Uppsala universitet, Institutionen för arkeologi och antik historia

Ämnet och institutionen: Institutionen för arkeologi och antik historia är en flerämnesinstitution med ett fruktbart samarbete mellan de ingående disciplinerna. Vid institutionen sker undervisning och forskning i ämnena antikens kultur och samhällsliv, arkeologi, osteologi, egyptologi och global miljöhistoria.  Institutionen har sin verksamhet förlagd både till Uppsala och till Visby (Campus Gotland). Institutionen ger fyra internationella masterprogram med viss samläsning av kurser. Arkeologi ingår som en naturlig del i vårt kandidatprogram och kan läsas från A-nivå t.o.m. forskarnivå. Ett trettiotal lärare, forskare och doktorander är verksamma inom ämnet. Vi söker nu en universitetslektor i arkeologi.

Arbetsuppgifter: I anställningen ingår undervisning och forskning inom ämnet arkeologi. Innehavaren förväntas kunna undervisa på kandidatnivå på hela det skandinaviska områdets sociala och kulturella (för)historia från bondestenålder till medeltiden med utgångspunkt i arkeologiska, skriftliga, epigrafiska och ikonografiska källor. Till undervisning räknas pedagogisk planering, kursansvar, examination, kursadministration samt handledning av studenter.

Innehavarens främsta arbetsuppgift är att ansvara för de fältarkeologiska kurserna på grund- och avancerad nivå i Uppsala. Det ansvaret omfattar pedagogiskt utvecklingsarbete, kursplanering och undervisning, men också administrativ ledning som att skaffa nödvändiga tillstånd och stå i förbindelse med beslutsfattande myndigheter, samt löpande avge rapporter till dessa. Andra administrativa uppdrag, såsom studierektorsuppdrag, kan komma att ingå i tjänsten. Till arbetsuppgifterna hör också att aktivt ansöka om externa forskningsmedel samt att följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och den samhällsutveckling i övrigt som har betydelse för lärarens arbete vid universitetet.

Behörighetskrav

  • Doktorsexamen inom arkeologi eller motsvarande vetenskaplig kompetens.
  • Dokumenterad vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och den vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. För att komma ifråga som handledare av doktorander krävs genomgången handledarutbildning.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska. Innehavaren förväntas kunna kommunicera med beslutsfattande svenska myndigheter från början av anställningen.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl, samt dokumenterat god samarbetsförmåga.

Bedömningsgrunder: Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet samt ledningsskicklighet och administrativ skicklighet. Den vetenskapliga och pedagogiska skickligheten kommer att tillmätas lika stor vikt.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av vetenskaplig kompetens ska i första hand skicklighet, dvs. vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd har betydelse för bedömningen. Vidare har kandidatens förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå betydelse i bedömningen. Dokumenterad erfarenhet av att söka och erhålla forskningsmedel i konkurrens samt visad förmåga till forskningssamarbeten är meriterande. Visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället kommer att tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk kompetens ska i första hand skicklighet, dvs. pedagogisk kvalitet beaktas. Den pedagogiska skickligheten ska vara väldokumenterad. Även omfattning, såväl bredd som djup ska tillmätas betydelse. Bedömningen omfattar också kandidatens förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning samt handledning och examination på samtliga nivåer, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Särskild vikt kommer att läggas vid erfarenhet och vitsordad förmåga att planera, organisera och undervisa arkeologiska fältkurser, vilket avser de pedagogiska, teoretiska och praktiska momenten av sådan undervisning.

Administrativ skicklighet, ledningsskicklighet och samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt.

Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap.

Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.

Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten.

Ytterligare information: Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Rekryteringsgruppen kan komma att använda sig av intervjuer, provföreläsningar och referenstagning. Den sökande skall därför lämna en lista på referenspersoner som kan belysa hens yrkesskicklighet liksom personliga egenskaper, som är av betydelse för anställningen, t ex samarbetsförmåga, ledningsförmåga och vilka arbetsmetoder hen använder.

Ansökningsförfarande: Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. Ansökan inlämnas via universitetets elektroniska rekryteringssystem och ska innefatta följande:

  • Kortfattad redogörelse för vetenskaplig, pedagogisk och annan verksamhet (CV)
  • Redovisning av vetenskapliga meriter
  • Publikationsförteckning
  • Redovisning av pedagogiska meriter
  • Redovisning av övriga meriter
  • Vetenskapliga och pedagogiska arbeten som åberopas
  • Självreflekterande redovisning över framtida forskning, pedagogisk och övrig meritering
  • Betyg, intyg och andra relevanta handlingar
  • Namn och kontaktuppgifter till referenspersoner

För ytterligare information om vilka riktlinjer som gäller för anställning som universitetslektor, se universitetets anställningsordning och fakultetens kompletterande riktlinjer till anställningsordningen.

Lön: Fast lön

Tillträde: HT 2022

Anställningsform: Heltid, tillsvidareanställning, provanställning kan komma att tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: institutionens prefekt Karl-Johan Lindholm, tel. 018-471 20 81, e-post prefekt@arkeologi.uu.se eller professor Neil Price, e-post neil.price@arkeologi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 november 2021, UFV-PA 2021/3398.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3398
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-09-27
Sista ansökningsdag 2021-11-15

Tillbaka till lediga jobb