Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Biträdande universitetslektor i elektricitetslära med inriktning mot systemaspekter och styrning av elektriska maskiner

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik har ca 140 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för Elektricitetslära vid institutionen för Elektroteknik.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Generatorer och elektriska maskiner är grundläggande delar i vårat elsystem. När en större och större del av vår elproduktion kommer från förnybara variabla energikällor krävs det utveckling och forskning både kring själva elproduktionen och av styrning och systemintegrationen av dessa. Behovet av utveckling av styr- och reglersystemen, lagring och flexibilitet ökar i takt med elektrifieringen av samhället och ökningen av variabel elproduktion. Forskningsområdet för denna tjänst är förnybar el-generering speciellt med inriktning mot styrning och systemaspekter.

Arbetsuppgifter:

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander. Undervisningen kommer framförallt ske inom grundutbildningen inom elektriska maskiner och förnybar el-generering
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet
  • Anställningen kan komma att innefatta samverkan med akademi och industri

Anställningsperiod:

Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom elektroteknik. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska om inte särskilda skäl föreligger.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder:

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet vilka tillmäts lika stor vikt.

Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom styrning av förnybar elgenerering, elkvalitet vid förnybar elgenerering, uppsamlings och transmissionssystem för förnybar elgenerering samt industrierfarenhet.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid experimentellt arbete.

Administrativ skicklighet: Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället.

Erfarenhet av samverkan med industri och omgivande samhälle kommer att tillmätas vikt.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Ytterligare information

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst/liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning och vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av universitetslektor Karin Thomas, 018-471 3098, karin.thomas@uu.se

Anställningsform: Heltid, visstidsanställning längre än 6 månader. Sysselsättningsgrad: 100%Tillträde: 2023-01-01 eller efter överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Välkommen med din ansökan senast den 7 november 2022, UFV-PA 2022/2472.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-01-01 eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2472
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-08-12
Sista ansökningsdag 2022-11-07

Tillbaka till lediga jobb