Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom forskning och alla nivåer av högre utbildning. Idag har institutionen ca 280 anställda, varav 120 forskare och lärare och 110 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning inom ett spektrum av områden inom datavetenskap, informationsteknologi och beräkningsvetenskap. Mer än 4000 studenter tar varje år en eller flera kurser som institutionen erbjuder. Department of Information Technology - Department of Information Technology - Uppsala University (uu.se)

Vid avdelningen för systemteknik utvecklar vi både teori och konkreta verktyg för inlärning, resonerande och agerande baserat på data. Ett övergripande mål är att förbättra både människors och maskiners förståelse av komplexiteten i den verkliga världen. En viktig del i vår forskning är probabilistiska modeller som gör att vi systematiskt kan representera och hantera den osäkerhet som finns i alla data. Data och inlärningsalgoritmer är även de viktiga beståndsdelar i vår forskning. Det är fortfarande en stor utmaning att utveckla effektiva och exakta inlärningsalgoritmer som kan hantera högdimensionella modeller, datarika applikationer, komplexa modellstrukturer och olika datakällor som uppstår i många av de dataanalysproblem som vi för närvarande står inför.

Vid avdelningen har vi ett brett nätverk av starka internationella samarbeten runt om i världen, till exempel vid University of Cambridge, University of Oxford, University of British Columbia, University of Sydney, University of Newcastle och Aalto University. Det finns även utmärkta möjligheter till samarbeten med ledande forskningsgrupper i Sverige och Europa genom våra anknytningar till WASP (https://wasp-sweden.org/) och ELLIS society (https://ellis.eu/).

En av tjänsterna finansieras av Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, som är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. Forskningen innefattar artificiell intelligens och autonoma system som verkar i samarbete med människor och som anpassar sig till sin omgivning med hjälp av sensorer, information och kunskap och skapar intelligenta system av system.

WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Forskning i fundamentala metoder för maskininlärning. Kopplingar till relaterade fält som optimering, reglerteknik och datorseende är också tänkbara. Dessa postdoktoranställningar syftar till att intensifiera vårt arbete (såväl metodutveckling som tillämpningar) inom maskininlärning och kan, om kandidaten så önskar, kombineras med  tillämpningar inom t.ex. robotik, naturvetenskap eller i kampen mot klimatförändringar. Tjänsten kan även innefatta undervisning inom maskininlärning samt handledning av doktorander.

Kvalifikationskrav: För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i relevant område. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Den sökande ska ha en stark bakgrund inom metodutveckling och användning av maskininlärning. Publikationer vid ledande konferenser inom maskininlärning är en betydande fördel.

Övriga meriter: Erfarenhet av tvärvetenskaplig forskning är meriterande. Som person är du kreativ, noggrann och har ett strukturerat angreppssätt. Vid urval bland de sökande bedöms förmågan att självständigt driva sitt arbete framåt, att samarbeta med andra, att ha ett professionellt förhållningssätt samt att analysera och arbeta med komplexa problem. Efter behörighetskraven kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper och personlig lämplighet.

Anställningen är tvåårig och kan omfatta undervisning upp till 20 % av heltid beroende på tillgång och intresse. Du förväntas kunna undervisa på svenska eller engelska. Utmärkta kunskaper i muntlig och skriftlig engelska är ett krav.

Ansökan: Ansökan ska innehålla:

  • En meritförteckning (CV)
  • Kopia på relevanta betygshandlingar (översatta till svenska eller engelska)
  • Publikationslista
  • Upp till fem utvalda publikationer i elektronisk form
  • Beskrivning av din nuvarande och tidigare forskning (max 1 sida) och förslag på framtida forskning (max 1 sida)
  • Kontaktinformation till två referenser
  • Ett personligt brev där du kort motiverar varför du söker denna tjänst samt ange tidigast möjliga anställningsdatum (max 1 sida)

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Snarast.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år enl. centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Thomas Schön (thomas.schon@it.uu.se) eller biträdande lektor Jens Sjölund (jens.sjolund@it.uu.se).

Välkommen med din ansökan senast den 4 juni 2021, UFV-PA 2021/1610.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 3
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1610
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-04-29
Sista ansökningsdag 2021-06-04

Tillbaka till lediga jobb