Uppsala universitet, Inst för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier (EDU) bedriver forskning, forskarutbildning, grundutbildning och uppdragsutbildning inom pedagogik, didaktik och utbildningssociologi. Vid EDU finns också flera masterprogram. EDU har drygt 300 anställda varav runt 200 lärare/forskare, 70 doktorander och 25 administratörer. Mer information om institutionens verksamhet hittar du på www.edu.uu.se.

Pedagogik är en vetenskaplig disciplin där kunskap bildas om de processer, såväl formella som informella, genom vilka människor formas och förändras i olika sociala, kulturella, och institutionella sammanhang, till exempel förskola, skola, familj, fritid, arbetsliv och högre utbildning. Pedagogik handlar om olika aspekter av fostran, bildning, utbildning, lärande, undervisning och dess förutsättningar och genomförande. Frågor som ställs berör exempelvis hur och varför olika former av värderingar, kunskaper och färdigheter uppstår, vidmakthålls och förändras inom och mellan generationer, grupper och individer.

Projektbeskrivning: Som doktorand kommer du vara verksam främst i en av nedanstående tre forskningsmiljöer i pedagogik: STEP, CLIP eller PS. En av doktorandplatserna är specifikt inriktad mot STEP.

Studies in Educational Policy and Educational Philosophy (STEP) studerar professioner och styrning, ledning och utvärdering av pedagogiska processer och lärande i utbildning och arbetsliv. Urval, organisering och legitimering av kunskap, värden och identiteter analyseras. Särskilt fokuseras samspelet mellan olika nivåer och mellan utbildningspolicy och – praktik i relation till globalisering, migration, digitalisering och det s.k. kunskapssamhället.

Studies in Childhood, Learning and Identities as Interactional Practices (CLIP) studerar social interaktion, lärande och identitetsprocesser med fokus på barns och ungas vardagsliv, sociala relationer och lärande i förskola och skola, digitala praktiker, flerspråkighet, mobilitet och rumslighet. Forskningen omfattar också professionellas perspektiv, lärande i professionsutbildningar och interaktion på arbetsplatser.

Pedagogik med inriktning mot specialpedagogik (PS) fokuserar centrala frågor kring inkludering och särskilt stöd, framför allt inom ramen för verksamheten i skola och förskola men även i andra sammanhang. Studierna omfattar allt från teoretiska analyser och begreppsutredningar, över breda empiriska kartläggningar till analys av, och interventioner i, konkreta lärmiljöer. I fokus står till exempel professionsfrågor, relationen policy-praktik, pedagogiskt-filosofiska frågor och gestaltningen av pedagogiska praktiker.

Forskningsmiljöerna i pedagogik finns närmare beskrivna på institutionens hemsida: http://www.edu.uu.se/forskning/pedagogik/.

Utbildning på forskarnivå omfattar fyra år och finansieras med anställning som doktorand. Doktoranderna förutsätts bedriva sin utbildning på forskarnivå på heltid och aktivt delta i institutionens verksamhet. Undervisning eller annan tjänstgöring vid institutionen motsvarande högst 20 procent kan förekomma. Utbildningen förlängs i motsvarande omfattning. 

Kvalifikationskrav: Behörig att antas till utbildning på forskarnivå i pedagogik vid Uppsala universitet är den som a) har avlagt en examen på avancerad nivå b) har fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, och c) har godkänt resultat på kurser om 90 högskolepoäng i pedagogik. Behörig är också den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Språkkunskaper i svenska utgör inte ett krav för anställning, men den sökande förväntas lära sig svenska och väl behärska talad och skriven engelska

Ansökningshandlingarna skall omfatta ifylld ansökningsblankett, ett exemplar av relevanta examensarbeten (C- D- och magisteruppsatser eller motsvarande), en kort CV med angivande av eventuella publikationer, kopia av examensbevis och betyg, samt andra relevanta handlingar och dokument den sökande önskar åberopa. Ansökan skall också omfatta en kort beskrivning (2-3 sidor) av den sökandes tilltänkta forskningsinriktning och avhandlingsplan (omfattande frågeställning, forskningsläge, material- och metodfrågor samt avhandlingsprojektets relevans) och varför vederbörande söker till forskarutbildningen.

Alla dokument som bifogas ansökan måste vara på/översatta till svenska eller engelska.

För mer information om forskarutbildningen vid institutionen, se https://www.edu.uu.se/utbildning/forskarutbildning/.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Utbildning på forskarnivå i pedagogik regleras också av ämnets allmänna studieplan, se http://www.utbildningsvetenskap.uu.se/digitalAssets/500/c_500222-l_3-k_20170130allmanstudieplanpedagogikrev.pdf

Utbildningen regleras även av fakulteten för utbildningsvetenskapers Rutiner vid antagning till utbildning på forskarnivå, tilldelning av nya studiestöd, prolongation av studiestöd och hantering av doktoranders individuella studieplaner, se forskarutbildning/utbildningsvetenskap.

En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år, dock ej längre tid än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Studierektor för forskarutbildningen: Gunilla Lindqvist, gunilla.lindqvist@edu.uu.se, tel. 018-471 3813. Forskningsledare professor Eva Forsberg, tel. 018-471 5884.

Välkommen med din ansökan senast den 12 april 2021, UFV-PA 2021/970.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-09-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/970
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-03-18
Sista ansökningsdag 2021-04-12

Tillbaka till lediga jobb