Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a. cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 420 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt ca 700 verksamma i arbetsstyrkan. Se information om IGP här; www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
Kandidaten kommer att genomgå en forskarutbildning inom cancerbiologi i Anders Mutveis forskargrupp. Projektet är inriktat på att förstå de cellulära mekanismerna som reprogrammerar metabolismen i tumörceller, med ett särskilt fokus på proteinet IMPDH2 samt lysosomrelaterade funktioner. Ett flertal analysmetoder och cancermodeller kommer att användas i projektet. Ytterligare information om gruppen finns att få på www.mutveilab.se

Doktorandanställningen avser egna studier på heltid under maximalt 4 år. Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå men övrigt arbete såsom utbildning av studenter och administrativt arbete kan ingå med högst 20 procent av anställningen. Anställningen kommer att förlängas med undervisningstiden för att möjliggöra fyra år av heltidsstudier på forskarnivå.

 Kvalifikationskrav
Kandidaten ska ha fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. Dokumenterad och gedigen erfarenhet av laborativt arbete. Goda kunskaper i engelska, både skriftligt och i tal, är också nödvändigt.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet av forskning inom IMPDH2 och lysosombiologi är mycket meriterande. Önskvärt är även erfarenhet av mekanistisk forskning samt diverse in vitro metoder, såsom cellodling, Western blotting, immunocytochemistry, PCR och konfokalmikroskopi. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå där graden av förmåga att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå är avgörande. Information om forskarutbildningen, ansökningsförfarande och regler för antagning finns tillgängligt via https://mp.uu.se/sv/web/info/forska/forskarutbildning/medicin-och-farmaci/.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer, universitetets regler och riktlinjer.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Anders Mutvei, anders.mutvei@igp.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 8 mars, UFV-PA 2022/188.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/188
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-02-23
Sista ansökningsdag 2022-03-08

Tillbaka till lediga jobb