Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 60 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se.

Johan Elfs forskargrupp intresserar sig bland annat för vad som orsakar tillväxtvariationer i genetiskt identiska bakteriepopulationer, vilka mekanismer som styr replikationsinitiering och celldelning, samt hur vi kan bekämpa uppkomsten av resistenta bakterier och snabbt diagnostisera resistens i komplexa infektioner. Läs mer på https://elflab.icm.uu.se/. Användandet av E. coli och andra bakterier som modellorganismer möjliggör stor frihet att modifiera och kontrollera genuttryck samt att bestämma genotyper med hjälp av NGS. Storskalig kloning och sekvensering är således viktiga komponenter i labbets verksamhet och vi söker nu en disputerad forskare som kan säkerställa att våra höga krav på forskningskvalitet inom dessa områden tillgodoses.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Som förste forskningsingenjör skall du arbeta nära de andra forskarna och doktoranderna i gruppen och stödja dem i deras projekt. Du kommer att arbeta med konstruktion av såväl enstaka stammar som bibliotek av genetiskt modifierade bakterier samt ansvara för NGS inklusive provberedning och dataanalys. Arbete med exempelvis proteinrening och mikroskopi kan också förekomma om projekten så kräver. Du kommer att utbilda och stötta de andra forskarna i gruppen inom NGA och kloning, och du kommer att ha det övergripande ansvaret för labbets stamdatabas samt fungera som kontakt mot olika sekvensfaciliteter. I tjänsten ingår även egen forskning i mån av tid. Du kommer att erbjudas kontinuerlig fortbildning och du förväntas hålla dig uppdaterad inom ditt expertområde. Labbet är interdisciplinärt vilket innebär ett nära samarbete med mikrobiologer, mikrofluidikingenjörer, biofysiker, datavetare, optikingenjörer, biokemister, molekylärbiologer och mjukvaruingenjörer.

Kvalifikationskrav
För anställningen som förste forskningsingenjör ska du inneha doktorsexamen i mikrobiologi eller motsvarande från ett närliggande område. Du skall ha dokumenterad erfarenhet av bakteriestamkonstruktion där olika typer av genetiska förändringar systematiskt och storskaligt införts på kromosomen samt god erfarenhet av NGS, framför allt provberedning. Stor vikt kommer också att läggas på god förmåga till självständigt och strukturerat arbete, god förmåga att göra prioriteringar, förmåga att kontinuerligt och noggrant dokumentera arbetet, förmåga att driva och slutföra arbetsuppgifter inom givna tidsramar, flexibilitet, samt mycket god samarbetsförmåga. Du skall kunna uttrycka dig obehindrat på engelska i både tal och skrift.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Den ideala kandidaten har erfarenhet av att klona mikrobiella stambibliotek och har även jobbat med stamdatabaser för bakterier. Kunskap inom NGS-dataanalys är också meriterande, men inte ett krav.

Om ansökan
Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev (max ½ A4)
  • Examensbevis
  • CV inklusive publikationslista
  • Kontaktuppgifter till tre referenspersoner

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är 100 %. Tillträde 2022-11-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Irmeli Barkefors (irmeli.barkefors@icm.uu.se), + 46-18-471 6681 eller Johan Elf (johan.elf@icm.uu.se), + 46-18-471 4678.

Välkommen med din ansökan senast den 30 september 2022, UFV-PA 2022/2939.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-11-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2939
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-08-16
Sista ansökningsdag 2022-09-30

Tillbaka till lediga jobb