Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Forskargruppen för molekylär precisionsmedicin vid institutionen för medicinska vetenskaper studerar akut barnleukemi med hjälp av storskaliga genetiska metoder. Genom nära samarbete med kliniska forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har vår forskargrupp tillgång till unika provsamlingar och klinisk patientinformation. Gruppen arbetar även i nära samarbete med SNP&SEQ-teknologiplattformen som är en del av del av den nationella infrastrukturen för genomik vid SciLifeLab (www.ngisweden.se) som erbjuder SNP-genotypning och storskalig sekvensering som service åt forskare i och utanför Sverige. Läs gärna mer om forskargruppens arbete här: http://molmed.medsci.uu.se.

Gruppen för molekylär precisionsmedicin söker nu en forskningsingenjör för utvecklingsarbete och implementering av nya protokoll för biblioteksberedning för RNA/DNA-sekvensanalyser av enskilda celler tillsammans med forskare i gruppen och med externa samarbetspartners. Tjänsten utgör en unik och spännande möjlighet för dig som vill arbeta inom precisionsmedicin och single-cell genomik med toppmodern utrustning inom en avancerad forskningsmiljö.

Arbetsuppgifter: Den utannonserade anställningen är placerad vid forskargruppen för molekylär precisionsmedicin. Forskningsingenjörens huvuduppgift är att utföra molekylärbiologiskt laborativt arbete i forskargruppen. Detta arbete omfattar alla steg i den laborativa processen, från projektplanering, hantering av cellprover och kvalitetskontroll av celler, till biblioteksberedning för genomsekvensering av enskilda celler. Eftersom forskargruppen arbetar i nära anknytning till SNP&SEQ-plattformen kan arbetsuppgifter inom storskalig genomsekvenserings vid plattformen, såsom start av körningar på moderna sekvensinstrument, ingå. I arbetsuppgifterna ingår även hantering, underhåll och vid behov felsökning av protokoll som används i gruppen, samt ansvar för kliniskt provmaterial som studeras inom forskargruppen.

Den sökande ska självständigt kunna planera och genomföra experiment i samråd med en handledare. I det dagliga arbetet ingår även praktiskt ansvar för laboratoriet, såsom att beställa reagenser och annat laboratoriematerial, kemikalieansvar, och att ta hand om och organisera de biologiska prover som kommer in till forskargruppen. Laboratoriearbetet kommer att variera beroende på vilka frågeställningar som är aktuella för tillfället. En del av arbetsuppgifterna förutsätter arbete med datorer.   

Kvalifikationskrav: Universitets- eller högskoleexamen (lägst mastersnivå) med inriktning mot bioteknik, kemiteknik, molekylärbiologi eller molekylärgenetik.

Specifika krav för tjänsten är:

 • Praktisk erfarenhet av laborativt arbete med molekylärbiologiska metoder
 • God teoretisk förståelse för molekylärbiologiska metoder
 • Erfarenhet av arbete med storskalig DNA- eller RNA-sekvensering
 • Erfarenhet av prov/cellhantering
 • Goda kunskaper i engelska både i skrift och tal
 • Utmärkt kommunikations- och samarbetsförmåga

Vi söker en person med initiativförmåga, noggrannhet, ansvarskänsla samt god förmåga till både självständigt arbete och arbete i grupp. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper, såsom god samarbetsförmåga och positiv inställning till serviceverksamhet.

Önskvärt eller meriterande i övrigt: Erfarenhet av något eller flera av följande:

 • Erfarenhet av forskningsprojekt där single-cell analyser ingår
 • Erfarenhet av cancer, genomik eller hematologisk forskning
 • Teknisk utveckling av metodik för nästa generationens sekvensteknologi (NGS)
 • Erfarenhet av fluorescensassisterad cellsortering (FACS)
 • Bioinformatik analys av NGS-data
 • Erfarenhet av dataprogrammering i Python eller R
 • Goda kunskaper i svenska både i skrift och tal

Lön: Individuell lönesättning tillämpas

Tillträde: Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse

Anställningsform: 2 år tidsbegränsad anställning med eventuell möjlighet till förlängning

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr Jessica Nordlund (jessica.nordlund@medsci.uu.se), forskargruppsledare i molekylär precisionsmedicin och vetenskaplig ledare för SNP&SEQ-teknologiplattformen inom NGI/SciLifeLab

Välkommen med din ansökan senast den 8 oktober 2021, UFV-PA 2021/3435.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3454
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-09-16
Sista ansökningsdag 2021-10-08

Tillbaka till lediga jobb