Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning mot hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 130 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, institutionen för Elektroteknik.  

Projektbeskrivning: Studier av levande system på molekylär nivå är avgörande för att förbättra vår förståelse för livet. En sådan studie är dock utmanande på grund av den stora komplexiteten hos biomolekyler. Till exempel deltar proteiner i praktiskt taget alla processer i cellerna och är de dominerande läkemedlen eller läkemedelsmålen för läkemedelsindustrin; men proteiner varierar naturligt i struktur vilket ger upphov till en heterogenfunktionalitet. De tillgängliga biomolekylanalysteknikerna är för närvarande baserade på ensemble-genomsnittet av mätningarna över en stor mängd molekyler; därför kan de inte detekera heterogeniteten hos biomolekyler. För att övervinna denna utmaning syftar vårt projekt till att skapa en ny kiselbaserad nanobiosensor med den högprecisionstillverkningsteknologin som utvecklats för kiselchipsindustrin, för att på ett tillförlitligt sätt fånga och analysera enstaka molekyler. Möjligheten att studera enstaka biomolekyler, istället för att tvingas hålla till godo med medelvärden, kommer att ge helt nya insikter inom molekylärbiologin. Tekniken är också mycket värdefull för läkemedelsindustrin för att förstå interaktionen mellan ett läkemedel och dess receptor.

Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans. Doktoranden kommer att handledas av minst två handledare.

Arbetsuppgifter:

  • Att designa och tillverka den nya kiselbaserade nanobiosensorenheten med hjälp av toppmoderna verktyg i renrummet och att realisera elektrisk infångning av enstaka molekyler i den tillverkade nanobiosensorn.
  • Att utföra experiment med molekylära analyser med de tillverkade sensorerna, baserade på både elektriska och optiska metoder.
  • Att utveckla teoretiska modeller för dataanalys, publicera forskningsresultat och samarbeta effektivt inom projektgruppen.
  • I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Förmåner: Som anställd vid Uppsala Universitet erbjuds du friskvård för din hälsa och en ledande forskningsmiljö, Läs mer här. Institutionen för elektroteknik erbjuder även ett lönetillägg utöver de lokala riktlinjerna för doktorander vid Uppsala universitet.

Anställningen som doktorand motsvarar fyra års heltidsstudier med möjlighet till förlängning vid särskilda skäl. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Kvalifikationskrav:

  • Kandidater med civilingenjörsexamen i teknisk fysik, kemi, materialvetenskap, elektronik eller motsvarande. Sökande med en kandidatexamen, med minst 240 hp, inom något av nämnda ämnen kommer också att behandlas om den sökande kan visa mycket goda studieresultat.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • Bra kommunikationsförmåga och självständighet

Ansökningsförfarande: Ansök via länken nedan. Ansökan ska innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa. Vi vill att du lämnar uppgifter om referenspersoner.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-08-16 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Zhen Zhang, Phone: 0046-18-4713131, Email: zhen.zhang@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 april 2021, UFV-PA 2021/845.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-08-16 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/845
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-02-26
Sista ansökningsdag 2021-04-15

Tillbaka till lediga jobb