Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Institutionen har i dag ca 300 anställda varav 120 lärare och 110 doktorander. Drygt 4000 studenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år och ett 30-tal forskargrupper är kopplade hit. I den administrativa gruppen jobbar i dag 23 personer. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats             

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter/projektbeskrivning
Funktionaliteten och det ekonomiska värdet hos dagens industriella system och produkter, såsom bilar, flygplan, drönare och medicintekniska produkter, definieras och realiseras av programvara som ett inbyggt system. En central utmaning i utformningen av sådana system är förmågan att uppdatera programvara: att lägga till nya funktioner, anpassa ett system eller åtgärda säkerhetsproblem. Uppsala universitet startar nu två nya spännande projekt som fokuserar på nästa generations inbyggda system som måste designas för att kunna uppdateras: ERC-projektet CUSTOMER, och projektet UPDATE som finansieras av Wallenbergstiftelserna. Projekten samlar världsledande forskargrupper inom flera områden som är centrala för utveckling och implementering av inbyggda system: distribuerade trådlösa system, verifiering och testning, samt inbyggda system.

Projekten syftar särskilt till att utveckla följande: en ny systemarkitektur för inbyggda system som stödjer förmågan att distribuera och installera inkrementella uppdateringar, så att komponenter kan integreras och uppdateras sömlöst, samtidigt som systemets deterministiska beteende garanteras; skalbara metoder och verifieringsverktyg som på realistiska system automatiskt verifierar att uppdateringar bevarar och garanterar säkerhetsegenskaper; effektiva schemaläggningsalgoritmer för optimalt resursutnyttjande på dagens datorplattformar för att möjliggöra dynamiska uppdateringar; robusta protokoll och körtidstekniker för säker distribution och underhåll av verifierade och accepterade uppdateringar även i säkerhetskritiska miljöer som drönare.

Vi letar därför efter motiverade kandidater inom följande områden:

  • Systemarkitekturer för inbyggda system
  •  Modellering och verifiering
  • Realtidschemaläggning
  • Programmering och kodgenerering för ”multi-core platforms”
  • Inbyggda system t.ex. mobila robotar

Tjänsten är tidsbegränsad till 3 år, och kan innehålla undervisning (max 20%).

Kvalifikationskrav
Den sökande ska ha en doktorsexamen i datavetenskap, datorteknik eller ett liknande ämne, med fokus på en eller flera relevanta områden såsom inbyggda realtidssystem, formella metoder och mjukvaruteknik. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång (perioden kan förlängas med hänsyn till sjukdom, föräldraledighet, o dyl.). Sökanden skall ha goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Bedömningsgrunder
Vid urval bland behöriga sökande kommer stor vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet. Universitetet kommer att främst beakta den som efter en helhetsbedömning av dokumenterade meriter, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att självständigt genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter och bidra till en positiv utveckling av verksamheten inom projekten CUSTOMER och UPDATE och institutionen.

Ansökan
Ansökan bör innehålla ett brev där den sökande beskriver sig själv, relevanta kvalifikationer, sina forskningsintressen och motivering av önskad forskningsinriktning. Ansökan bör också innehålla en meritförteckning (CV), kopia av relevanta betygshandlingar, en kopia av doktorsavhandling (eller utkast), relevanta publikationer och övriga dokument, relevanta publikationer och övriga dokument. Sökande uppmuntras att ange tidigaste möjliga datum för anställning, samt att bifoga minst 2 rekommendationsbrev och kontaktuppgifter till referenspersoner.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 3 år. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Wang Yi, wang.yi@it.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 14 november 2022, UFV-PA 2022/3517.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 5
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3517
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-09-28
Sista ansökningsdag 2022-11-14

Tillbaka till lediga jobb