Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Institutionen för medicinska vetenskaper är en stor klinisk institution med ca 250 anställda och över 300 personer som är anknutna via Akademiska Sjukhuset. Institutionen har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inom en rad områden. Forskningen äger rum i nära anslutning till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhuset och omfattar såväl grundläggande studier kring sjukdomsorsaker som utveckling och utvärdering av förbättrad diagnostik och nya behandlingsmetoder. Mer om institutionens verksamhet finns på www.medsci.uu.se.

Projektbeskrivning: Thomas Tängdéns forskargrupp forskar kring antibiotika och resistenta bakterier. Syftet med de pågående projekten är att hitta kombinationer av antibiotika som är effektiva för att behandla och förhindra uppkomsten av multiresistenta gramnegativa bakterier med förvärvad resistens mot betalaktamantibiotika. I arbetet ingår hantering av kliniska isolat och laboratoriestammar i vilka vi systematiskt varierar uppsättningen av bland annat gener som kodar för enzymatisk resistens och förändringar i bakteriens cellvägg (poriner). Arbetet innebär mycket laboratoriearbete med konstruktion av stammar med varierande genuppsättning med hjälp av genetiska metoder så som lambda-red rekombinering och transduktion. Effekten av antibiotika undersöks med MIC-testning, statiska och dynamiska avdödningsförsök och automatisk mikroskopi med efterföljande bildanalys (oCelloScope). Projektet innebär också hantering och analys av sekvensdata.

Arbetsuppgifter: Att utföra grundläggande experiment och vara stöd till andra laboranter i deras forskning inklusive relaterade uppgifter.

Kvalifikationskrav: Grundläggande examen inom Biomedicin eller annat relevant ämnesområde samt vidareutbildning inom t.ex. infektionsbiologi, molekylärbiologi eller mikrobiologi är ett krav (minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 hsp på avancerad nivå), liksom ett gott praktiskt handlag i laboratoriet och visad förmåga att arbeta självständigt. Det är också en fördel om du i övrigt har praktisk erfarenhet av mikrobiologiskt laboratoriearbete med inriktning mot bakterier och antibiotika som t.ex. MIC-testning, avdödningsförsök och konstruktion av stammar. Goda datorkunskaper bland annat inom MS Excel och MS Word är ett krav. Goda kunskaper i både svenska och engelska är ett krav. Vid rekryteringen kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga och kommunikationsförmåga. Du är ansvarskännande, strukturerad och metodisk i ditt arbete, du har lätt att se samband och du innehar god slutledningsförmåga samt påvisar gott omdöme.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Erfarenhet av hantering och analys av sekvensdata med programvaran CLC Workbench eller dylikt.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: 3 månaders tidsbegränsad anställning.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Thomas Tängdén (huvudhandledare), tel. 0708-370323, e-post: thomas.tangden@medsci.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 september, 2021, UFV-PA 2021/3115.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2021-11-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 210901
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/3115
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-08-20
Sista ansökningsdag 2021-09-02

Tillbaka till lediga jobb