Uppsala universitet, Institutionen för läkemedelskemi

Institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har cirka 85 anställda och här arbetar doktorander, lärare, forskare och administratörer nära tillsammans i en kreativ och öppen miljö. Mer information om institutionen finns här.

Vi söker en starkt motiverad forskare som vill bidra till utvecklingen av nya in vitro-metoder att modellera och förutsäga transporten av peptid- och proteinläkemedel i komplexa biologiska matriser. Forskaren kommer vara placerad inom forskargruppen farmaceutisk fysikalisk kemi och kommer arbeta med ett projekt inom SweDeliver, ett VINNOVA-finansierat kompetenscentrum.

Forskargruppen Farmaceutisk fysikalisk kemi har som målsättning att klargöra sambanden mellan läkemedelsmolekylers uppbyggnad, deras fysikalisk-kemiska egenskaper och möjligheterna att styra hur de lagras i och frisättas från olika typer av partikulära läkemedelsbärare och formuleringar. Syftet är att skapa ny kunskap som gör det möjligt att utveckla nya eller förbättrade system för administrering av läkemedel, och att utveckla in vitro-metoder för modellering av vad som händer med läkemedelsprodukter efter administrering, inklusive makromolekylära läkemedel såsom peptider och proteiner och lågmolekylära läkemedel såsom cancerläkemedel. Gruppens verksamhet är både experimentell och teoretisk och ligger i gränsområdet mellan fysikalisk kemi, läkemedelsformulering och materialvetenskap. Mer information om forskargruppens verksamhet finns här här.

I våra undersökningar kombinerar vi experimentella och teoretiska metoder. Experimentella metoder inkluderar lågvinkelröntgenspridning (SAXS), lågvinkelneutronspridning (SANS), neutronreflektometri, statisk och dynamisk ljusspridning (SLS/DLS), mikrofluidik, mikropipett-assisterad mikroskopi, konfokalmikroskopi, fluorescensmetoder (FRAP and fluorescensutsläckning) och reologi. Du finner mer information om vår forskning och forskargruppen här.

Inom SweDeliver bedriver gruppen forskning inom området parenteral administrering, med speciell inriktning mot subkutan administrering. Målet är att utveckla metoder att prediktera frisättningen från subkutant injicerade läkemedelsformuleringar, samt absorptionen och biotillgängligheten för subkutant administrerade läkemedel, framför allt biomakromolekylära aktiva substanser. Syftet är att underlätta utvecklingen av läkemedelsprodukter med hög biotillgänglighet och låg patientvariabilitet. Mer information om det parenterala arbetspaketet och SweDeliver finns här.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter

Arbetet kommer utföras i form av ett projekt inom kompetenscentrumet SweDeliver. Projektets målsättning är att öka förståelsen av de faktorer som påverkar masstransporten av peptid- och proteinläkemedel i nätverk av laddade biopolymerer, vilket är relevant för tillämpningar inom områdena läkemedlestillförsel och läkemedelsformulering. Arbetsuppgifterna kommer i huvudsak bestå av teoretisk modellering av diffusionsmedierade transportmekanismer samt implementering av teoretiska modeller i, och utveckling av, verktyg som används vid analys av konfokalmikroskopiska FRAP data (FRAP=fluorescence recovery after photobleaching). Som anställd kommer du tillhöra forskargruppen för farmaceutisk fysikalisk kemi. Som medlem i forskargruppen och SweDeliver förväntas du planera dina undersökningar, analysera resultaten och dokumentera allt arbete, samt att bidra till författandet av vetenskapliga artiklar och rapporter. Du förväntas även presentera dina resultat på möten och seminarier inom forskargruppen, institutionen och SweDeliver, samt utföra administrativa uppgifter i samband med rapportering av forskningsresultat.

Kvalifikationskrav

Vid datumet för anställningen ska du ha erhållit doktorsgrad i fysikalisk kemi. Du ska ha stor erfarenhet av molekylär termodynamisk modellering av intermolekylär växelverkan och komplexbildning i system av polyelektrolytnätverk och motsatt laddade makrojoner (proteiner, miceller), samt dynamiska förlopp kopplade till masstransport i sådana system, där numeriska lösningar av kopplade differentialekvationer ingår. Vidare ska du ha förmågan att utveckla egna datorprogram och hantera stora data mängder. Eftersom kommunikationen inom forskargruppen sker på svenska och engelska ska du kunna uttrycka dig flytande på dessa språk.

Ansökningsförfarande

Ansökan bör innehålla följande:

  • Följebrev med sammanfattning av tidigare forskningserfarenhet (1 – 2 sidor)
  • CV

Kandidater kommer rangordnas av projektledaren. Vi kommer eftersträva att rekrytera den kandidat som är bäst kvalificerad för tjänsten och de ingående arbetsuppgifterna, och som bedöms kunna bidra till utvecklingen av det parenterala arbetspaketet inom SweDeliver och institutionen för läkemedelskemi. Särskild vikt kommer fästas vid tidigare forskningserfarenhet av modellering av jämvikter och molekylära transporter i polyelektrolytnätverk.

Om anställningen

Anställningen är tidsbegränsad, 9 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Per Hansson (projektledare), tel. 0762-736768, e-post per.hansson@ilk.uu.se och Prefekt Anders Karlén, anders.karlen@ilk.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 18 november 2022, UFV-PA 2022/392.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3928
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-11-04
Sista ansökningsdag 2022-11-18

Tillbaka till lediga jobb