Uppsala universitet, Institutionen för informatik och media

Institutionen för informatik och media (http://www.im.uu.se/) har en bred forskningsprofil med basen i aktuella forskningsområden inriktade på bl.a. informationssystem, interaktionsdesign och medier och kommunikation. Inom ämne medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) bedriver man forskning inom olika typer av kommunikation och medialisering i globala och lokala sammanhang. Vårt arbete är kopplat genom ett djupt tvärvetenskapligt och kritiskt tillvägagångssätt som ser media och kommunikation som grundläggande för samtida samhällsförvandling och för utmaningar av mänsklig existens.

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå. Antagningen sker vid Institutionen för informatik och media.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Uppsala universitets Institutionen för informatik och media utlyser för närvarande en anställning som doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning mot kritiska diskursstudier av media och politisk kommunikation. Utbildning på forskarnivå omfattar fyra år på heltid och finansieras genom anställning som doktorand. Doktoranden förutsätts ägna sin huvudsakliga arbetstid åt utbildning på forskarnivå (se beskrivet område nedan) och förväntas aktivt delta i institutionens seminarieverksamhet, workshops, konferenser mm. Andra uppgifter såsom undervisning och forskningsadministration - i engelska och/eller svenska - kan också ingå inom ramen för anställningen (max 20 %).

Kritiska diskursstudier (Critical Discourse Studies - CDS) är ett sätt att bedriva forskning inom samhällsvetenskapen – speciell inom medie- och kommunikationsforskning - med fokus på "diskurs" dvs på text och relaterade former av semios analyserade i sammanhang med deras användning, produktion och reception. CDS har blivit mycket populärt de senaste åren som ett av de viktigaste kvalitativa tillvägagångssätten för att analysera social och politisk förändring och dess diskursiva och kommunikativa artikulationer och medialisering. CDS har uppskattats allmänt för sin förmåga att länka teori och analys, liksom för att ge en robust empirisk syn på media och politisk diskurs inklusive vägar och kategorier av sin textorienterade analys. Detta har särskilt varit fallet i samband med sådana ihållande aspekter av samtida socio-politisk dynamik som bland annat högerpopulism och nativistisk auktoritärism, eller institutionalisering av nyliberalism inom global kapitalism.

Kvalifikationskrav: För att bli antagen till utbildning på forskarnivå i medie- och kommunikationsvetenskap krävs grundläggande samt särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. För särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i medie- och kommunikationsvetenskap krävs att den sökande har godkänt resultat på kurser om 90 högskolepoäng i medie- och kommunikationsvetenskap eller motsvarande kunskaper.

Vi söker en kandidat med dokumenterad kunskap inom medier och kommunikation. Kunskaper inom kritiska diskursstudier av media och politisk kommunikation är särskilt meriterande. Kandidaten bör ha en överblick i samhällsvetenskap och/eller humaniora, och ett starkt intresse för empirisk forskning. Stor vikt kommer att läggas vid kandidatens personliga lämplighet. Önskvärda egenskaper inkluderar dokumenterad samarbetsförmåga, initiativförmåga, självständighet, ett reflekterande och analytiskt förhållningssätt. Mycket god kommunikativ förmåga, inkl. förmågan att utrycka sig på engelska i både tal och skrift, är nödvändig.

När universitetet anställer nya doktorander ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter, särskilt inom de aktuella doktorandprojekten, samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten inom området.

Meriterna ska vara dokumenterade så att såväl kvalitet som omfattning kan bedömas.

Intervjuer kommer att hållas via fysisk intervju på Uppsala universitet eller via internet.

Önskvärt/meriterande i övrigt: För en beskrivning av doktorandprogrammet vid Institutionen för informatik och media se: http://www.samfak.uu.se/ och https://im.uu.se/education/phd-studies/.

Ytterligare information om forskningsområdet Media och kommunikation finns tillgänglig på https://im.uu.se/research/media-and-communication/.

Ytterligare information om doktorandstudier vid Uppsala Universitet: http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/forskarutbildning/.

Ansökan ska innehålla:

  • Ifylld blankett för ansökan om antagning till forskarutbildningen. http://uadm.uu.se/digitalAssets/81/81626_ansokan_forskarniva.pdf
  • Kort följebrev som ska innehålla:
    1) Den sökandes motiv till att söka tjänsten (max 500 ord).
    2) En kort beskrivning av de dokument som skickats med (lista dem).
    3) Om mer än ett akademiskt arbete (uppsats, artikel etc.) lämnats till bedömning ska det i följebrevet anges vilket av dessa som antagningskommittén ska prioritera.
  • Avhandlingsplan (två sidor, på engelska). Planen ska innehålla teoretisk ansats, forskningsfrågor, syfte, typ av data, metod samt tidsplan.
  • CV med bestyrkta kopior av akademiska dokument, ex. registerutdrag, som styrker grundläggande och särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i Media och kommunikation samt kopia av vidimerade kopior av examensbevis och betyg.
  • Två rekommendationsbrev.
  • Kopia av de självständiga arbeten som sökanden författat inom ramen för sin grundutbildning (C-, D-, avancerad nivå eller motsvarande; bifoga utkast av pågående arbeten) alternativt andra relevanta texter.
  • Andra dokument som sökande önskar bifoga.

OBS: Ofullständiga ansökningar inte kommer att beaktas.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-12-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningarom anställningen lämnas av: Professor Michał Krzyżanowski, Ämnesföreträdare Medie- och Kommunikationsvetenskap, michal.krzyzanowski@im.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 10 september 2021, UFV-PA 2021/2977.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-12-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2977
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-07-07
Sista ansökningsdag 2021-09-10

Tillbaka till lediga jobb