Uppsala universitet, institutionen för kemi - Ångström

Molekylär biomimetikprogrammet använder olika biofysiska, biokemiska och molekylärbiologiska metoder, samt avancerade spektroskopiska tekniker för att studera ljusinducerade elektronöverföringsreaktioner och produktion av solbränslen och produkter. Programmet arbetar med att undersöka mekanismer för redoxaktiva enzymer och omprogrammera metabolismen hos fotosyntetiska, kvävefixerande eller vätemetaboliserande organismer. Dessa studier utgör grunden för utformningen av effektiva biomimetiska katalysatorer för tekniska tillämpningar. Programmet har nyckelkompetens inom Membrane Inlet Mass Spectrometry (MIMS), Electron Paramagnetic Resonance (EPR), X-ray spectroscopy, elektrokemi, DFT beräkningar, metabolisk manipulation samt proteindesign. 

Denna rekrytering ska stärka vårt pågående arbete med att utveckla en plattform för enzymupptäckt och proteinteknik för att studera katalytiska redoxreaktioner i enzymer och för att bistå forskning mot energirelevanta biokatalytiska och biomimetiska processer. I detta sammanhang är reduktion av CO2 av särskilt intresse. Det är en del av en långsiktig strategi för att utveckla programmet molekylär biomimetik. 

Beskrivning av anställningens ämnesområde: Vi söker en forskare inom bioteknologi och proteinteknik som ska utveckla och utföra studier mot förståelse av biodiversiteten och mekanismen hos redoxaktiva metallenzymer. Metoder såsom evolutionär rekonstruktion och riktad evolution för att förbättra dessa enzymer ska appliceras. Kandidaten ska vidare bidra till vår forskningsmiljö genom applicering av proteinteknik tillsammans med molekylär modellering för undersökning av struktur-aktivitet förhållande hos redoxenzymer.

Arbetsuppgifter: 

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander. Undervisningsuppgifterna kommer att fokusera på kurserna allmän kemi, bio-oorganisk kemi, bioteknologi och biomaterial.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

  • Till arbetsuppgifterna hör också att aktivt ansöka om externa forskningsmedel.
  • Utveckling och forskning inom bioteknologi och proteinteknik. Samarbete med andra grupper i programmet molekylär biomimetik samt sektionerna för kemi och biologi vid Uppsala universitet och över hela världen.

Anställningsperiod: Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom bioteknologi eller motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska om inte särskilda skäl föreligger. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. 

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav 

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten. 

Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom bioteknologi och proteinteknik. Kompetens inom redoxenzymer, enzymupptäckt, screening och molekylär modellering är meriterande. 

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av undervisning i allmän kemi och bioteknologi. 

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten. 

Övrig skicklighet: Spetskompetens och förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning utgör ett kvalifikationskrav.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. 

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten. 

Ytterligare information: Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

För närvarande är det fler anställda med juridiskt kön man än juridiskt kön kvinna bland biträdande universitetslektorer inom vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap. Universitetet eftersträvar en jämnare fördelning av de juridiska könen inom denna kategori.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning och vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor

Instruktioner för ansökan om anställning

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Johannes Messinger, telefon 070-167 98 43, e-post johannes.messinger@kemi.uu.se.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Så snart som möjligt eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning sex år.

Anställningens omfattning: 100 %.

Välkommen med din ansökan senast den 9 augusti 2021, UFV-PA 2021/2465.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2465
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-06-24
Sista ansökningsdag 2021-08-09

Tillbaka till lediga jobb