Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Institutionen för materialvetenskap erbjuder en innovativ och internationell forskningsmiljö som kan ta sig an tekniska och samhälleliga utmaningar både nu och i framtiden. Institutionen rymmer åtta forskningsavdelningar, inklusive Myfab, infrastrukturen för renrumsbaserad forskning.

Avdelningen för fasta tillståndets fysik är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. På avdelningen arbetar vi både med grundläggande och tillämpad forskning. Forskningen är relaterad till energi och miljöfrågor såväl som biovetenskapliga tillämpningar inom våra olika forskningsområden. Företrädesvis undersöker vi fysikaliska och kemiska egenskaper hos nanomaterial och nya material som kan användas som tunna filmer för smarta fönster, gassensorer, fotokatalytiska beläggningar, spinntronik och biomagnetiska tillämpningar eller för att skapa nya magnetiska material för grön energiteknologi.

Beskrivning av anställningens ämnesområde: Ämnesområdet omfattar funktionella material i nanoskala, i synnerhet starkt korrelerade elektronsystem för energi- och miljötillämpningar. Forskningen inkluderar studier av sådana material från ett grundvetenskapligt perspektiv, med särskilt fokus på magnetiska egenskaper, och med en tydlig vision för deras tillämpningar inom energi- och miljöområdet. Forskningen innebär utveckling och användning av bottom-up syntestekniker, såsom sol-gel- och fastfassyntes, mätmetoder för karakterisering av materialens fysikaliska egenskaper, samt top-down processmetoder för tillverkning av materialen i nanoskala.

 Arbetsuppgifter

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander.

  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

  • Söka forskningsanslag från svenska och europeiska forskningsfinansiärer för att bland annat ha möjlighet att strategiskt bygga upp en forskargrupp inom ämnesområdet.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom fysik eller motsvarande vetenskaplig kompetens.

  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.

  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska om inte särskilda skäl föreligger. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.

  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav: Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet, varav särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeritering inom magnetism och starkt korrelerade elektronsystem, studier av sådana material i olika former, allt från bulk till nano, samt erfarenhet av att kombinera top-down- och bottom-up-syntes metoder. Forskningserfarenhet av andra kvantsystem, såsom tvådimensionella material, är meriterande.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse. En internationell bakgrund, erfarenhet av att bedriva forskning utomlands och internationellt forskningssamarbete kommer också att betraktas som meriterande.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid undervisning inom kurser i fasta tillståndets fysik, särskilt magnetism och nanomaterial.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap.

Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Sådan expertis demonstreras genom förmåga att etablera och leda samarbeten på nationell och internationell nivå. Det inkluderar akademiska såväl som industriella samarbeten.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Peter Svedlindh, tel: 018-471 3135, e-post: peter.svedlindh@angstrom.uu.se

Anställningsform: Heltid, tillsvidareanställning.

Lön: Individuell lönesättning

Sysselsättningsgrad: 100%

Ort: Uppsala

Tillträde: Så snart som möjligt eller efter överenskommelse.

Välkommen med din ansökan senast den 3 december 2021, UFV-PA 2021/3343.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3343
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-10-20
Sista ansökningsdag 2021-12-03

Tillbaka till lediga jobb