realtid.

Forskningsprojektet kommer att innehålla en blandning av teoretiskt och experimentellt arbete, med specialisering på millimetervåg trådlös kommunikation. Kandidaten kommer att få möjlighet att studera designen av trådlösa noder med låg massa, strömförbrukning och kostnad med hög datahastighet som möjliggör multi-Gb/s punkt till punktkommunikation med t.ex. BER < 10-12 . Noderna som kommer att användas har i våra tester visat sig vara extremt strålningshärdiga och fungera med låg latens. I projektet kommer olika topologier och nät av kommunikationsnoder att utvecklas för att möta framtida utmaningar vid experiment för partikelfysik, såsom vid framtidens FCC accelerator på CERN men även följa den senaste 5G-utvecklingen. Forskningen omfattar även design, implementering och utvärdering av antenners direktivitet samt studier av antennuppsättningsprototyper optimerade för frekvensbandet mellan 57 - 66 GHz (eller högre). Mer specifika arbetsuppgifter:

  • Utveckling av trådlösa trådlösa noder med hög datahastighet som möjliggör multi-Gb/s kommunikation
  • Utveckling av millimetervågsantenner och antennuppsättningar
  • Karakterisering av punkt till punkt kommunikationsnoder
  • Realisera antennmätningar vid millimetervågor, testning och demonstration av driften av trådlösa noder inom högenergifysikkontexten
  • Projektuppföljning och rapportering

Kvalifikationskrav
För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i Fysik eller Elektroteknik. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Vi söker kvalificerade och motiverade kandidater med starkt intresse för mikrovågsteknologi. Kandidaten bör ha erfarenhet med mikrovågsteknologi och design av förstärkare. Kandidaten ska ha avslutat ett doktorat i fysik, tillämpad fysik eller elektroteknik med kurs i mikrovågsteknik eller motsvarande. Mycket goda betyg från utbildningen är meriterande. Det är en plus att har erfarenhet med användning av nätverksanalysator (VNA), mjukvara för att beräkna EM-fält liksom HFSS, CST eller likadant och vara bekant med huvudkoncepter. Och det förväntas att kunna ansöka om betydande forskningsbidrag från externa källor. Mycket god muntlig och skriftlig färdighet i engelska är ett krav liksom förmåga att arbeta både självständigt och i projektgrupp.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år. Omfattningen är heltid/100 %. Tillträde 2023-02-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dragos Dancila, tel +46 72 366 31 80, e-post dragos.dancila@angstrom.uu.se och Richard Brenner, tel +46 73 469 76 15, e-post: richard.brenner@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 16 Januari 2023, UFV-PA 2022/4770.

Ansökan ska innehålla en kort beskrivning av forskningsintressen och relevant erfarenhet, CV, kopior av certifikat och examensbevis, doktorsavhandling, doktorsexamen och andra dokument som den sökande vill hänvisa till. Sökanden uppmanas att ange namn och kontaktuppgifter för domare och / eller bifoga rekommendationsbrev.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20230201
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4770
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-19
Sista ansökningsdag 2023-01-16

Tillbaka till lediga jobb