Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Tidsbegränsad anställning på heltid, 2 år med tillträde enligt överenskommelse

Anställningen är placerad placerad vid avdelningen för medicinsk teknik i den interdisciplinära forskargruppen EMBLA som leds av professor Maria Tenje. Gruppen bedriver framgångsrik och internationellt erkänd forskning inom organs-on-chip och droppbaserad mikrofluidik i samarbete med forskarlag vid flera olika svenska och utländska universitet. Forskningsfinansiering har erhållits genom flera prestigefyllda anslag, bl.a. Wallenberg Fellowship och ERC Starting Grant och ERC Consolidator Grant. I dag är vi ca. 15 personer i gruppen och då vi nyligen erhöll förlängd finansiering från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse inom ett projekt fokuserat på utveckling av mikrofluidala lösningar för framställning och odling av organoider, söker vi nu motiverade och resultatorienterade forskartalanger till gruppen.

Ytterligare information om forskargruppen finns att tillgå på websidan: http://www.materialvetenskap.uu.se/embla

Forskningsprojekt
Det här projektet handlar om att utveckla mikrofluidala lösningar för framställning och odling av organoider, speciellt hjärnorganoider. Du kommer ingå i ett team inom forskargruppen som i dag inkluderar fem personer med goda kunskaper om tillverkning och användning av organs-on-chip-system och integrerad akustik. För att stärka upp forskarteamet söker vi en expert inom stamcellsbiologi.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna i detta forskningsprojekt innebär bl.a. att i samarbete med övriga gruppmedlemmar genomföra högkvalitativ forskning inom s.k. organs-on-chip-system där celler kan odlas under kontrollerade former. Speciellt är fokus på differentiering av stamceller och utveckling av hjärnorganoider med målet att ta fram odlingsprotokoll som kan utföras både i stor skala och ”on-chip”. Din uppgift är också att utvärdera vilka cellpopulationer som utvecklas i organoiderna beroende på vilken odlingsplattform som används.

Dina arbetsuppgifter kommer även innefatta ansvar för gruppens cellodlingslabb.

Utöver forskning ingår även viss medverkan i handledning av doktorander, masterstudenter och projektstudenter samt kommunikation av forskningsresultat genom vetenskapliga publikationer och presentationer vid internationella konferenser som viktiga moment i anställningen. Viss medverkan i undervisning kan också komma att ingå. Du förväntas också bidra till ansökningar för externa forskningsmedel.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i stamcellsbiologi, neurovetenskap, biokemi, tillämpad bioteknik, medicinsk teknik eller motsvarande utbildning i angränsande område samt gedigna kunskaper och flerårig erfarenhet av odling och differentiering av stamceller. 

Forskningen ställer stora krav på kreativitet, analytiska förmåga och praktisk skicklighet inom cellodling, differentiering av stamceller och biologiska utvärderingar. Dokumenterad erfarenhet och kunnande inom infärgning av celler och fluorescensmikroskopering krävs för tjänsten.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och du måste vara självgående, ha uppnått vetenskaplig mognad och besitta en stark inre motivation för att nå framgång i din forskning. Du är inte rädd för att lära nya tekniker och metoder från dina kollegor, med vilka du också fritt delar dina egna nya insikter. Vi kräver att du är pedagogisk, strukturerad och att du kan arbeta effektivt både individuellt och i grupp samt lätt samverkar inom tvärvetenskapliga forskningsmiljöer med kollegor både inom och utanför forskargruppen.

Meriterande/önskvärt i övrigt
Dokumenterad erfarenhet av PCR eller andra metoder för genetiska analyser är högst meriterande. Dokumenterad erfarenhet inom aspekter relaterade till kommersialisering av forskningsresultat är meriterande. Dokumenterad erfarenhet av cellodling i mikrosystem är meriterande.

Instruktioner för ansökan
Din ansökan ska innehålla:
1) Ett kort brev som beskriver dig själv, dina forskningsintressen och varför just du är lämplig för denna tjänst.
2) CV (max. 2 sidor)
3) En kopia av din doktorsexamen och dina kursbetyg
4) Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner
5) Lista på relevanta publikationer

Ansökan kan med fördel skrivas på engelska.
Vi kommer löpande att läsa ansökningshandlingar och kalla till intervju.

Lön: Individuell lönesättning
Tillträde: Enligt överenskommelse.
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning två år
Anställningens omfattning: 100 %
Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av:  professor Maria Tenje, (maria.tenje@angstrom.uu.se) eller dr Susan Peacock (susan.peacock@angstrom.uu.se).

Information om avdelningen för medicinsk teknik finns att tillgå på https://www.materialvetenskap.uu.se/medicinsk-teknik/ .

Välkommen med din ansökan senast den 27 maj, UFV-PA 2022/1381

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enl överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/1381
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-05-09
Sista ansökningsdag 2022-05-27

Tillbaka till lediga jobb