Uppsala universitet, Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier

Vid Institutet för Rysslands- och Eurasien studier (IRES) bedrivs mångvetenskaplig forskning inom samhällsvetenskap och humaniora som har sina utgångspunkter i studiet av Ryssland och de postsovjetiska statsbildningarna. Till IRES är ett fyrtiotal forskare knutna. 

Rysslands- och Eurasienstudier har funnits vid Uppsala universitet i snart femtio år. Vår forskning är inriktad på processer av social, politisk och ekonomisk omvandling i Ryssland och det postsovjetiska området. Men vi intresserar oss också för mer specifika frågor som demokratisering och statsbyggnad, internationellt och regionalt samarbete, EU och Natos östutvidgning, nation och imperium, transnationella minoriteter, historiskt minne, identitetskonstruktion, genus och etnicitet från en historisk, kulturell, politisk och socialt perspektiv. Vår forskning är mångvetenskaplig och spänner över flera discipliner, såsom statsvetenskap, ekonomi, freds- och konfliktforskning, internationella relationer, kulturgeografi, media och kommunikation, sociologi, antropologi, historia och litteratur.

Vid IRES finns också redaktionerna för Journal of Baltic Studies och Uppsala Yearbook of Eurasian Studies. Institutet har också ett gästforskarprogram som ger möjlighet att tillbringa längre eller kortare tid vid institutet. Genom åren har över 80 gästforskare från hela världen forskat vid institutet.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter: Forskning inom ämnesområdet samt medverkan och planering av forskningsprojekt (inkl. ansökningar om forskningsmedel). Som del av tjänsten kan även ingå att bidra till undervisning och administration (högst 20 procent). Viss forskningsadministration kan förekomma.

Då institutet har ambitionen att ytterligare stärka sin forskning inom Rysslands och Eurasienstudier, med särskilt fokus på det samtida Ryssland och det postsovjetiska området, kommer särskild vikt att läggas på kvalifikationer inom något av följande, i en bred definition, ämnesområden:

  •  Processer av social, politisk och/eller ekonomisk transformation
  •  Politiska regimer och demokratisering

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig för anställningen som postdoktor ska doktorsexamen inom humanistiskt eller samhällsvetenskapligt ämne, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Doktorsexamen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

I urvalet av behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet och tidigare forskning inom ämnesområdet.

Den sökande bör dessutom vara högt motiverad, kunna fungera i grupp och i andra sociala sammanhang och ha en stark förmåga till kritiskt tänkande och strukturerat arbete. Stor vikt kommer att läggas vid dessa kompetenser. Kunskaper i ryska språket och / eller något annat officiellt språk i det post-sovjetiska området är ett krav. Tjänsten förutsätter mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Eftersom forskningen äger rum i ett mångvetenskapligt forum är god samarbetsförmåga och intresse för mångvetenskaplig forskning viktiga egenskaper.

Bedömningsgrunder: Vid urval bland behöriga sökande kommer störst vikt att fästas vid den vetenskapliga skickligheten. Universitetet kommer främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla forskningen samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten IRES.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Ansökan bör skrivas på engelska och innehålla:

  • En kort projektbeskrivning (högst två sidor).
  • CV, inklusive en beskrivning av relevanta förmågor och erfarenheter, samt en komplett publikationslista.
  • Kopia av examensdiplom och officiella betygsavskrifter.
  • Kopia av avhandlingen (eller en sammanfattning).
  • Kontaktinformation till minst två, helst tre, personer som kan inkomma med referensbrev som stöder din ansökan. Ange hur dessa personer yrkesmässigt anknyter till dig.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2022-08-15 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Anställningen är tidsbegränsad i minst 2 år och högst tre år enligt centralt kollektivavtal. Tillträde 2022-08-15 eller efter överenskommelse.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Claes Levinsson claes.levinsson@ires.uu.se, +46 (0)18 471 1696 alt +46(0)70-167 95 01.

Välkommen med din ansökan senast den 1 juni 2022, UFV-PA 2022/1305.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-08-15 eller efter överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/1306
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-04-27
Sista ansökningsdag 2022-06-01

Tillbaka till lediga jobb