Uppsala universitet, Juridiska institutionen

Juridiska fakulteten vid Uppsala universitet utlyser härmed en doktorandtjänst i miljörätt med tvärvetenskaplig inriktning. Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Övrig tjänstgöring vid fakulteten som avser utbildning av studenter, deltagande i lärarlag samt administrativt arbete kan ingå inom ramen för anställningen (högst 20 procent av anställningen). För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå. Bestämmelser för doktorander och om tillträde till utbildning på forskarnivå finns i 5 kap 1-7 §§ och 7 kap 34-41 §§ högskoleförordningen samt i den allmänna studieplanen för forskarutbildning vid Juridiska fakulteten i Uppsala.

Som doktorand kommer du att tillhöra den juridiska fakulteten och dessutom arbeta med en biträdande handledare i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet. Forskningsmiljön präglas av en kollegial miljö mellan handledare, doktorander och studenter, och det finns möjlighet för dig att undervisa inom ditt forskningsområde.

Projekt
Doktorandanställningen sker inom den VR-finansierade forskningsmiljön 2020-04973, som ska kombinera juridik och ekologi för att bidra till bevarandet av den biologiska mångfalden. De flesta av världens nationer har antagit lagstiftning för att förhindra utrotning av arter. Dessa rättsliga instrument verkar dock inte kunna stoppa krisen för den biologiska mångfalden. Länderna misslyckas konsekvent med att uppfylla överenskomna mål för att minska förlusten av biologisk mångfald. Detta misslyckande väcker frågan om huruvida befintliga rättsliga instrument, teorier och metoder är lämpliga för att skydda arter, populationer och ekosystem och om och hur deras effektivitet kan förbättras. Syftet med vår forskning är därför att utveckla en teoretisk och tillämpad förståelse för samspelet mellan rättsliga och ekologiska system och att dokumentera, analysera, modellera och förbättra vår förståelse för hur juridik och ekologi påverkar varandra, med målet att förbättra lagens förmåga att bevara arter. De juridiska frågor som kommer att behandlas i denna forskningsmiljö omfattar skadeståndsansvar för miljöskador (préjudice écologique”), rättsprocesser i allmänhetens intresse, naturens rättigheter och miljökonstitutionalism.

På grund av projektets tvärvetenskapliga karaktär förväntas det att doktoranden skulle skriva en avhandling som består av flera artiklar, vilka är skrivna tillsammans med andra projektmedlemmar, och en introduktion, snarare än en monografi. Förutom att leda flera artiklar som ska utvecklas i samarbete med andra forskare i forskningsgruppen kommer doktoranden att inbjudas att delta som medförfattare till ytterligare artiklar inom det bredare projektet. Om du har frågor eller vill ha mer information om projektet eller möjligheter och förväntningar beträffande avhandlingen, vänligen kontakta Yaffa Epstein, yaffa.epstein@jur.uu.se.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att sökanden är behörig. Vid Juridiska fakulteten ska den sökande för att vara behörig antingen:

1) inom Sverige ha avlagt juris kandidatexamen, juristexamen eller genomgått juristlinjen, eller
2) inom eller utom landet tillägnat sig kunskaper som motsvarar vad personer som avlagt nämnda examina kan antas ha. Vid värderingen av om kunskaperna är tillräckliga ska hänsyn särskilt tas till vad som erfordras för att med framgång tillgodogöra sig utbildningen i det särskilda
forskarutbildningsämnet.

Sökande ska äga utmärkta kunskaper i engelska språket.

De övergripande målen för utbildning på forskarnivå är att den nyutexaminerade doktorn ska ha goda förutsättningar för ett framgångsrikt yrkesliv inom eller utom högskolan. Detta innebär bland annat fördjupade ämneskunskaper inom forskningsområdet, förmåga till självständigt och kritiskt tänkande, färdigheter i vetenskapliga metoder och arbetssätt, förmåga att identifiera intressanta och forskningsbara frågeställningar, pedagogiska färdigheter och förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift, förmåga att verka i ett internationellt sammanhang samt god förmåga att förstå och hantera forskningsetiska frågeställningar.

Tillsättningen sker utifrån en bedömning av de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Vid bedömningen är projektbeskrivningen samt det skrivna rättsvetenskapliga materialet viktigast. Häri inräknas skrivet material, publicerat eller opublicerat. Främst bedöms analysförmåga, förmåga att strukturera och bearbeta, självständighet och det tilltänkta forskningsprojektets nyhetsvärde. Förutom det skrivna materialet kan andra meriter få betydelse vid bedömningen av förmågan att tillgodogöra sig forskarutbildningen, såsom betyg från utbildningar och tjänstgöringar, avklarade kurser m.m. Vid prövningen av den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen kan hänsyn även tas till dennes samarbetsförmåga i olika former, exempelvis i lärarlag.

Följande är dessutom meriterande:

-Visat intresse eller erfarenhet av miljörätt
-Visat intresse eller erfarenhet av statistik, ekologi eller andra naturvetenskapliga ämnen
-Ytterligare språkkunskaper i EU-språk
-Yrkeserfarenhet med anknytning till miljölagstiftning eller naturvetenskap

Ansökan lämnas elektroniskt, inklusive nedan angivna bilagor.

  • Examensintyg (obligatorisk bilaga) samt andra intyg som åberopas
  • CV på svenska eller engelska (obligatorisk bilaga)
  • Projektbeskrivning på svenska eller engelska (obligatorisk bilaga) Projektbeskrivningen bör beskriva hur du skulle närma dig en eller flera av forskningsfrågorna i detta projekt (utvärdering av den rättsliga utvecklingen i samband med ekologisk skadeståndsskyldighet (préjudice écologique”), miljörättsliga rättsprocesser i allmänhetens intresse, naturens rättigheter och/eller miljökonstitutionalism) och en reflektion över material och metoder som du kan komma att använda dig av. Projektbeskrivningen ska omfatta högst 20 000 tecken inklusive blanksteg (ungefär 7 A4-sidor).
  • Populärvetenskaplig projektsammanfattning på svenska eller engelska (obligatorisk bilaga) Projektsammanfattningen ska innehålla en kort populärvetenskaplig sammanfattning på svenska eller engelska om maximalt 2 000 tecken inklusive blanksteg.
  • Rättsvetenskapliga arbeten som åberopas (elektronisk kopia av böcker, artiklar, examensarbeten, manus, m.m.)
  • Ett rekommendationsbrev och/eller angivande av referenspersoner Ansökan om anställning som doktorand samt ansökan om antagning till forskarutbildning (obligatoriska bilagor) inges på särskilda blanketter: Ansökan om antagning till utbildning på forskarnivå och Ansökan om anställning som doktorand. 

Observera att för alla redan antagna till utbildning på forskarnivå ska till ansökan bifogas Uppföljning av individuell studieplan.

Beslut om antagning till forskarutbildningen fattas av Juridiska fakultetens forskningsutskott efter beredning av en särskilt inrättad bedömningskommitté. Som ett led i antagningsförfarandet kan ett begränsat antal intervjuer komma att genomföras.

Prefekten fattar beslut om anställning. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år, dock ej längre tid än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. För undervisning inom ramen för anställningen medges förlängning.

Observera att sökande som kallas till intervju ska lämna in bestyrkta kopior av intyg, diplom och betygsutdrag från tidigare studier vid ett internationellt erkänt lärosäte (universitet eller högskola). Om den sökande är en utländsk medborgare kräver vi också en bestyrkt kopia av sidan i passet med personuppgifter och foto. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2022-11-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Forskningsstudierektor Martin Berglund, e-post: research@jur.uu.se, tel: 018-471 20 62.

Välkommen med din ansökan inklusive bilagor senast den 1 juni 2022, UFV-PA 2022/1458.

Endast fullständiga ansökningar (inklusive bilagor) kommer att behandlas.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 november 2022 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/1458
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-04-21
Sista ansökningsdag 2022-06-01

Tillbaka till lediga jobb