Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi och immunologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 60 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se. Den person vi nu söker kommer att vara placerad vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi och knuten till National Bioinformatics Infrastructure Sweden (NBIS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab).

SciLifeLab (https://www.scilifelab.se) är ett nationellt centrum för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifeLabs mål är också att bygga en stark forskargruppering kring centret genom utbildning och samverkan. SciLifeLab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet. SciLifeLab startade sin verksamhet 2010 och har idag 570 anställda vid faciliteterna, samt 250 forskargrupper. SciLifeLab är också värd för det nationella forskningsprogrammet mot COVID-19 och den nya miljardsatsningen Data-Driven Life Science med elva partnerorganisationer.

Som en del av DDLS-programmet utvecklar SciLifeLab nu Data Science Nodes (DSN) med fast anställd personal såsom AI-experter, bioinformatiker, systemutvecklare, dataingenjörer och data stewards. DSN etableras nära starka lokala forskningsmiljöer vid ledande universitet men de samverkar samtidigt nationellt inom DDLS-programmet. All teknisk personal arbetar inom SciLifeLabs bioinformatikplattform NBIS (https://nbis.se) eller SciLifeLab Data Centre, som båda har väletablerade nätverk som skapar en stimulerande arbetsmiljö, välfungerande lagarbete och möjlighet till professionell utveckling. 

Varje DSN fokuserar primärt på en av de fyra strategiska forskningsområdena inom DDLS (cell- och molekylärbiologi, precisionsmedicin och diagnostik, evolution och biodiversitet, epidemiologi och infektionsbiologi) men interagerar även mellan områdena. Denna tjänst gäller Data Science Node i Evolution och Biodiversitet, och innehavaren kommer att arbeta vid SciLifeLab Data Centre, som är en central enhet med ansvar för IT- och datahanteringsfrågor som stöttar SciLifeLab och DDLS-forskningsprogrammet. Datacentret har även nationella uppgifter såsom den svenska COVID-19-forskningsdataportalen. Datacentret arbetar också med frågor kring FAIR, öppen vetenskap och datadriven livsvetenskap i nära samarbete med viktiga nationella och internationella e-infrastrukturer. Genom att arbeta vid SciLifeLab Data Centre kommer du att vara i centrum av Sveriges främsta livsvetenskapsinfrastruktur och har möjlighet att integrera modern IT och datavetenskap med svensk livsvetenskapsforskning samt bidra med att maximera det vetenskapliga genomslaget av forskningsdata från SciLifeLab. Du kommer att arbeta tillsammans med forskare, dataingenjörer, data stewards och systemutvecklare i en snabbt växande, dynamisk och progressiv grupp med en ledande roll i svensk datadriven livsvetenskap. 

För etablerandet av Data Science Node in Evolution and Biodiversity (DSN-EB) söker vi nu en data steward med erfarenhet från evolutionsbiologi och biodiversitet som vill vara med att möjliggöra life science-forskning i Sverige bortom vad som är möjligt att uppnå för enskilda forskare, ett enskilt universitet eller ett enskilt forskningsområde.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala Universitet.

Arbetsuppgifter
Du kommer att jobba nära forskare och forskningsprojekt och hjälpa dem att hantera och tillgängliggöra sina forskningsdata på bästa sätt genom att etablera datahanteringsplaner och att hjälpa forskargrupper att strukturera och publicera forskningsdata. Ett stort fokus kommer att ligga på att etablera och genomföra rutiner för användarstöd för insamling och deponering av standardiserad metadata och data inom evolution och biodiversitet till bl.a European Nucleotide Archive. En viktig del i arbetet är också att utbilda forskare i principer och tillvägagångssätt för hantering och delning av olika typer av forskningsdata. Du förväntas också bidra med kompetenshöjande nätverkande inom forskningsdatahantering i Sverige.

Kvalifikationskrav

  • Universitetsexamen inom som arbetsgivaren anser relevant område med inriktning mot biologi alternativt motsvarande kompetens förvärvad på annat sätt.
  • Erfarenhet av att arbeta i Unix-miljö med skriptning och automatisering.
  • Erfarenhet av att arbeta med data inom evolutionsbiologi och/eller biodiversitet.
  • Kännedom om principer och förutsättningar för Öppen vetenskap och FAIR.
  • Du bör kunna uttrycka dig obehindrat på engelska i både skrift och tal.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Den sökande ska ha mycket god samarbetsförmåga, initiativförmåga och goda kommunikativa kvaliteter. Som person bör du vara flexibel och serviceinriktad. Du bör även vara kvalitetsmedveten samt mål- och resultatinriktad.

Önskvärt/ meriterande i övrigt

  • Erfarenhet av internationella databaser för deponering och publicering av livsvetenskapsdata, och därtill relevanta datatyper, metadata och standarder.
  • Erfarenhet av arbete med sekvensdata.
  • Erfarenhet av att arbeta med användarstöd.
  • Erfarenhet av att arbeta i internationella samarbeten och nätverk

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Bengt Persson, bengt.persson@icm.uu.se,
Henrik Lantz, henrik.lantz@nbis.se, Johan Rung, johan.rung@scilifelab.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 16 januari 2023, UFV-PA 2022/4643.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-02-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4643
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-06
Sista ansökningsdag 2023-01-16

Tillbaka till lediga jobb