Uppsala universitet, Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen är den största institutionen inom Samhällsvetenskapliga fakulteten med sina ca 130 medarbetare och 2000 grundutbildningsstudenter. Vi bedriver omfattande forskarutbildning och har ca 35 doktorander. 2 forskarskolor, MIT och FIRE, är också knutna till institutionen. Institutionen har följande forskningsinriktningar: entreprenörskap, internationellt företagande, marknadsföring, organisation/ledarskap och redovisning/finansiering.

Doktorandanställningarna utlyses enligt följande:

  • 2 öppna/allmänna doktorandanställningar i företagsekonomi. Vi ser gärna sökande inom entreprenörskap och internationellt företagande men även inom redovisning, organisation och marknadsföring. Finansiering sker med fakultetsmedel. 

Inom entreprenörskap letar vi särskilt efter sökande med ett intresse för skapandet av entreprenöriella företag, Covid-19 pandemins effekter på intraprenörskap, entreprenörskap inom sociala medier, eller entreprenörers användande och försvar av immateriella rättigheter, men är öppna även för andra intressanta och engagerande forskningsidéer.

Vi söker en doktorand inom området internationellt företagande. Ämnet omfattar många viktiga frågor som i bred mening anknyter till hur företag expanderar på utländska marknader eller hur de formar strategier och styr sina organisationer och verksamhet över många länder. Specifika frågor kan handla om vilka problem och förklaringar som finns utifrån olika perspektiv som exempelvis anknyter till organisation, kultur eller nätverk i en global kontext, eller hur olika beteenden och skeenden inom eller utanför det internationella företaget, som t.ex. innovation, kunskapsöverföring, digitalisering eller demokrati påverkar dess utveckling. Tillsammans med handledare kommer du utveckla ett specifikt projekt som anknyter till den forskning som pågår vid företagsekonomiska institutionen. Det är därför viktigt att du har ett stort intresse för ämnesområdet internationellt företagande i generell mening samtidigt som du har en flexibel inställning till att utveckla ett mer specifikt projekt i samverkan med handledare.

  • upp till 2 doktorandanställningar i företagsekonomi inom följande projekt:

Projekt 1: Born-digitals innovationsekosystem och utvecklingen av komplement

Projektet behandlar uppkomsten av s.k. born-digitals och hur de konkurrerar på ett globalt plan genom digitala lösningar inom och mellan innovationsekosystem. Det finns begränsad kunskap om vad som driver exempelvis digitala start-up företag att träda in i industrier som komplementärer till etablerade aktörer och s.k. dominanta designer. Inom ramarna för projektet kommer detta samt frågor om vad som driver inträde i specifika innovationsekosystem att behandlas. Vidare berör projektet hur komplementärers inträde påverkar organiseringen av innovationsekosystem, samt konkurrens inom och mellan dessa ekosystem. Dessa teman är av särskilt intresse att utforska inom projektet med ett fokus på digitalisering som en disruptiv kraft av ökad betydelse inom många industrier. Kandidater som är intresserade av strategiska perspektiv på digitala teknologier söks till projektet. Den doktorand som rekryteras kommer att handledas av erfarna forskare som aktivt deltar i projektarbetet.

Antal platser: 1

Notera: Denna doktorandplats är möjlig under förutsättning att sökt extern finansiering erhålls.

Projekt 2: Skogsnäringens digitalisering

Skogen är och har sen urminnes tider varit en viktig del av samhället och en central resurs i Sverige och i svensk handel internationellt. Skogsnäringen omfattar ett stort antal aktörer och affärsrelationer som tillsammans bildar ett nätverk som likt andra näringar för närvarande genomgår en digital transformation. En transformation, som på grund av skogsnäringens unika särdrag, är av stort intresse forskningsmässigt. För att klara av den digitala transformationen i skogsbrukets alla organisationer är det centralt att inkludera fler parter längs skogsbrukets förädlingskedja, och att ta hänsyn till den dynamik som uppstår i relationer och nätverk. Nya former av organisering och krav på kompetensprofiler uppstår när dokumentation, certifiering, logistik och uppföljning av hållbart skogsbruk sker i digitala system med beslutsstöd som integrerar och ger tillgång till användning av relevant data för produktion, efterlevnad och ursprungskontroll.
Sammantaget letar vi efter en doktorand inom industriell marknadsföring med inriktning mot studier av skogens digitala transformering som har ett intresse för hur digital transformation kan utveckla det hållbara skogsbruket. Den sökande bör vara intresserad av ett holistiskt relations- och nätverksperspektiv, och gärna ha ett intresse för processtudier där analys av transformation över tid blir centralt.

Antal platser: 1

Notera: För denna anställning krävs, utöver nedanstående behörighet, goda kunskaper i svenska. Doktorandplatsen är möjlig under förutsättning att sökt extern finansiering erhålls.

Arbetsuppgifter: En doktorand ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå (4 år heltid), fördelat på 90 hp i kurser och 150 hp i avhandlingsarbete. Övrig tjänstgöring vid institutionen som avser undervisning och administrativt arbete kan ingå (högst 20%) då anställningen kan förlängas till max 5 år. Generella regler om doktorandstudier återfinns i Högskoleförordningen 5 kap 1-7 §, i universitets regler och riktlinjer samt i den Allmänna Studieplanen för forskarutbildning i företagsekonomi, Uppsala universitet.

Behörighet: För att bli antagen krävs grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt. Särskild behörighet har den som har godkänt resultat på kurser om 90 hp i företagsekonomi eller förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.

Därutöver krävs att den sökande bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Notera att en master/magisteruppsats som inte är bedömd och klar vid ansökningstidens utgång ges respit till den 1 juni 2022.

Behörighet - Språkkrav: Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.) Undervisningen sker på engelska varför mycket goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen. Det går att visa att språkkraven uppfylls på flera sätt, inklusive ett internationellt erkänt test såsom TOEFL eller IELTS, eller genom tidigare gymnasie- eller högskolestudier.

Vid språktesten krävs följande resultat:

  • IELTS: ett sammanlagt resultat på minst 6,5 och inget delresultat på mindre än 5,5.
  • TOEFL: Pappersbaserat: Resultat på minst 4,5 (skala 1–6) på skriftligt test och ett sammanlagt resultat på 575. Internetbaserat: Resultat på minst 20 (skala 0-30) på skriftligt prov och ett sammanlagt resultat på minst 90.
  • Cambridge: CAE, CPE.

Mer information om engelskakrav

Behörighet - Språkkrav för anställning inom projekt 2: Goda kunskaper i svenska.

Kriterier för bedömning av ansökan: se bedömningsgrunder

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  1. CV.
  2. Vidimerade kopior av examensbevis och studieintyg som styrker grundläggande och särskild behörighet.
  3. Projektbeskrivning på svenska eller engelska (högst 12 000 tecken inklusive blanksteg). Projektbeskrivningen ska ta upp för projektet relevanta frågeställningar, ämnesmässig kontext, forskningsläge, frågor rörande data och metod. Projektbeskrivningen ska vara relaterat till projektet i fråga.
  4. Motiveringsbrev. I motiveringen ska framgå vilken av doktorandplatserna som söks.
  5. Examensarbete på avancerad nivå och ev. böcker, artiklar, manus som åberopas.
  6. TOEFL/IELTS-test (eller motsv). Notera dock att sökande med en masterexamen från ett engelskspråkigt universitet eller program inte behöver bevisa sina kunskaper i engelska.
  7. Två rekommendationsbrev (från universitetslärare och ev. arbetsgivare). I rekommendationsbrevet ska kontaktuppgifterna till referenterna (e-post och telnr) finnas med. Från brevet ska det framgå på vilket sätt referenten har lärt känna den sökande. Vi är särskilt angelägna om en bedömning av den sökande vad gäller våra bedömningsgrunder, se instruktioner för rekommendationsbrev.

Intervju: En särskilt inrättad bedömningskommitté bereder ansökningarna och avger rekommendation över vilka sökande som bör kallas till intervju. Intervjuer kommer att äga rum 11-14 april 2022. Kallelse går ut via e-post till utvalda sökande. De som går vidare i urvalsprocessen bland de som intervjuats kommer att få göra en slutlig skriftlig uppgift.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september 2022. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar lämnas av: studierektor för forskarutbildningen Susanne Åberg, tel 018/471 1391, susanne.aberg@fek.uu.se och administratör inom forskarutbildningen Golondrian Janke, tel 018/471 1369, golondrian.janke@fek.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast 31 mars 2022, UFV-PA 2022/470. Endast fullständiga ansökningar med bilagor kommer att behandlas.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-08-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-09-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 4
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/470
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2022-02-21
Sista ansökningsdag 2022-03-31

Tillbaka till lediga jobb