Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Professor i perinatalmedicin förenad med befattning som specialistläkare vid Akademiska sjukhuset

Institutionen för kvinnors och barns hälsa (KBH) är en internationell och mångprofessionell institution med fokus på hälsa och välfärd. Det globala hälsoperspektivet är alltid närvarande, och det samarbetas över professioner och kliniska områden, både inom utbildning och inom forskning. Vid kvinnokliniken och barnkliniken finns starka forskningsmiljöer och ett brett utbildningsuppdrag.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Beskrivning av ämnesområdet: I ämnesområdet perinatalmedicin ingår flera områden som täcker in graviditet, förlossning och neonatalperioden, t ex fostermedicin, obstetrik och neonatologi.

Arbetsuppgifter: Till arbetsuppgifterna hör egen forskning samt att följa utvecklingen inom ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet. Professorn förväntas utveckla och leda den perinatalmedicinska forskningen vid KBH samt verka gränsöverskridande mellan enheten för obstetrik och enheten för pediatrik. I anställningen ingår undervisning inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå inom ämnesområdet, samt därmed sammanhängande lednings- och organisationsuppgifter.

Behörighetskrav: Behörig att anställas som professor är den som visat såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet (4 kap 3 § HF). Enligt 5 § Anställningsordning för Uppsala universitet (AO) gäller som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den vetenskapliga skickligheten ska ha visats genom självständiga forskningsinsatser och genom att den sökandes meriter i ett internationellt perspektiv håller mycket hög kvalitet. Den sökande ska ha visat skicklighet i att planera, initiera, leda och utveckla forskning, ha visat förmåga att i konkurrens erhålla forskningsanslag samt uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på forskarnivå. Den sökandes bidrag till det internationella och nationella vetenskapssamhället ska bedömas bland annat utifrån kvalitet och omfattning av vetenskaplig publicering (se 31 § AO).

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom omfattande meriter inom utbildning (se 22 § AO). Därutöver ska den sökande uppvisa väl dokumenterad skicklighet i handledning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. Den pedagogiska utbildningen ska inkludera forskarhandledarutbildning.

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller på engelska, se § 6 AO.

För behörighet till denna anställning krävs läkarexamen samt specialistkompetens i antingen obstetrik och gynekologi eller neonatologi eller motsvarande kompetens. Den sökande ska, om denne saknar svenskt bevis om specialistkompetens, ha lämnat in ansökan om svenskt bevis om specialistkompetens i något av ovanstående ämnen till Socialstyrelsen senast sista ansökningsdag för denna anställning. Den sökande måste dock senast då beslut om anställning fattas ha erhållit svenskt bevis om specialistkompetens i obstetrik och gynekologi eller neonatologi eller motsvarande kompetens. Om den som erbjuds anställningen också uppfyller Akademiska sjukhusets krav för anställning som överläkare kommer den sökande att erbjudas anställning förenad med befattning som överläkare.

Bedömningsgrunder: Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas främst vid vetenskaplig skicklighet och därefter vid pedagogisk skicklighet. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter samt sökandes förmåga att utveckla forskningsverksamheten inom ämnesområdet perinatalmedicin.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom förmåga att genom forskningen samverka med det omgivande samhället tillmätas betydelse (20 § AO). Se även 3 § Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB).

Anställningsordning vid Uppsala Universitet

Riktlinjer och bedömningsgrunder

För instruktioner för ansökan till läraranställningar se: Meritportföljer. Regler och riktlinjer

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av
prefekt Inger Sundström Poromaa, telefon 070 2465156, eller email: inger.sundstrom@kbh.uu.se

Välkommen med din ansökan, som bör vara skriven på engelska, senast den 11 november 2022, UFV-PA 2022/2807.

 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2807
Kontakt
  • Inger Sundström Poromaa, 0184710000
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2022-10-04
Sista ansökningsdag 2022-11-11

Tillbaka till lediga jobb