Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi (http://www.it.uu.se/) är med ungefär 350 anställda, däribland cirka 120 lärare och 110 doktorander, och över 4000 studenter registrerade årligen, en av Uppsala universitets största institutioner. Avdelningen för visuell information och interaktion (http://www.it.uu.se/research/vi2) bedriver forskning och utbildning inom datoriserad bildanalys och människa-datorinteraktion. Forskargruppen HTO (http://www.htogroup.org) bedriver forskningsprojekt inom människa-datorinteraktion med inriktning mot områdena människa, teknik och organisation. Forskningen handlar i huvudsak om IT i arbetslivet.

Beskrivning av ämnesområdet: Informationsteknologi spelar i dag en viktig roll i många människors liv och har på kort tid blivit en oundgänglig del av livet. Ämnet människa-datorinteraktion (MDI) är tvärvetenskapligt och handlar bland annat om att utveckla och utvärdera metoder och verktyg för att skapa digitala artefakter som hjälper människor och samhälle att uppnå sina mål. Utveckling av teorier och metoder för att integrera kunskaper från samhällsvetenskapliga discipliner i designprocessen och i införandet av IT är en högaktuell del av ämnet människa-datorinteraktion. MDI-forskningen vid avdelningen har en tvärvetenskaplig grund och fältstudier, intervjuer och enkäter utgör en naturlig del av den metodik som används i projekten.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Forskningsarbetet sker i ett multidisciplinärt team inom ramen för forskningsprojektet ” Internetbaserat stöd (Carer eSupport) för närstående till personer med huvud- och halscancer – utveckling och utvärdering.”. Inom projektet kommer vi att utveckla, testa och utvärdera ett internetbaserat stöd för närstående till personer som drabbas av huvud- och halscancer och undersöka om det leder till att de känner sig mer förberedda och säkra på sin förmåga att hjälpa den som är sjuk och därmed mår bättre själva, jämfört med närstående som inte får internetbaserat stöd.

För att det internetbaserade stödet ska vara anpassat till de närståendes behov och lätt att använda börjar vi med att göra intervjuer med grupper av närstående som har erfarenhet av att ge vård till en person med huvud- och halscancer. Resultaten av intervjuerna ska användas i utvecklingen av det internetbaserade stödet. Stödet kommer att testas i en mindre grupp innan och förbättringar kan göras vid behov. Efter testning och vidareutveckling av stödet utvärderas det i en randomiserad studie som kommer att inkludera ett större antal närstående till personer som genomgår behandling mot huvud- och halscancer. Vi kommer att inkludera närstående på tre universitetssjukhus. Kunskaperna från projektet kan användas för att förbättra situationen både för de närstående och för patienterna.
Anställningen är högst fem år och kan omfatta institutionstjänstgöring på högst 20 % (vanligtvis undervisning) samt kursstudier. 

Kvalifikationskrav: Den sökande ska inneha magisterexamen, civilingenjörsexamen, masterexamen eller motsvarande examen och kunskaper i ett ämne som är relevant för doktorandtjänsten. Exempel på lämplig bakgrund är civilingenjörsexamen med socioteknisk profil, masterexamen i vårdvetenskap, psykologi eller människa-datorinteraktion. Kunskaper inom områdena e-hälsa, människa-datorinteraktion, design, studier av människor och teknik i samspel är särskilt viktiga. Då forskningen bedrivs i samarbete med patientrepresentanter, vårdpersonal, ledning och IT-personal är goda kunskaper i svenska ett krav. Du förväntas kunna undervisa på svenska eller engelska. Goda kunskaper i talad och skriven engelska är också ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Undervisningserfarenhet/intresse av att undervisa ses som meriterande. Erfarenhet av klinisk verksamhet är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Åsa Cajander, 0704-250 786; asa.cajander@it.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 29 april 2021, UFV-PA 2021/1266.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1266
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-04-01
Sista ansökningsdag 2021-04-29

Tillbaka till lediga jobb