Uppsala universitet, Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Biologiska sektionen, Institutionen för organismbiologi

SciLifeLab och Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science (DDLS) är ett 12-årigt initiativ finansierat med sammanlagt 3,1 miljarder kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Syftet med programmet är att rekrytera och utbilda nästa generations forskare inom datadriven livsvetenskap och skapa globalt ledande kompetenser inom beräknings- och datavetenskap för life science i Sverige. Läs gärna mer om verksamhetens arbete här: Data-Driven Life Science (DDLS).

Till programmet kommer 39 framstående juniora gruppledare rekryteras som DDLS Fellows, över 210 postdoktorer kommer anställas och en forskarskola inrättas för 260 doktorander inom både akademin och industrin. Programmet koordineras av SciLifeLab, en nationell forskningsinfrastruktur och ett nav för tvärvetenskaplig livsvetenskap. Alla DDLS Fellows kommer att rekryteras till något av de 11 deltagande värduniversiteten/-organisationerna, och på så sätt kopplas både till starka lokala forskningsmiljöer och det nationella DDLS-programmet. DDLS-programmet främjar tvärvetenskapligt samarbete och interaktion med industri, hälso- och sjukvård och andra nationella och internationella partners, såsom WASP, i syfte att överbrygga livsvetenskap och datavetenskap.

DDLS-programmet kommer att fokusera på fyra strategiska områden för datadriven forskning: cell- och molekylärbiologi, evolution och biologisk mångfald, precisionsmedicin och diagnostik, epidemiologi och infektionsbiologi. Vi söker nu 20 juniora gruppledare som vill ansluta till oss som våra första DDLS Fellows.

Varje DDLS Fellow får ett rekryteringspaket på 17 MSEK, som är tänkt att täcka 5 år av hans/hennes egen lön, två doktorander och två postdoc-tjänster samt löpande kostnader. Fellows tjänsterna är tidsbegränsade med möjlighet till befordran vid respektive värduniversitet/-organisation.

Livsvetenskapens framtid är datadriven. Kommer du att leda den förändringen hos oss?

Ansök nu!

Datadriven evolution och biodiversitet

Ämnesområdet avser forskning som drar nytta av de massiva dataströmmarna från tekniker som genom- och biom-sekvensering, kontinuerlig inspelning av video och ljud i naturen, storskalig analys av biologiska prover, och distansbaserad övervakning av organismer eller livsmiljöer. Området syftar till att leda utvecklingen eller tillämpningen av nya metoder baserade på maskininlärning, artificiell intelligens eller andra beräkningstekniker för att analysera dessa data och använda dem för att lösa vetenskapliga frågeställningar inom evolution och biologisk mångfald.

Vi har tre potentiella värdinstitutioner vid Biologiska sektionen, Uppsala universitet, var och en med ett eget fokus inom datadriven evolution och biodiversitet. Kandidater uppger en föredragen institution som en del av ansökningsförfarandet.

- Institutionen för cell- och molekylärbiologi (ICM) bedriver framgångsrik interdisciplinär forskning om molekylär struktur, funktion och evolution. ICM erbjuder utmärkta möjligheter att kombinera teoretisk och experimentell forskning. Vår forskning syftar till att ge en djupare och dynamisk förståelse för molekylära processer och hur selektivt tryck driver evolutionen av celler, organismer och populationer. Mikroorganismer används ofta som modellsystem i dessa studier. För mer information om denna inriktning och institutionen för cell- och molekylärbiologi hänvisas till www.icm.uu.se.

- Institutionen för ekologi och genetik (IEG) välkomnar DDLS-sökande till vår internationellt kända forskningsmiljö inom ekologi och evolution kopplat till biodiversitet. Forskningen kan omfatta processer på alla nivåer och från alla livets domäner, från molekyler till ekosystem, och gäller teman som molekylär evolution, anpassning, artbildning, populationsgenetik, bevarandebiologi, makroekologi och global biogeokemi. För mer information om denna inriktning och institutionen för ekologi och genetik hänvisas till www.ieg.uu.se.

- Institutionen för organismbiologi (IOB) välkomnar kandidater för DDLS positionen som undersöker diversitet, genomik och egenskap med data-drivna beräkningsmetoder. IOB erbjuder en excellent forskningsmiljö med framgångsrika forskningsprogram som fokuserar på evolution, genomik och samspelet mellan arv och miljö i modellorganismer, inkl. människan. Vårt arbete inkluderar ämnesöverskridande teman och infrastruktur genomik, epigenomik, bildanalys, paleontologi, arkeologi och evolution. För mer information om våra inriktningar och om IOB, se www.iob.uu.se.

Arbetsuppgifter:

  • Forskning, undervisning och administration. Den sökande förväntas forska inom datadriven evolution och biodiversitet. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.
  • Anställningen kan komma att innefatta en mindre del administrativa uppgifter, då den anställde förväntas bidra kollegialt till forsknings- och utbildningsmiljön inom programmet, institutionen och UU i stort.

Anställningsperiod: Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom ett område som använder storskalig, biologisk data för studier av evolutionsbiologi och/eller biodiversitet. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.
  • Vetenskaplig skicklighet och pedagogisk erfarenhet. Det krävs att den vetenskapliga skickligheten och pedagogiska erfarenheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Den högskolepedagogiska utbildningen kan genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska, om inte särskilda skäl föreligger. Innehavaren förväntas kunna undervisa på svenska inom två år.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom datadriven evolution och biodiversitet. Särskild vikt kommer tillmätas meriter som kombinerar biologi, datavetenskap och matematik.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av undervisning och handledning inom datadriven evolution och biodiversitet.

Ledningsskicklighet: Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt, och då särskilt förmågan att bygga upp och leda en egen forskargrupp, rekrytera och handleda doktorander och postdoktorer, och erhålla externa forskningsanslag.

Övrig skicklighet: Dokumenterad förmåga till framgångsrikt vetenskapligt samarbete.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information: Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning och vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor

Instruktioner för ansökan om anställning

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning sex år.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: sektionsdekanen för Biologi professor Staffan Svärd, 070-4250594; staffan.svard@icm.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 6 september 2021, UFV-PA 2021/2433.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2433
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-06-17
Sista ansökningsdag 2021-09-06

Tillbaka till lediga jobb