Uppsala universitet, Institutionen för ekologi och genetik

Institutionen för ekologi och genetik utlyser en postdoktortjänst i ekologisk genomik till programmet för zooekologi.

Institutionen för ekologi och genetik är en internationell miljö med medarbetare och studenter från hela världen. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning i skärningspunkten mellan ekologi, evolution och genomik. Se vidare www.ieg.uu.se.

Projektbeskrivning/ arbetsuppgifter: Vi söker en post-doc för projektet ‘Evolution längs miljögradienter: driver icke-adaptiv plasticitet klimatanpassning och arternas utbredning?’ Målet med projektet är att förstå vilka roller fenotypisk plasticitet och genetiska faktorer har i temperaturanpassning hos groddjur och hur dessa varierar längs olika spatiella skalor. Tidigare studier i dessa system har visat vikten av motgradient variation (countergradient variation) i anpassning till lokalt klimat. Du kommer att genomföra laboratorieförsök och genexpressionanalyser på åkergrodepopulationer insamlade längs en replikerad klimatgradient för att karaktisera plasticitet i fenotypiska och molekylära egenskaper. Du kommer också att arbeta med genomiska analyser av material som har insamlats i tidigare försök.

Kvalifikationskrav: För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom biologi med inriktning mot evolutionär ekologi, ekologisk genetik, molekylär genetik, eller motsvarande. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Dokumenterad erfarenhet av arbete med molekylära genetiska metoder är ett krav. Kandidaten ska ha mycket bra förmåga att uttrycka sig på engelska, i såväl tal som skrift och publicerat i internationella vetenskapliga tidskrifter. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper såsom kandidatens förmåga till samarbete, initiativförmåga och självständighet för att driva fram projektet.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Goda kunskaper i att arbeta med R och/eller Python och ha erfarenhet av nästa generations sekvensdata och genexpressionanalyser (Bioconductor packages) och multivariat statistik samt mixed-effects modeling. 

Om anställningen: Anställningen är tidsbegränsad i två år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid 100 %. Tillträde: 2022-01-10 eller enligt överenskommelse.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Anssi Laurila, anssi.laurila@ebc.uu.se, +46 18 471 6493.

Instruktioner för ansökan: Ansökan ska innehålla 1) ett brev som beskriver dig själv, dina forskningsintressen, varför du vill ha tjänsten och varför just du är lämplig för tjänsten, 2) ditt CV, 3) en kort beskrivning av din utbildning, 4) en kopia av din doktorsavhandling och dina betyg, 5) namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (e-postadress och telefonnummer) och 6) relevanta publikationer. Ansökan bör skrivas på engelska.

Välkommen med din ansökan senast den 8 november 2021, UFV-PA 2021/3676.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-01-10 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3676
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-10-07
Sista ansökningsdag 2021-11-08

Tillbaka till lediga jobb