Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 450 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

SciLifeLab (www.scilifelab.se) är ett nationellt centrum för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifeLabs mål är också att bygga en stark forskargruppering kring centret genom utbildning och samverkan. SciLifeLab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet. SciLifeLab startade sin verksamhet 2010 och har idag över 400 anställda vid faciliteterna, samt 150 forskargrupper.

Den anställde kommer att arbeta vid SciLifeLab Data Centre, som ansvarar för IT-frågor och forskningsdatahantering för SciLifeLabs teknologiplattformar, det nya nationella forskningsprogrammet för datadriven livsvetenskap (DDLS), och svenska forskare i allmänhet. Vi har ett nationellt uppdrag och driver t.ex. den svenska nationella dataportalen för Covid-19 samt frågor om FAIR, öppen vetenskap och datadriven forskning, i stark samverkan med nationella och internationella aktörer. Här kommer du att vara centralt placerad i Sveriges främsta infrastruktur för forskning i livsvetenskaperna. Hos oss har du möjlighet att aktivt påverka hur IT integreras i framtidens hälso- och miljöforskning, och arbeta för öppenhet, reproducerbarhet och största möjliga vetenskapliga genomslag för de stora mängder forskningsdata som genereras vid SciLifeLab. Du kommer att arbeta med forskare, dataingenjörer, data stewards, och systemutvecklare i ett snabbt växande, dynamiskt och progressivt team med en ledande roll i landet. Vår stora utmaning nu är att bygga en nationell dataplattform för datadriven life science i Sverige. 

Arbetsuppgifter: SciLifeLab Data Centre söker en motiverad och kunnig Systemutvecklare med inriktning mot system för bilddata och bildanalys. Vi kommer inom den nya nationella dataplattformen för SciLifeLab och DDLS-programmet bygga upp tjänster för att lagra, dela och analysera bilddata. Arbetet görs i samarbete med SciLifeLabs teknikplattformar, och kommer att baseras till stor del på existerande mjukvarukomponenter, t.ex. utvecklade av Open Microscopy Environment-konsortiet eller vid European Bioinformatics Institute. Vi strävar efter att kunna bygga upp en miljö där plattformar och deras användare kan arbeta med projekt som involverar bilddata, och även att bygga upp långsiktiga datarepositorier. Du kommer att arbeta i ett team med forskare, ingenjörer, data stewards och systemutvecklare, mitt i SciLifeLabs nationella forskningsinfrastruktur. Arbetet kommer att innebära utveckling av kopplingen mellan SciLifeLab och den nya superdatorn Berzelius vid Nationellt Superdatorcentrum (LiU).

Kvalifikationskrav: Ansökande ska ha universitetsexamen i ämne med anknytning till tjänsten. Utöver detta krävs:
- Dokumenterad erfarenhet av virtualisering och/eller container-baserade system
- Dokumenterad erfarenhet av vetenskaplig programmering
- Dokumenterad erfarenhet av system för versionshantering, t.ex. Git
- Dokumenterad erfarenhet av Linuxbaserade system
- Erfarenhet av relevanta programmeringsspråk, t ex Python
- Flytande engelska

Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt:
- Erfarenhet av GPU-baserade beräkningsmiljöer
- Kunskap om hårdvaruarkitektur
- Erfarenhet av Kubernetes eller andra orkestreringssystem
- Kunskap eller intresse av biomedicinsk forskning och infrastruktur.
- Förmåga att arbeta både individuellt och i samarbete med kollegor i olika fält
- Driftighet, initiativförmåga och ett intresse av att stödja svensk forskning inom datadriven livsvetenskap.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: snarast.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Johan Rung, johan.rung@scilifelab.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 6 augusti 2021, UFV-PA 2021/2834.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2834
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-07-01
Sista ansökningsdag 2021-08-06

Tillbaka till lediga jobb