Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 250 anställda och omsätter 250 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida

Beskrivning av ämne/forskningsprojekt: Huvudmålet för projektet är att utveckla elektrolyter för natrium-jonbatterier som är baserade på organiska lösningsmedel. Det inkluderar huvudsakligen design, utveckling, samt karaktärisering av både lösningsmedel och salt i elektrolyten. Särskilt fokus kommer läggas på icke-brandfarliga elektrolyter som kan öka säkerheten hos batterier. Målet är att öka livslängden för natrium-jonbatterier genom optimering och användande av välfungerande elektrolyter. Olika aspekter av elektrolyterna som kommer studeras inkluderar: materialegenskaper, konduktivitet, brandsäkerhet, elektrokemiska reaktioner, samt hur elektrolyterna kan användas i batterier. Det slutgiltiga målet för projektet är att öka kunskapen och förståelsen för detta fält för att kunna ta nästa steg i utvecklingen av säkra och förnyelsebara batterier.

Arbetsuppgifter: I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forskning. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden.

Projektet kommer utföras vid Uppsala universitetet i nära samarbete med kollegor vid Ångström Advanced Battery Centre samt industriella partners. De huvudsakliga arbetsuppgifterna består av utvecklingen av flytande icke-brandfarliga elektrolyter för natrium-jonbatteriter. Detta innebär mer specifikt att designa och preparera säkra elektrolyter, bygga celler, samt analyser av både elektrokemi och material. En stor mängd elektrokemiska analysmetoder kommer användas (tex: cyklisk voltammetri, galvanostatisk cykling, kondiktivitetsmätninga) samt andra metoder såsom ESCA/XPS och termogravimetrisk analys för att undersöka lovande elektrolyter. Postdoktorn förväntas bedriva högkvalitativ forskning med målet att sprida resultaten i väl ansedda vetenskapliga tidskrifter samt via konferenser. 

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig för anställningen som postdoktor ska doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i kemi eller materialvetenskap eller relaterade ämnen vara avlagd. Främst kommer de i fråga för anställning som avlagt doktorsexamen högst tre (3) år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.
Bedömningen av ansökningarna baseras framförallt på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning grundad i vetenskaplig skicklighet. Större vikt fästs vid kvaliteten på enskilda vetenskapliga arbeten än på mängden publikationer.

Vi söker en kandidat med erfarenhet av batteriforskning, arbete i laboratoriemiljö, handlag med handskboxar och kompetens med elektrokemiska tekniker. Du behöver goda kunskaper i engelska i både tal och skrift.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom avdelningen/institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, referenser och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2022-02-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Reza Younesi, reza.younesi@kemi.uu.se, 018 471 3738.

Välkommen med din ansökan senast den 30 december 2021, UFV-PA 2021/4839.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-02-01
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/4839
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-12-08
Sista ansökningsdag 2021-12-30

Tillbaka till lediga jobb