Uppsala universitet, Institutionen för freds- och konfliktforskning

Institutionen för freds- och konfliktforskning grundades 1971 med syftet att bedriva forskning och erbjuda utbildning inom området freds- och konfliktstudier. Institutionen är idag en dynamisk och internationell arbetsplats med ca 85 medarbetare och ca 300-400 studenter från hela världen. Mer om institutionens verksamhet finns på www.pcr.uu.se.

En Doktorandplats i f
reds- och konfliktforskning, med särskilt fokus på förhandlingar om kärnvapennedrustning

Doktoranden kommer vara del av Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning, vid Uppsala Universitet, och ingå i arbetsgruppen “Negotiating Nuclear Disarmament”, som leds av Professor Isak Svensson. Denna arbetsgrupp samlar ledande forskare inom studiet av nedrustningsförhandlingar, där fokus ligger på att förstå processer, dynamik, och utfall av förhandlingar som syftar till att minska, begränsa eller avveckla delar eller hela kärnvapenprogram.

Doktoranden förväntas att genomföra självständig forskning kring tematiken kärnvapenförhandlingar, inklusive multilaterala förhandlingsprocesser (ex. NPT), bilaterala förhandlingsprocesser (ex. mellan USA och Ryssland), och diplomatiska förhandlingsprocesser riktade mot specifika länder (ex. Iran, Nordkorea, Libyen). Doktoranden har frihet att definiera och utveckla sin projektidé inom ramarna för det större projektet och sökande ska lägga fram en projektplan om detta ämne. Projekt som använder en komparativ ansats och/eller inkluderar en specifik plan för insamling av data kring olika aspekter av förhandlingsprocesser välkomnas särskilt. Det är också särskilt välkommet med förslag som bidrar till den större vetenskapliga debatten om förutsättningarna för framgångsrika multilaterala förhandlingsprocesser för att lösa globala existentiella hot.

Projektet behöver inte fokusera enbart på förhandlingar om kärnvapennedrustning, även jämförande studier av andra multilaterala förhandlingsprocesser är möjliga att genomföra inom ramen för denna utlysning, men projektplanen behöver samtidigt göra det tydligt hur projektet skall bidra till att öka vår kunskap när det handlar om förutsättningarna för framgångsrika förhandlingar om kärnvapennedrustning.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
Innehavaren av en doktorandplats ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå. Övrig tjänstgöring vid institutionen som avser undervisning och administrativt arbete, kan ingå inom ramen för anställningen (max 20 %).

Kvalifikationskrav
För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå där graden av förmåga att tillgodogöra sig utbildningen är avgörande. För vidare information om antagningsgrunder, ansökan m.m. hänvisar vi till Institutionen för freds- och konfliktforsknings hemsida.

Ansökningsförfarande:
Ansökan bör vara på engelska, bör göras digitalt och ska innehålla följande:

  • En ifylld blankett för ansökan om antagning till forskarutbildningen
  • Ett kort följebrev (1-2 sidor)
  • CV
  • bestyrkta kopior av akademiska dokument
  • en projektplan (3-5 sidor, exklusive referenslista), relaterad till ämnet som anges ovan
  • referensbrev (max 2 st), eller en lista med referenspersoner som kan kontaktas (max 2 st)
  • akademiska uppsatser och artiklar (1-3 stycken)

För att skriva ansökan behöver du ansökningsblanketten ”Antagning till forskarutbildning”. Med hjälp av studieplanen i forskningsämnet ska du kontrollera att du uppfyller såväl den allmänna som den särskilda behörigheten för studier på forskarnivå i ämnet. Utförliga instruktioner finns här.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer regler.uu.se/.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad (enligt HF 5 kap § 7). Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse, men tidigast 1 februari 2022. Placeringsort: Uppsala. 

Upplysningar om anställningen lämnas av: För generella frågor, kontakta: Desirée Nilsson (studierektor forskarutbildningen PCR) eller Hanne Fjelde (biträdande studierektor forskarutbildningen PCR); phdprogramme@pcr.uu.se.

För frågor om tjänsten med särskild inriktning, kontakta: Isak Svensson, isak.svensson@pcr.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 10 november 2021, UFV-PA 2021/3580.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-02-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3580
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2021-10-04
Sista ansökningsdag 2021-11-10

Tillbaka till lediga jobb