Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Forskargruppen Molekylär Geriatrik på Rudbecklaboratoriet är nära knuten till Minnes- och Geriatrikmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vår forskning är inriktad mot proteinaggregation vid neurodegenerativa sjukdomar. Forskningen bedrivs i samarbete med andra forskargrupper internationellt och i Sverige, samt med olika läkemedelsföretag.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Alzheimers sjukdom är den näst vanligaste neurodegenerativa sjukdomen och kännetecknas av patologiskt förändrade former av proteinet amyloid-beta i olika delar av hjärnan. Behandlingen, som syftar till att öka halterna av signalsubstansen acetylkolin, lindrar endast symtom och är inte riktad mot den bakomliggande sjukdomsprocessen. Det finns därför ett stort behov av att utveckla nya terapier. En ny strategi som är under utveckling bygger på att hämma bildningen av amyloid-beta med genterapeutiska metoder. Genen som kodar för detta protein, APP, kan i vissa ärftliga fall av sjukdomen vara muterad, vilket antingen leder till generellt ökade nivåer av amyloid-beta eller en förändrad form av proteinet. De allra flesta fall är dock sporadiska, men även för dessa finns belägg för att en ökad mängd amyloid-beta är centralt i sjukdomsprocessen. I ett pågående projekt utvecklar forskargruppen en metod för att med genediteringstekniken CRISPR/Cas9 minska bildningen av amyloid-beta.

Forskaren kommer att genomföra studier där muterade eller icke-muterade former av APP uttrycks i cell- och djurmodeller av sjukdomen. Med CRISPR/Cas9, tillfört via transfektion eller virusmedierad transduktion, inaktiveras genen. Sanger- och Next Generation-sekvensering används för att kartlägga effekter på DNA-nivå. Med kvantitativ PCR undersöks RNA-nivåer och med Western blot och immunkemiska metoder studeras förekomsten av proteiner i cellpreparat och vävnader. Olika metoder för att utvärdera cellfunktioner utnyttjas också. Det övergripande målet med studien är att bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder för Alzheimers sjukdom. Arbetet utförs vid Uppsala universitet (Rudbecklaboratoriet).

Kvalifikationskrav
Vi välkomnar ansökningar från mycket motiverade och entusiastiska kandidater med en doktorsexamen inom det biomedicinska området och som har erfarenheter inom molekylärbiologi med djurexperimentella tillämpningar. Tidigare erfarenheter av genediteringstekniker, produktion och användning av AAV-vektorer samt cellodling och transfektion är meriterande. Den sökande behöver även ha goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett följebrev (max 1 sida) som beskriver den sökandes forskningsintressen, ett uppdaterat CV med publikationslista, kopior av examensbevis och intyg om högre akademiska examina samt kontaktuppgifter (namn, e-post, telefonnummer) till två referenspersoner.

Urvalsprocessen
Urval av kandidater baseras på kvalifikationer, forskningserfarenhet och personlig lämplighet.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år.  Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Martin Ingelsson, martin.ingelsson@pubcare.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 5 september 2022, UFV-PA 2022/2409.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-11-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2409
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-06-14
Sista ansökningsdag 2022-09-05

Tillbaka till lediga jobb