Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Information om projektet
Arbetet avser forskning av termiskt driven dynamik i magnetiska metamaterial. Målsättningen är att skapa konceptuell grund för beskrivning av emergenta magnetiska övergångar i magnetiska strukturer, där mesoskopiska och atomära excitationer kopplas.

Arbetet innefattar både experimentell och teoretisk verksamhet, i nära samarbete med andra forskare inom forskargruppen. Tillväxt och karakterisering av material genomförs med utrustning tillgänglig inom programmet. Mönstring genomförs vid dedikerade infrastrukturer, till exempel Myfab (www.myfab.se/default.aspx). Beräkningarna genomförs med hjälp av ett kluster och redan utvecklat mjukvara.

Arbetet kommer i första hand att genomföras vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala Universitet. För vidare information, se www.physics.uu.se/research/materials-physics+/

Arbetsuppgifter
Du kommer att leda både simuleringsarbetetet inom projektet. Du kommer även att ansvara för det experimentella arbetet som berör framställning och karakterisering av magnetiska metamaterial. Detta innefattar till exempel magnetisk mikroskopi, avancerad nanolitografi och magneto-optisk karakterisering.

Inom tjänsten genomför du i första hand forskning som definieras av projektets inriktning. Du förväntas även handleda master och/eller doktorander. Samarbetet med övrig akademisk personal liksom med samhället i stort betraktas som en del av arbetet.

Kvalifikationskrav
Vi söker en kandidat med doktorsexamen i experimentell/tillämpad fysik. Krav är även att sökande har genomfört minst en tvåårig postdoktorstjänst inom relevant ämne. En bakgrund inom liknande projekt (nano-magnetism, mikromagnetiska beräkningar) är ett krav, liksom mycket goda färdigheter i analys av experimentella och simulerings data. Goda kommunikations-färdigheter i engelska och svenska förutsetts.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i två år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 2022-03-14 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Vassilios Kapaklis, vassilios.kapaklis@physics.uu.se (+46 18 471 3522) och Björgvin Hjörvarsson, bjorgvin.hjorvarsson@physics.uu.se (+46 18 471 3837).

Välkommen med din ansökan senast den 11 mars 2022, UFV-PA 2022/586

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-03-14
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/586
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-02-25
Sista ansökningsdag 2022-03-11

Tillbaka till lediga jobb