Uppsala universitet

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Den annonserade postdoktortjänsten är placerad i gruppen för Teoretisk högenergifysik, som för närvarande består av fyra seniora forskare, fyra postdoktorer och en doktorand. En doktorand kommer även att rekryteras samtidigt som denna tjänst. Forskningen som bedrivs är teoretisk och handlar om partikelfysik inom och bortom Standardmodellen: elektrosvag och Higgsfysik, teorier bortom Standardmodellen, QCD och hadronteori, den elektrosvaga fasövergången, och kopplingar till astrofysik och kosmologi.

Gruppen samarbetar också med andra grupper inom institutionen, som avdelningen för Teoretisk fysik samt experimentella grupper inom Högenergifysik som bland annat arbetar i ATLAS- och IceCube-experiementen.

För mer information om institutionen och forskargruppen, se physics.uu.se och physics.uu.se/research/high-energy-physics/research-groups/thep/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter  
Teoretisk och fenomenologisk forskning inom partikelfysik.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i fysik, teoretisk fysik, partikelfysik eller motsvarande, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i dessa ämnen. Examen ska vara uppfylld senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc. Sökande som avlagt doktorsexamen för mer än tre år sedan kan istället komma att anställas som forskare.

Dokumenterad erfarenhet av avancerad teoretisk fysik krävs, i synnerhet kvantfältteori, partikelfysik och programmeringskunskaper relevanta för ämnet. Erfarenhet av partikelfysik-fenomenologi krävs. God uttrycksförmåga på engelska i både tal och skrift är nödvändigt.

Utvalda sökande kommer att uppmanas att tillhandahålla minst två referensbrev som stöder ansökan. Instruktioner kommer att utfärdas under rekryteringsprocessen. 

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av numeriska metoder och tillvägagångssätt för beskrivning av fysikprocesser är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år. (Ange minst två och högst tre år enligt centralt kollektivavtal.) Omfattningen är heltid/100 %. Tillträde 1 september eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Ångströmlaboratoriet, Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Stefano Moretti, stefano.moretti@physics.uu.se, 018-471 3255, eller Rikard Enberg, rikard.enberg@physics.uu.se, 018-471 7617.

Välkommen med din ansökan senast den 14 april 2022, UFV-PA 2022/879.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 220901
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/879
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-03-15
Sista ansökningsdag 2022-04-14

Tillbaka till lediga jobb