Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

 

Tidsbegränsad heltidsanställning på två år med tillträde sommaren 2021 eller enl överenskommelse.

På avdelningen för solcellsteknik arbetar vi både med grundläggande förståelse för och utveckling av kostnadseffektiva solceller baserade på tunnfilmsteknik. Solcellerna är gjorda av det etablerade halvledarmaterialet Cu(In,Ga)Se2 (CIGS), vilka visat över 20% verkningsgrad, och det mindre utforskade materialet Cu2ZnSnS4 (CZTS) där den största fördelen är att endast mycket vanliga grundämnen används. Avdelningen består av cirka 20 personer och tillverkar kompletta solceller och moduler i eget laboratorium i Ångströmlaboratoriets renrum. Mer information finns på vår hemsida https://www.materialvetenskap.uu.se/research/solar-cell-technology/.

Projektbeskrivning: Syftet med detta projekt är att studera tunnfilmssolceller på atomär nivå med hjälp av synkrotronspektroskopi. Fördjupad förståelse för dessa komplexa materialsystem krävs för den fortsatta utvecklingen av kostnadseffektiva tunnfilmssolceller med hög prestanda. Eftersom egenskaperna för tunnfilmssolceller kan förändras under tillverkningen eller användning är det viktigt att inte bara studera de statiska fysiokemiska egenskaperna hos sådana material utan också deras dynamik under in situ-förhållanden.

Arbetsuppgifter: Arbetet kommer att fokusera på strukturella, kemiska och elektroniska egenskaper hos tunnfilmssolceller och deras gränsskikt under tillverkning eller utomhusrelaterade miljöer och driftsförhållanden. Några exempel på materialsystem som ska studeras inkluderar CZTS- och CIGS-baserade tunnfilmssolceller, men också andra solcellsmaterial av intresse. I synnerhet kommer röntgenfotoelektron- och absorptionsspektroskopier med komplementära informationsdjup att användas för in situ- och operando-undersökningar av tunnfilmssolceller under vissa förhållanden som inkluderar temperatur, fuktighet, elektrisk spänning och ljus, sådana som är representativa för deras användning. Med detta kommer vi att försöka förstå hur solcellens egenskaper påverkas under tillverkning eller utomhusrelaterade miljöer och driftsförhållanden, något som kan bidra till utveckling av mer stabila och högpresterande solceller.

Arbetet inkluderar provtillverkning, dataanalys och publicering av forskningsresultat. Det mesta av det experimentella arbetet förväntas utföras vid storskaliga synkrotronstrålningsanläggningar runt om i världen som MAX IV, DESY, Diamond, Soleil, men också tillverkning av solceller och andra prover i Ångströmlaboratoriets renrum. Möjligheter att utforska nya idéer relaterade till forskningsområdet genom diskussioner med andra gruppmedlemmar uppmuntras starkt. En del av arbetet kommer att genomföras i samarbete med nationella och internationella samarbetspartners.

Kvalifikationskrav: För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, etc.

För denna anställning krävs en doktorsexamen inom fysik, materialvetenskap eller ett annat relevant område för anställningen.

Vi kräver dokumenterad erfarenhet av synkrotronbaserade tekniker som röntgenfotoelektron- och / eller absorptionsspektroskopier eller andra relevanta tekniker för projektet och tillhörande dataanalys.  

Vi kräver mycket goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska.

Personliga egenskaper, som förmåga att leda och driva projekt och samtidigt kunna interagera med andra forskare är mycket viktiga. Du skall vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp. Stor vikt kommer att läggas vid personlig kompetens och lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Erfarenhet av tunnfilmsteknik, solceller och/eller halvledarmaterial är meriterande.

Instruktioner för ansökan: Din ansökan ska innehålla:

  • Ett kort brev som beskriver dina forskningsintressen, relevanta kompetens, och motivation för varför du vill arbeta som postdoktor och varför du anser dig själv att vara lämpad för denna tjänst (max 2 sidor)
  • CV (max 2 sidor)
  • Publikationslista
  • Kopia av din doktorsexamen, dina kursbetyg och en kopia av din avhandling. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumenten inte har utfärdats på något av dessa språk
  • Namn och kontaktuppgifter (e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner

Ansökan kan med fördel skrivas på engelska.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Snarast eller enl överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år enl centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Natalia Martin, Natalia.Martin@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 april 2021, UFV-PA 2021/817.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enl överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/817
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-03-18
Sista ansökningsdag 2021-04-29

Tillbaka till lediga jobb