Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering, digitalisering och hälsoteknik tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer, medicinska system och komponentteknik för framtidens dator. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 140 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att placeras vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, institutionen för elektroteknik.

Forskningen vid avdelningen består av tre stora fokusområden: elektronik för life science, elektronik för hälsoteknik och elektronik för framtidens beräkningstekniker. Vår forskning är baserad på tunnfilmsteknik, halvledarkomponentteknik och processteknik som använder vår moderna renrumsanläggning med stöd av komponent- och processimulering samt avancerad elektrisk och optisk karakterisering. Syftet med vår forskning inom life science är att utveckla tekniska lösningar, från komponenter till små system för omfattande analys av biomolekyler på olika nivåer hos individer, vilket möjliggör AI-assisterad prediktiv diagnos och förebyggande terapi. Inom hälsoteknik strävar vi efter innovationer såsom system för kroppsnära nätverk, patientnära elektriska sensorer, elektronisk hud och proteser samt medicinska system för kontinuerlig hälsoövervakning i realtid. För framtidens beräkningstekniker, där kvantelektronik och neuromorfisk elektronik kommer att spela avgörande roller, utnyttjar vi nya material och komponentlösningar.

 

Beskrivning av anställningens ämnesområde:

I tjänsten ingår i första hand forskning om fasta tillståndets nanoporteknik för detektering av biomolekyler och utnyttjande av nanofononik för energiskördande och termisk detektering. Den förra faller inom avdelningens fokusområde elektronik för life science medan den senare i avdelningens fokusområde elektronik för hälsoteknik

 

I tjänsten ingår specifikt att utveckla nya nanoporer baserat på kiselteknik i renrumsmiljö genom att dra nytta av de verktyg och resultat för teori och karaktärisering som finns tillgängliga vid avdelningen. Termiska effekter på nanoporernas funktionalitet kommer också att studeras.

 

En annan stor satsning på avdelningen gäller självförsörjande elektroniska system för sjukvård och termoelektrisk teknik. I tjänsten ingår också att ansvara för utvecklingen av de mest effektiva och lämpliga materialen och komponentkoncepten för energiskördande och termiska flödessensorer för integrering i elektronisk hud och proteser, tillsammans med andra grupper vid avdelningen.

 

Arbetsuppgifter:

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander. Engagemang i och vidareutveckling av en kurs ägnad åt halvledarprocessteknik, först på forskarnivå och sedan på avancerad nivå.

 

  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

 

  • Bygga upp en egen forskargrupp inom avdelningen genom att definiera och planera forskningsverksamheter inom ramen för ovan beskrivna ämnesområde, söka externa forskningsmedel, handleda doktorander och postdoktorer.

 

  • Initiera och bidra till samarbeten mellan forskargrupper vid Uppsala universitet samt med andra organisationer och industri.

 

  • 10-20 % av anställningen kan komma att ägnas åt viktiga nanotillverkningsprocessmoduler på Myfab Uppsala, t.ex. som avancerad användare för att vägleda och stödja andra användare.

 

Anställningsperiod:

Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

 

Behörighetskrav

  • Doktorsexamen i Teknisk fysik och/eller Elektroteknik med inriktning mot halvledarprocessteknik och halvledarkomponenter, eller en utländsk examen som bedöms motsvara sådana examina. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.

 

  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Erfarenhet av tillverkning och karaktärisering av halvledarkomponenter i renrumsmiljön. Erfarenhet av termoelektrisk teknik, både experiment och teori. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

 

  • Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.

 

  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska om inte särskilda skäl föreligger.

 

  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

 

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

 

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.

 

Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom tillverkning av nanostrukturer/komponenter baserad på kiselteknik i renrumsmiljön. Teori och experimentell demonstration av termoelektriska material och komponenter. Mikroskopiska, spektrometriska, strukturella, elektriska och termoelektriska karakteriseringar. Planering, utformning, genomförande, bedömning (karakterisera och analysera) och rapportering. Visat oberoende gentemot doktorandhandledarna och förmåga att bredda forskningsinriktningen utanför doktorandforskningsämnet.

 

Särskild stor vikt ligger på samarbete med Myfab Uppsala där tillverkning av olika nanostrukturer och komponenter för avdelningen sker.

 

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid tillverkning och karakterisering av nanostrukturer/komponenter samt termoelektriska material och system.

 

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas mycket stor vikt. Samarbetsförmåga visas av förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra åtgärder med det omgivande samhället, t.ex. genom medförfattarskap i publikationer. Kandidaten ska kunna upprätthålla och utveckla ett effektivt samarbetsnätverk.

 

Övrig skicklighet: Internationell erfarenhet som doktorand och postdoktor i forskningsmiljö utanför Sverige.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

 

Ytterligare information

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

 

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning och vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor

Instruktioner för ansökan om anställning

 

Upplysningar om anställningen lämnas av professor Shi-Li Zhang, 018-4717247, shili.zhang@angstrom.uu.se.

 

Anställningsform: Heltid, visstidsanställning längre än 6 månader

Lön: Fast lön

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Tillträde: 2023-01-01 eller efter överenskommelse.

Ort: Uppsala

Välkommen med din ansökan senast den 26 september 2022, UFV-PA 2022/2466.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-01-01 eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2466
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-08-12
Sista ansökningsdag 2022-09-26

Tillbaka till lediga jobb