Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se.

Projektbeskrivning
Laddningsbara batterier är en del av ett framtidsorienterat energilagringssystem vars energi härrör från förnybara energikällor. Litiumjonbatterier (LIB) är eftertraktade för sin höga energitäthet och har utvecklats till en väletablerad teknologi. Natriumjonbatterier (SIB) anses vara en extremt intressant och mångsidig kandidat för framtida generations batteriteknologi som även tar hänsyn till miljö- och kostnadsaspekterna för samhället. Vi fokuserar våra studier på batteriernas SIB-katodmaterial eftersom deras kapacitetsbegränsningar utgör en kritisk flaskhals för att uppnå bättre batteriprestanda. I nuläget ligger nämligen natriumjonbatteriernas prestanda fortfarande efter litiumjonbatteriernas. Lyckligtvis finns det dock fortfarande en stor mängd olika SIB-system att utforska. För detta ändamål gör vi avancerade röntgenspektroskopi-experiment och belyser grundläggande processer på en atomär nivå. Vi analyserar våra resultat med hjälp av toppmoderna teoretiska beräkningar. Vi söker en doktorand som är mycket motiverad att genomföra och analysera synkrotronbaserade experiment i en dynamisk forskargrupp som syftar till att bidra till spetsforskning inom energimaterial, särskilt laddningsbara batterier.

Arbetsuppgifter

  • Utföra synkrotronstrålningsexperiment på ex situ SIB/LIB katoder som en del av batteri-RIXS gruppen
  • Driva utvecklingen av operando och in situ röntgenmetodik i samarbete med MAX IV strålrörsaktiviteter
  • Aktivt engagera sig i kemiska provframställning av lovande SIB-material tillsammans med våra samarbetspartner på kemiavdelningen
  • Studera och tillämpa teoretisk metodik med vägledning från gruppen Materialteori på Ångströmlaboratoriet

Den framgångsrika sökanden för denna doktorandposition kommer erbjudas möjligheten att studera lovande natriumjonbatterikatoder och relaterade material med hjälp av synkrotronbaserade röntgenmetoder som röntgenabsorptionsspektroskopi och resonant oelastisk röntgenspridning, samt elektronspektroskopi. Den antagna doktoranden kommer att vara en del av en forskargrupp som samarbetar kring det gemensamma allmänna målet att utforska mekanismer som sker i sådan komplexa system som energimaterial utgör.

Doktorandanställningen är tidsbegränsad till fyra års heltidsstudier. Innehavare ska främst ägna sig åt egen forskarutbildning, det vill säga forskning och kursarbete. Övrig tjänstgöring vid institutionen som avser undervisning och administrativt arbete, kan ingå i ramen för anställningen (max 20%), vilket förlänger anställningen motsvarande tid. Mer information finns på institutionens hemsida www.physic.uu.se.

Kvalifikationskrav
Sökanden måste vara mycket motiverad att bedriva och utveckla experimentell synkrotronbaserad forskning i ett aktivt team och även ha ett bredare intresse i aspekterna rörande såväl avancerade databeräkningar såsom kemiska provprepareringar tillsammans med andra forskare. Sökanden bör ha en ha en master- eller motsvarande civilingenjörsexamen i fysik (alternativt materialvetenskap eller fysikalisk kemi med goda kunskaper i grundläggande fysik av kondenserad materia).

Goda kunskaper i engelska i tal och skrift är en förutsättning.

Meriterande
Dokumenterad tidigare erfarenhet av något av följande ämnen är meriterande: röntgenmetodik/spektroskopi vid synkrotronstrålningsanläggningar, energirelaterade metoder som syntes och karakterisering av Li/Na-jonbatterier, DFT-beräkningar av kondenserad materia.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet. Vi kommer att utvärdera i stort hur den sökandes erfarenhet och kompetens kan komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen och dess framtida utveckling.

Ansökan
skall innehålla ett personligt brev som beskriver den sökandes vetenskapliga intressen och motivation för att bli doktorand, C.V., och kopior på relevanta betyg. Bifoga gärna en kopia av masteruppsats (komplett eller utkast). Kontaktinformation till minst två referenspersoner skall inkluderas.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7. Omfattning är 100 %. Tillträde 2021-12-01 eller enligt överenskommelse. Lön enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Laurent Duda laurent.duda@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 17 november 2021, UFV-PA 2021/4022.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-12-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/4022
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-10-27
Sista ansökningsdag 2021-11-17

Tillbaka till lediga jobb