Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och mest mångsidiga geovetenskapliga institution. Vi utbildar och forskar inom geofysik; luft- vatten- och landskapslära; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi samt vindenergi. Fler än 2200 studenter deltar varje år på våra utbildningar på grund- och avancerad nivå. Vi är cirka 250 medarbetare och har över 30 nationaliteter representerade på institutionen, förutom i Uppsala, även på Campus Gotland.

Placeringen av tjänsten som universitetslektor är vid forskningsprogrammet Naturresurser och hållbar utveckling (NRHU). Forskningen inom NRHU fokuserar på tillgänglighet, användning och förvaltning av naturresurser och ekosystemtjänster samt effekter på miljö och samhälle. Den tvärvetenskapliga forskningen inom NRHU har som utgångspunkt att miljön och dess naturresurser och ekosystemtjänster är en förutsättning för stark hållbar utveckling. Pågående forskning inom NRHU inkluderar hållbarhetsaspekter av sociala konflikter runt naturresurser, urban ekologi, fiske, naturturism, kustzonsförvaltning, riskbedömning och sanering av förorenade områden, framtidens energisystem, globala miljöförändringar, mm. I NRHU ingår Zennströms gästprofessur i Climate Change Leadership, the Baltic University Program och samverkansprojektet Blått Centrum Gotland. NRHU ansvarar för undervisning inom bl.a. masterutbildningar i hållbar utveckling samt hållbar destinationsutveckling. Se: http://www.geo.uu.se/forskning/nrhu/.

Beskrivning av anställningens ämnesområde: Det tvärvetenskapliga ämnesområdet fokuserar på orsaker och konsekvenser av miljöförändringar samt framtida möjligheter till hållbar utveckling. Ämnesområdet erkänner att tillväxten av samhällsekonomiska system har en stor inverkan på miljöförändringar genom resursutvinning och användning. Förvaltning och förväntade miljöförändringar kräver därför kunskap om de komplexa sociala och ekologiska orsakssamband som ligger bakom dessa förändringar samt hur de tolkas, kommuniceras och behandlas i samhället. Ett brett utbud av teorier, metoder och tekniker från olika akademiska discipliner kombineras för att ge en helhetssyn på miljöförändringar och hållbar utveckling. Universitetslektoratet har en inriktning mot miljösociologi inklusive rural försörjning och hållbarhet, sociala konflikter kring användning av naturresurser, global – lokal dynamik av social-ekologiska beroenden, hållbarhetstransformationer, makt och social ojämlikhet. Appliceringen och integreringen av samhällsvetenskapliga teorier och kvalitativa metoder, baserad på ett tillämpat och tvärvetenskapligt perspektiv, är en central uppgift för denna position.

 Arbetsuppgifter: 

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom lämplig samhällsvetenskaplig disciplin, t.ex. miljösociologi, samhällsgeografi eller motsvarande vetenskaplig kompetens.  
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska om inte särskilda skäl föreligger. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom samhällsvetenskapliga discipliner relaterade till hållbar utveckling, såsom akademisk examen inom miljösociologi eller samhällsgeografi. Forskningsprogrammet syftar till att utveckla forskningsaktiviteter inom ett eller flera av följande områden: hållbar stads- och landsbygdsutveckling; konflikter över naturmiljöer; miljörättvisa och hållbarhetsövergångar. Forskningsexpertis inom ett eller flera av dessa områden är meriterande. Forskningens tvärvetenskapliga omfattning och expertis kommer också att beaktas.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk ­meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid tillämpning av samhällsvetenskapliga teorier och metoder för hållbar utveckling, med särskild inriktning mot Antropocen, teknologisk utveckling samt effekterna av samhällsekonomisk utveckling på social och ekologisk hållbarhet.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt.

Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt.

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information: Den som erbjuds en anställning som universitetslektor kan befordras till professor om den sökande har begärt det, är behörig för en sådan anställning och dessutom bedömts lämplig utifrån de specifika kriterier som fastställts av fakultetsnämnden.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning

Instruktioner för ansökan om anställning

Anställningsform: Heltid, tillsvidareanställning, provanställning kan komma att tillämpas.

Antal lediga befattningar: 1

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Uppsala.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2022-06-01 eller efter överenskommelse.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Patrik Rönnbäck, tel: +46(0)18-471 8375, e-post: patrik.ronnback@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast 3 december 2021, UFV-PA 2021/3023.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-06-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3023
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-11-03
Sista ansökningsdag 2021-12-03

Tillbaka till lediga jobb