Uppsala universitet, Inst. för samhällsbyggnad och industriell teknik

Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik består av tre avdelningar: Kvalitetsteknik, Industriell teknik samt Byggteknik och byggd miljö. Institutionen har ungefär 100 anställda och har sin forskning och utbildning både vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och på Campus Gotland. Denna anställning kommer att vara placerad vid Avdelningen för byggteknik och byggd miljö i Uppsala. För mer information, se institutionens webbplats.

Avdelningen för byggteknik och byggd miljö bedriver forskning och utbildning inom området byggteknik och andra byggvetenskaper med fokus på energi i byggnader och byggd miljö. Vid avdelningen studeras bland annat potentialen för solenergi i den byggda miljön. Utbyggnaden av både tak- och markbaserad solkraft är en komplex fråga som berör integration i byggnader och landskap, anslutning till elnät, solresursens variabilitet över tid och rum och hur den kan utnyttjas i den byggda miljön.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
För att nå målet om 100 % förnybar elproduktion i Sverige fram till 2040 krävs en omfattande utbyggnad av förnybar elproduktion under de kommande årtiondena. El från solceller kommer sannolikt att utgöra en betydande del av detta, att döma av den senaste tidens utveckling i form av storskaliga solparker. Att integrera stora mängder solkraft i energisystemet kräver optimering av hur den variabla effekten utnyttjas, liksom planering av var och hur man ska lokalisera och dimensionera solparker.

I det här projektet, som ingår i det nationella kompetenscentret SOLVE, kommer du att arbeta med att utveckla matematiska, statistiska och maskininlärningsmetoder för att optimera utnyttjandet av solel i kombination med t.ex. batterilagring, laddning av elfordon, värmepumpssystem och tillhandahållande av stödtjänster till elnätet. Utöver detta kommer du att utveckla och tillämpa metoder för optimal lokalisering och dimensionering av solparker, givet randvillkor som alternativ markanvändning och eldistributionsnätets kapacitet. Projektet omfattar fallstudier av lokal solbruksplanering tillsammans med ett antal svenska kommuner och elnätsoperatörer som är partners i SOLVE.

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav
Vi söker kandidater med civilingenjörsexamen eller teknisk masterexamen inom energisystem, system i teknik och samhälle, teknisk fysik eller annat område relevant för forskningen, i kombination med stark bakgrund inom matematik och datorsimulering. Du bör ha god samarbetsförmåga liksom förmåga att arbeta självständigt. Vi kräver god muntlig och skriftlig färdighet i engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av geografiska informationssystem (GIS) är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Docent Joakim Munkhammar, joakim.munkhammar@angstrom.uu.se, 018-471 31 15.

Välkommen med din ansökan senast den 24 oktober 2022, UFV-PA 2022/3489.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3489
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2022-09-26
Sista ansökningsdag 2022-10-24

Tillbaka till lediga jobb