Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 130 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för elektricitetslära vid institutionen för Elektroteknik.  

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Forskningsprojekt
Forskningen inom vindkraftsteknik fokuserar på det vertikalaxlade vindkraftverket, vilket är en alternativ typ av vindkraftverk, där rotorn har en vertikal rotationsaxel. Detta ger fördelar i att man kan placera generator m.m. på marknivå, vilket ger enklare drift och underhåll, samt att den låga tyngdpunkten är mycket attraktiv när man börjar studera flytande vindkraftverk. Avdelningen har konstruerat flertalet experimentella vertikalaxla vindkraftverk.

Ett delprojekt inom forskningen om vindkraftteknik är att modellering av aerodynamiken för vindkraftverk. Detta är viktigt både för att öka effektiviteten på kraftverken, samt att säkerställa att kraftverken inte går sönder. Denna modellering är mycket utmanande för traditionella modelleringstekniker, då de kräver orimligt mycket beräkningskapacitet, och forskningen fokuserar på att utveckla specialanpassade modeller. På avdelningen har flera olika modeller utvecklats, med fokus på virvelmodeller, men även andra tekniker har använts. Målet är att skapa modeller som kan ge bra uppskattningar av de dynamiska krafterna som verkar på kraftverket, och samtidigt vara snabba nog att kunna användas på vanliga datorer.

Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans. Doktoranden kommer att handledas av minst två handledare.

Arbetsuppgifter

  • Doktorandprojektet kommer till stor del arbeta med att fortsätta utvecklingen av de modeller som tagits fram av avdelningen. Arbetsmetodiken här bygger på att man finner lämplig fysikalisk modell för att beskriva det problem man vill lösa, och sedan implementerar detta i programkod för att datorn ska kunna göra beräkningarna. Arbetet kommer därför kräva goda färdigheter i matematisk modellering, samt i programmering
  • Arbetet kommer också innefatta praktiska moment. Beräkningar måste alltid bekräftas med experimentella mätningar. Avdelningen kommer installera ett 200 kW vertikalaxlat vindkraftverk och du kommer vara även delaktig och hjälpa till i detta projekt.
  • I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

  • Masterexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen, inom teknisk fysik, strömningsmekanik, energisystem, beräkningsvetenskap eller motsvarande
  • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.
  • Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Meriterande
Goda kunskaper i svenska är meriterande. Erfarenhet av programmering (speciellt Matlab och C/C++) är av stor vikt. Erfarenheter av strömningsmekanik, speciellt strömningsmekaniska beräkningar, är fördelaktigt.

Ansökningsförfarande
Ansök via länken nedan. Ansökan ska innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa. Vi vill att du lämnar uppgifter om referenspersoner.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Anders Goude, anders.goude@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 30 november 2021, UFV-PA 2021/3957.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3957
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-10-29
Sista ansökningsdag 2021-11-30

Tillbaka till lediga jobb