Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. Mer information finns på www.geo.uu. se

Uppsala universitet är en partner i två nationella/internationella forskningsinfrastrukturer, ICOS och ACTRIS, och driver respektive bygger upp fältmätningar på stationen Östergarnsholm belägen öster om Gotland.

ICOS - Integrated Carbon Observation System, är en europeisk forskningsinfrastruktur för att kvantifiera och förstå upptag/utsläpp av växthusgaser från den europeiska kontinenten och närliggande områden. ICOS är uppbyggt av nationella stationer i ett samarbete mellan 17 europeiska länder. Svenska ICOS (http://www.icos-sweden.se) är den svenska delen av detta europeiska samarbete. För att förstå nuvarande, tidigare och framtida klimat behövs högkvalitativa, standardiserade observationer av utbyte av växthusgaser och värme mellan jordytan och atmosfären. Syftet med ICOS är att ta fram och driva ett nätverk av standardiserade stationer för övervakning av bland annat CO2, CH4 koncentrationer och flöden. ICOS har nu också expanderat och inkluderar marina områden.

ACTRIS- The Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure,är en pan-europeisk forskningsinfrastruktur, som nu finns i 22 europeiska länder. ACTRIS tillhandahåller på ett samordnat sätt ett nätverk av stationer för observationer av kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar som partiklar och reaktiva spårgaser bl.a ozon och kväveoxider. Svenska ACTRIS (https://www.actris.se/) har valt att samlokalisera sina mätstationer med ICOS. Stationen på Gotland är under uppbyggnad.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Vi söker en forskningsingenjör till den marina fältstationen Östergarnsholm. Stationen är en del av de nationella infrastrukturerna ICOS (Integrated Carbon Observation System) och ACTRIS (The Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure). De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att delta i utveckling och underhåll av stationen och dess instrumentering. Det inkluderar övervakning, kalibrering och underhåll av mikrometeorologisk instrumentering såväl som instrumentering för mätning av luftkvalitet, men också hantering av mätdata (överföring, kvalitetskontroll och dataleverering). Mätstationen ligger på ön Östergarnsholm, strax öster om Gotland. Tjänsten kan också inkludera deltagande i andra relevanta forskningsprojekt.

Kvalifikationskrav
Akademisk examen med naturvetenskaplig/teknisk inriktning inkluderande en eller fler av följande områden: mikrometeorologi, naturgeografi, miljömätteknik, biogeokemisk mätteknik, marin kemi/oceanografisk mätteknik, atmosfärskemi eller motsvarande krävs. Förmåga till samarbete och att strukturera och prioritera arbete är viktiga personliga egenskaper. Det är viktigt att kunna uttrycka sig i talad och skriven engelska. Körkort krävs.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Doktorsexamen i något relevant område är önskvärt men inget krav. Erfarenhet av mikrometeorologisk mätteknik, fältmätningar, praktiskt arbete i master, erfarenhet av marina bojmätningar såväl som erfarenhet av datahantering är önskvärt. Att kunna uttrycka sig i talad och skriven svenska är en fördel.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är heltid. Tillträde 2022-08-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Tjänsten är baserad i Uppsala eller Visby och innefattar regelbundna resor mellan Gotland och Uppsala samt till ön Östergarnsholm.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Anna Rutgersson, 0701-679044, anna.rutgersson@met.uu.se eller Erik Nilsson, erik.nilsson@met.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj 2022, UFV-PA 2022/1502.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/1502
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-04-28
Sista ansökningsdag 2022-05-31

Tillbaka till lediga jobb