Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper fokuserade på cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En grundidé på institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed närmare interaktioner mellan medicinsk forskning och hälso- och sjukvård. Forskning bedrivs för närvarande inom följande områden: medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuro-onkologi, kärlbiologi, strålningsvetenskap och molekylära verktyg. Avdelningsverksamheten är också integrerad med enheterna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset, Uppsala. Institutionen har undervisningsuppdrag inom flera utbildningsprogram, inklusive masterprogram, vid Medicinska fakulteten och inom ett antal utbildningar inom vetenskaps- och teknikområdet. Institutionen omsätter årligen cirka 400 miljoner kronor, varav mer än hälften består av extern finansiering. Personalen uppgår till cirka 340 anställda, varav 100 är doktorander och det finns totalt mer än 600 anslutna personer. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på: www.igp.uu.se.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter

Projekt Information
Immunterapi mot cancer mot PD1/L1 -axeln har uppnått anmärkningsvärda fördelar hos patienter. Utmaningar kvarstår dock eftersom> 80% av patienterna inte svarar på behandlingen. Vår forskargrupp syftar till att dissekera motståndsmekanismerna genom att belysa interaktioner mellan det mänskliga immunsystemet och cancerceller. Vi fokuserar på att studera de negativa regleringsmekanismer som cancerceller använder för att hämma effektiv antitumörimmunitet. I detta projekt kommer vi att utveckla CRISPR/Cas9-baserade exakta genomredigeringsmöjligheter för att undersöka immunförsvarsmekanismerna i mänskliga myeloidceller. Projektet kommer att identifiera och undersöka nya vägar eller läkemedelsmål som kan möjliggöra eliminering av immunceller av cancerceller. Vi tror att detta projekt kommer att ge betydande kunskaper för att främja vår förståelse och ge fördelar för patienter som för närvarande är mindre benägna att dra nytta av immunterapi. Vi erbjuder betydande utbildningsmöjligheter i translationell cancerimmunologisk forskning genom vårt vetenskapliga nätverk inom akademin och läkemedelsindustrin och prioriterar individuell utveckling av gruppmedlemmarna. För mer information, läs på https://www.scilifelab.se/ forskare/yumeng-mao/.

Kvalifikationskrav
Vi söker en motiverad forskare med stark kompetens och dokumenterad erfarenhet av translationell cancerimmunologi och immunterapi. Kandidaten bör ha avslutat sin svenska doktorsexamen (eller utländsk motsvarighet) inom cancerimmunologi, immunologi, cancerbiologi eller andra relevanta områden inom fyra (4) år vid ansökningstiden. Kandidaten måste ha erfarenhet av hantering och isolering av primära humana immunceller och analys av immuncells fenotyp och funktioner med hjälp av avancerad flödescytometri. Dessutom måste sökanden ha beprövad erfarenhet av att använda CRISPR/Cas9 -system för att modifiera funktioner i mänsklig cancer och primära immunceller samt använda in vivo musmodeller för att studera effektiviteten och funktionerna av cancerimmunterapeutika. Det är viktigt för kandidaten att visa gedigen erfarenhet av cell- och molekylärbiologiska tekniker, western blotting, ELISA, PCR, hantering av blodprodukter. Erfarenhet av vetenskaplig programvara som Graphpad, Flowjo, EndNote krävs också. Det förväntas också att kandidaten ska vara säker på att genomföra vetenskapliga diskussioner och är villig att samarbeta med andra samt arbeta självständigt.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Det anses vara meriterande om kandidaten har erfarenheter av samodlingsmodeller som använder mänskliga cancerceller och primära immunceller. Tidigare publikationer i peer-reviewed vetenskapliga tidskrifter som huvudförfattare eller muntliga presentationer vid internationella konferenser anses vara fördelaktiga. Intresse eller kunskap om myeloid cellbiologi ses också positivt.

Uppsala universitet strävar efter att vara en inkluderande arbetsplats som främjar lika möjligheter och lockar kvalificerade kandidater som kan bidra till universitetets excellens och mångfald. Vi välkomnar ansökningar från alla delar av samhället och från människor med alla bakgrunder.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid/100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Yumeng Mao, 0732676821, yumeng.mao@igp.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 25 oktober 2021, UFV-PA 2021/3742.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-02-19
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3742
Kontakt
  • Yumeng Mao, 0732676821
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-10-07
Sista ansökningsdag 2021-10-25

Tillbaka till lediga jobb