Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Uppsala universitets karriärsystem, Tenure track, ger universitetslektorer rätt att prövas för befordran till professor. Universitetet erbjuder bland annat stöd för vetenskaplig och pedagogisk utveckling, ledarskapsutveckling samt patent- och innovationsstöd.

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och mest mångsidiga institution i sitt slag med cirka 250 anställda. Vår verksamhet är tvärvetenskaplig och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom geofysik; luft-, vatten- och landskapslära (LUVAL); mineralogi, petrologi och tektonik (MPT); naturresurser och hållbar utveckling (NRHU); paleobiologi; och vindenergi. Genom att undersöka jordens historia förstår vi hur vår planet har utvecklats över tid och drar nytta av denna kunskap för forskning om en hållbar utveckling.

Geofysikprogrammet bedriver forskning och utbildning. Programmet består av forskargrupper som arbetar med jordbävningsseismologi, reflektionsseismik, vetenskaplig borrning, elektromagnetiska metoder, petrofysik och geodynamisk modellering med tonvikt både på ytnära tillämpningar och processer djupare i jorden. Programmet är också värd för det svenska nationella seismiska nätet (SNSN), leder det svenska centret för EPOS (European Plate Observing System), och är medlem i Riksriggen, den svenska nationella forskningsinfrastrukturen för vetenskaplig borrning. Geofysik ansvarar för inriktningen geofysik på både kandidat- och mastersprogrammen i fysik samt för doktorandutbildningen inom geofysik. Geofysik bidrar också till utbildningar på andra kandidat-, civilingenjörs- och doktorandprogram, samt i individuella kurser och kurser i livslångt lärande.

Geofysikprogrammet avser att anställa en universitetslektor inom bergmekanik och vetenskaplig borrning. Tjänsten har nära koppling till befintliga forskargrupper inom geofysik, samt till andra närstående grupper vid institutionen för geovetenskaper i programmen NRHU, MPT och LUVAL. Den nya kompetensen kommer att ge värdefulla bidrag till större tillämpade projekt, till exempel inom gruvsektorn, geotermisk prospektering, geologisk lagring och infrastrukturtillämpningar för att utveckla hållbara lösningar för samhället, samt till grundforskningsprojekt.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Beskrivning av anställningens ämnesområde:
Bergmekanik behandlar berg och bergmassors fysiska och mekaniska egenskaper, särskilt deras deformation, hållfasthet och stabilitet. Bergmekanik omfattar både geovetenskap och teknik. Vetenskapliga borrningar genererar underjordiska data som inte kan erhållas på annat sätt, till exempel via borrkärnor, in situ testning, loggning och borrhålsövervakning.

Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta med flera vetenskapliga och praktiska
frågeställningar betydande för samhället, där bergmekanik och vetenskaplig borrning spelar en nyckelroll. Utveckling av innovativa experiment- och analysmetoder möjliggör forskning som behandlar viktiga nyckelfrågor inom ett antal områden, såsom gruvdrift och geotermi. Det råder för närvarande en betydande brist på ingenjörer och forskare med adekvat utbildning i avancerad bergmekanik och angränsande ämnen, och allt tyder på att denna brist kommer att öka. Bidrag till undervisningen inom detta område blir därför också viktiga för kandidaten.

Arbetsuppgifter:

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och
    kursadministration samt handledning av doktorander och mastersstudenter.

  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

  • Anställningen kan komma att innefatta ledarskaps- och ledningsroller i forskningsprojekt, undervisning och utveckling samt samverkan med olika externa aktörer, bland annat frånindustrin och program för vetenskapliga borrningar.

  • Experimentella resurser. I tjänsten ingår en experimentell komponent, baserad på
    laboratorie- (bergmekanisk provning) såväl som i fältarbete (vetenskaplig borrning och provning med Riksriggen).

 

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen med relevant inriktning (till exempel geofysik, bergmekanik, teknisk
    geologi, geomekanik).

  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.

  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska om inte särskilda skäl
    föreligger.

  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet vilka tillmäts lika stor vikt.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid meriter rörande undervisning av studenter med teknisk och naturvetenskaplig bakgrund, relevant experimentell metodik och relevanta tekniska tillämpningar mot praktiska frågeställningar, inklusive industriperspektiv.  

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. 

Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och 
kommer att tillmätas vikt. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.  

Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att 
tillmätas stor vikt. Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Erfarenhet av att leda och driva laboratorie- och fältverksamhet är särskilt viktig. 

Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga 
arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan. Social kompetens är viktig och dokumenterad effektiv interaktion med externa aktörer, även från industrin, är en viktig merit. 

Övrig skicklighet:
Avancerad infrastruktur krävs ofta för att samla in vetenskaplig
borrinformation (till exempel, borrkärnor, borrhålsinformation). Meriter från vetenskaplig
borrning, inklusive utveckling av avancerad infrastruktur och borrprojekt, aktivt deltagande i borrprojekt och vetenskapliga rådgivande organ är viktiga. Sådana meriter är betydelsefulla och kommer att tillmätas vikt.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ
helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information:
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning


Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av
programansvarig professor, Professor Ólafur Gudmundsson (tel: 018-471-2788, e-post: olafur.gudmundsson@geo.uu.se), professor Alireza Malehmir (tel: 018- 471-2335, e-post: alireza.malehmir@geo.uu.se), prefekt Ian Snowball (tel: 018-471-3657, e-post: ian.snowball@geo.uu.se).

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Uppsala

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2023-03-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Välkommen med din ansökan senast den 9 november 2022, UFV-PA 2022/3426.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3426
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-10-11
Sista ansökningsdag 2022-11-09

Tillbaka till lediga jobb