Institutionen för fysik och astronomi

Doktorand i energimaterialens fysik med inriktning mot korrosionsbeständiga material

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Avdelningen för Röntgenfysik är världsledande i användningen av avancerade spektroskopiska analysmetoder. Detta har gett oss en position i forskningens framkant i studier på atomär nivå av atomer, molekyler och kondenserad materia. På denna avdelning finns forskningsprogrammet Energimaterialens Fysik med speciellt fokus på att utveckla material och dess ytor och gränsskikt för olika energitillämpningar, vilket är av intresse för ett hållbart samhälle. Vi är en forskargrupp mångfald och god sammanhållning som delar det allmänna målet att utforska mekanismer i komplexa materialsystem, såsom solceller, batterier, katalys- och bränsleceller.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Projektbeskrivning
Material som utsätts för väder och vind eller material i elektrokemiska celler såsom batterier eller bränsleceller är utsatta för korrosion. Korrosion är en vanligt förekommande process som medför att materialet degraderar och därför kan en ökad korrosionsbeständighet medföra stora ekonomiska och miljömässiga fördelar. Detta projekt syftar till att studera ytreaktioner och korrosionsprocesser på atomär nivå hos nya typer av material. Genom att förstå hur korrosionsprocesserna initieras och fortlöper kan materialsammansättningen i sådana material optimeras med målet att öka materialets stabilitet och korrosionsbeständighet.

Arbetsuppgifter
Doktoranden kommer att arbeta med, samt utveckla, energimaterial. En viktig del av arbetet kommer att vara användning och utveckling av metoder som kombinerar elektronspektroskopi med elektrokemi för att studera korrosion in-situ, dvs medan den äger rum. Elektronspektroskopi (XPS), högenergielektronspektroskopi (HAXPES) och högtryckselektronspektroskopi (AP-XPS) på både synkrotronsljusanläggningar och lab-baserade instrument är centrala metoder för att studera materialsammansättning på, och under, ytan av material. Detta kombineras med elektrokemiska mätningar ex-situ såväl som in-situ. Doktoranden kommer att utveckla modeller för att öka korrosionsbeständigheten och har även möjlighet att bidra till utvecklingen av nya material. Doktoranden kommer att arbeta i en ämnesöverskridande miljö som inkluderar fysik och kemi.

Kvalifikationskrav
Den sökande bör ha avslutad examen i fysik, materialvetenskap eller annat relevant ämne. Mycket goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Kandidaten bör vara starkt motiverad att utföra experimentell röntgenbaserad forskning i ett aktivt forskarlag, samt att fördjupa sig i fysikaliska såväl som materialsyntes-aspekter.

Erfarenhet av fotoelektronspektroskopi, elektrokemiska metoder och andra materialanalysmetoder (t.ex. elektronmikroskopi) samt materialsyntes är meriterande. Arbete vid synkrotronljusanläggningar är meriterande.

Vikt kommer även att läggas på kandidatens samarbetsförmåga, driv, självständighet samt hur kandidatens erfarenheter och kunskaper kan stärka pågående forskning på institutionen.

Övrigt
Ansökan bör innehålla ett brev med beskrivning av forskningsintressen och av relevanta erfarenheter (max 2 A4-sidor), samt lista över ev. publicerade vetenskapliga arbeten, CV (2 A4-sidor), kopior av examensbevis och betyg. Vi ser gärna att du lämnar uppgifter om referenspersoner och/eller bifogar rekommendationsbrev.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Rebecka Lindblad, rebecka.lindblad@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 21 November 2022, UFV-PA 2022/3751

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3751
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-10-17
Sista ansökningsdag 2022-11-21

Tillbaka till lediga jobb