Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper bedriver forskning och utbildning som spänner från globala klimat- och naturresursfrågor till frågor om jordens inre och naturkatastrofer. Vi befinner oss i en spännande, expansiv, internationell miljö (se Institutionen för geovetenskaper). Inom institutionens forskningsprogram Naturresurser och hållbar utveckling finns en enhet för Klimatledarskap, CCL (Climate Change Leadership), som framförallt studerar strategier som kan motverka klimatförändringar, inklusive följande frågor: Vad innebär en rättvis samhällsomställning som når klimatmål; hur hänger klimat och demokrati samman; hur kan verksamma klimatpolitiska beslut fattas; hur kan hinder och möjligheter i omställningen till hållbar utveckling hanteras? Forskningen är tvärvetenskaplig och rör både naturliga och sociala system samt deras interaktioner i gränslandet mellan vetenskap och politik. En spjutspets i CCL-verksamheten är en gästprofessur i klimatledarskap, som tillkommit genom en donation från Zennström Philanthropies. Under kommande år inriktas Zennströmprofessuren på strategier och policy för klimatomställning.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.


Arbetsuppgifter
Forskningsassistenten ska framförallt medverka inom ramen för forskningsprogrammet ”Fairtrans” (Fair transformations to a fossil free future) och i forskningskommunikationsprojektet ”Turné för vetenskap och miljö”. I arbetet ingår att bidra till framtagande och analys av empiriskt material, stödja författandet av vetenskapliga och populärvetenskapliga texter, samt medverka i praktiskt arrangemang av olika former av seminarier och dokumentation av dessa.

Kvalifikationskrav
Masterexamen i hållbar utveckling eller miljövetenskap med tydlig samhällsvetenskaplig inriktning och klimatprofil. Dokumenterat mycket goda kunskaper i engelska och svenska i både tal och skrift. Dokumenterad erfarenhet av god kommunikativ förmåga. Förmåga att kunna arbeta noggrant och resultatinriktat med konstruktiv problemlösning. God datorvana och samarbetsförmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Statsvetenskaplig kandidatexamen och kunskaper om klimatpolitik, klimatstrategier och klimatstyrmedel och deras effekter är meriterande. Arbetslivserfarenhet inom akademi, civilsamhälle eller näringsliv med koppling till klimatstrategier och klimatkommunikation är meriterande. Erfarenheter av tvärvetenskapligt arbete och egen populärvetenskaplig kommunikation i klimatfrågor är meriterande.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev på högst 1 sida som kärnfullt beskriver motiven för att söka tjänsten och hur sökande avser bidra till att genomföra arbetsuppgifterna. Ansökan ska därutöver redovisa dels att kvalifikationskraven uppfylls, dels eventuella meriterande kunskaper och erfarenheter. Ansökan ska innehålla ett CV, kopior av relevanta examina, samt kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad t.o.m. 2022-12-31. Omfattning: 100 procent. Tillträde 2022-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och lektor i klimatledarskap: mikael.karlsson@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 25 augusti 2022, UFV-PA 2022/2949.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2949
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-08-16
Sista ansökningsdag 2022-08-25

Tillbaka till lediga jobb