Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen.

Avdelningen för röntgenfysik inkluderar programmet Energimaterialens fysik (Condensed Matter Physics of Energy Materials) och bedriver forskning för att utveckla förståelse för elektroniska egenskaper på atomnivå i nya funktionella material för applikationer inom energi- och miljövetenskap. Läs mer på www.physics.uu.se

Forskningen kommer att bedrivas inom forskningssamarbeten runt material för energitillämpningar vid institutionen för fysik och astronomi. En stor del av forskningsarbetet kommer att bestå av experimentella studier av funktionella gränsskikt i batterier, där arbetet syftar mot metodutveckling för operando mätningar med fotoelektronspektroskopi. Studierna kommer att bedrivas inom finansierade VR-projekt. Viss del av arbetet kommer bedrivas vid internationella synkrotronljusanläggningar.

För att utveckla och förstå funktionen hos gränsskikten i batterier så krävs ny detaljerad kunskap om materialen på atomär nivå. Avancerade metoder som har utvecklats av avdelningen för Röntgenfysk utgör unika verktyg för att erhålla sådan kunskap. Detta inkluderar nya möjligheter där gränsskikten i batterier kan studeras med fotoelektronspektroskopi och röntgenspektroskopi samtidigt som energi omvandlas via redoxreaktioner vid elektrodytorna, s.k. operando studier. Projekts fokus ligger på experimentell karakterisering av modelsystem såväl som etablerade batterimaterial, och det experimentella arbetet kommer kompletteras med modellering. Projektet kombinerar grundläggande och mer tillämpad forskning.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingör följande:

  • att installera ett lab-baserat och elektronspektroskopi instrument för operandostudier.
  • att undersöka den elektroniska strukturen i gränsskikten mellan elektrod och elektrolyt i batterier med lab-baserad och synkrotronljusbaserad röntgenspektroskopi och kompletterande metoder.
  • att jämföra de experimentella resultaten med modellering av den fysik som sker i de funktionella gränsskikten i batterier för fördjupad förståelse.
  • att sammanställa erhållna resultat i artiklar.

Kvalifikationskrav
Krav för anställning är doktorsexamen inom fysik, materialvetenskap eller motsvarande bakgrund. Erfarenhet av tillverkning, hantering och cykling av batterimaterial är meriterande. Bra kommunikationsförmåga på engelska krävs.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Meriterande är erfarenhet av arbete med synkrotronljus, såväl experimentellt som efterföljande data-analys, samt viss erfarenhet inom modellering. Speciellt elektronspektroskopi vid höga energier och operando mätningar är av stor vikt. Förmågan att planera och leda stråltid vid synkrotronanläggningar samt erfarenhet av internationellt forskningssamarbete är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 6 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 220101 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Håkan Rensmo, 0701679145.

Välkommen med din ansökan senast den 27 december 2021, UFV-PA 2021/4915.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2022-06-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 220101
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/4915
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-12-14
Sista ansökningsdag 2021-12-27

Tillbaka till lediga jobb