Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har mer än 250 anställda och omsätter årligen över 250 miljoner kronor. Institutionens sex program i det välutrustade Ångströmslaboratoriet bedriver en mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Vår forskning har också resulterat i kommersiellt intresse och är grund för flera nystartade bolag. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram.

Programmet Makromolekylär kemi vid Institutionen för kemi – Ångström har en verksamhet som i huvudsak är inriktad mot biologiskt aktiva makromolekyler och mjuka material med tillämpningar inom exempelvis livsvetenskaper samt energiområdet. Vi tar syntetiserar nya makromolekyler och polymera material, karaktäriserar dessa och utvärderar dem för specifika applikationer. Stor vikt inom programmet läggs på en kreativ miljö karakteriserad av excellens, mångfald, generositet och frihet. Vi är i en expansiv fas som kräver en förstärkning med kompetens inom makromolekylers och mjuka materials fysik.

Beskrivning av anställningens ämnesområde: Makromolekylär kemi behandlar utvinning, syntes, modifiering och nedbrytning av naturligt förekommande och syntetiska polymerer, liksom om deras fysikaliska och kemiska egenskaper. Terminologin ”makromolekyl” används för individuella molekyler av hög molekylvikt medan termen ”polymer” är använd för en substans bestående av makromolekyler. Programmet har en mycket hög kompetens inom kemisk syntes och avser nu att förstärka kompetensen inom makromolekylär fysik samt polymerfysik som bl.a. innefattar studier av sambanden mellan struktur och egenskaper.

Arbetsuppgifter:

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom kemi.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på engelska om inte särskilda skäl föreligger.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet vilka tillmäts lika stor vikt.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas inom makromolekylär kemi med användande och djup förståelse av makromolekylär fysik och polymerfysik hos mjuka material.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk ­meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid undervisning av struktur-egenskapssamband och förmåga att genom undervisning skapa intresse för området.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Övrig skicklighet: Sökande ska kunna uppvisa förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning samt tydligt uppvisa vetenskapligt oberoende. Även personlig förmåga att positivt bidra till en kreativ miljö genom exempelvis förmåga till gott samarbete, initiativförmåga och att kunna bidra till vidareutveckling av forskningsprogrammet Makromolekylär kemi kommer att tillmätas betydelse.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Jöns Hilborn, +46 76 7872350, hilborn@kemi.uu.se.

Anställningsform: Heltid, tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas. 

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Uppsala

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2022-08-01 eller efter överenskommelse.

Välkommen med din ansökan senast den 22 april 2022, UFV-PA 2022/240.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-08-01 eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/240
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-02-23
Sista ansökningsdag 2022-04-22

Tillbaka till lediga jobb