Uppsala universitet, Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen är den största institutionen inom Samhällsvetenskapliga fakulteten med sina ca 140 medarbetare och 2000 grundutbildningsstudenter. Vi bedriver omfattande forskarutbildning och har ca 35 doktorander. Forskarskolorna MIT och FIRE är också knutna till institutionen. Institutionen har följande forskningsinriktningar: entreprenörskap, internationellt företagande, marknadsföring, organisation/ledarskap och redovisning/finansiering.

Doktorandanställningarna utlyses enligt följande:

  • 2 doktorandanställningar (öppna/allmänna) i företagsekonomi där finansiering sker med fakultetsmedel. Vi ser gärna sökande inom organisation och marknadsföring men även inom redovisning, internationellt företagande och entreprenörskap.
  • upp till 6 doktorandanställningar i företagsekonomi inom följande projekt:

Projekt 1: Vad händer efter krisen? Organisation och professionellt arbete i förändring

Vi söker en doktorand som ska arbeta med frågor om organisering och professionellt arbete inom offentlig sektor, särskilt högre utbildning. Särskilt vill vi fokusera på Coronapandemins påverkan på professionella yrkesgruppers dagliga arbete i offentlig verksamhet, och på hur organiseringen av det professionella arbetet vid universitetet påverkats av och tar sig uttryck i spåren av den pågående pandemin. Doktorander kommer att arbeta i nära relation till två pågående forskningsprojekt, det ena om hybridprofessionellas roll i organisering av offentlig sektor och den andra om organisering av universitetsadministrativt arbete. Frågor om professionellt arbete, framväxten av nya positioner och yrkesroller inom universitet och högskolor, samt relationen mellan profession och organisation i olika sammanhang kommer vara centrala.

I spåren av de direkta omställningar som gjorts i verksamheten, tex. omställningen till distansundervisning, har en rad förändringar i universitetens sätt att arbete, fatta beslut, och samordna verksamheten noterats. Vissa verksamheter har fått ökad betydelse, och vissa har fått radikalt förändrade förutsättningar. Hur har stödjande, beslutande, och samordnande verksamheter och funktioner påverkats av pandemin? Vilka konsekvenser kan de här förändringarna få på kort och lång sikt för organiseringen av centrala funktioner vid universitetet? Och vad händer med ”vardagsarbetet” för de framväxande hybridprofessionerna som besitter dessa funktioner? Denna typ av frågor kan utgöra startpunkt för arbetet. 

Antal platser: 1

Notera: Denna doktorandplats är möjlig under förutsättning att sökt extern finansiering erhålls. Doktoranden kommer att finansieras första året med stipendium, därefter doktorandanställning.

Projekt 2: Globala innovationspartnerskaps förmåga att stärka läkemedelsföretag i kampen mot antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är ett växande hot mot global hälsa som idag orsakar flera hundra tusen dödsfall globalt varje år. Samtidigt krymper antibiotikaindustrin snabbt då både stora läkemedelsföretag och små biotechföretag kämpar med allt svårare forskningsutmaningar samt minskade intäkter från antibiotikaförsäljning. För att vända industrin innan det är för sent har företag, myndigheter och civilsamhälle gjort gemensam sak genom att etablera ett antal mycket omfattande globala innovationspartnerskap för att stärka utvecklingen av ny antibiotika. Dock är dessa partnerskap fortfarande ett nytt fenomen och forskningen kring dem är i fortsatt behov av att förstå, exempelvis, vad som påverkar om de är framgångsrika eller inte. Detta doktorandprojekt kommer utgöra en del av en etablerad forskargrupp som arbetar i brytpunkten mellan företag, innovation och läkemedelsindustri för att studera hur olika sorters globala innovationspartnerskap kan stärka forskning och utveckling av antibiotika. Projektet kommer att vara tydligt förankrat i företagsekonomi och särskilt inom internationellt företagande. Dock kommer projektet även att inkludera kontakter med företag och den multidisciplinära miljön vid Uppsala Antibiotic Center. Vid centret samlas doktorander från universitets alla vetenskapsområden för att gemensamt lära om och diskutera det mångsidiga hotet från antibiotikaresistens. Projektets empiriska kontext kommer även involvera samarbeten med flera innovationspartnerskap som är baserade i exempelvis Boston, Geneve och Köpenhamn.

Antal platser: 1

Notera: Denna doktorandplats är möjlig under förutsättning att sökt extern finansiering erhålls.

Projekt 3: AI-based RegTech

Det här projektet är finansierat av The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society (WASP-HS). Projektet omfattar en biträdande universitetslektor och två doktorander som ska studera AI-applikationer inom finansmarknaden. Närmare bestämt gäller studien AI-applikationer som skapats för att hjälpa finansföretag att fullgöra de många och omfattande krav på riskhantering och rapportering som följer av gällande lagstiftning. Företag på finansmarknaden befinner sig mitt i en period av överväldigande lagstiftningsaktivitet på flera nivåer inom Europa och internationellt. Tendensen i den nya lagstiftningen har varit att introducera alltmer långtgående krav på kontroller, övervakning och myndighetstillsyn. I den här nya situationen har det skapats ett sug efter avancerade IT-tjänster som kan hjälpa till med företagens efterlevnad av rättsregler (men också efterlevnad av t ex affärskoder, avtal och etiska riktlinjer), vilket har kommit att kallas RegTech. De mest avancerade applikationerna använder sådana algoritmer som kallas artificiell intelligens. RegTech har emellertid också gett upphov till frågor och farhågor, kanske i synnerhet angående själva syftet med krav på rapportering och intern övervakning. Det här projektet ska generera empiri och teori som kan ligga till grund för en informerad diskussion kring vilka användningsområden för AI-baserad RegTech som tjänar lagstiftningens och etiska riktlinjers syften och vilka användningsområden som inte gör det.

Antal platser: 2

Notera: Med anledning av projektets rättsliga aspekter är det meriterande att ha en juristexamen eller motsvarande.

Projekt 4: AI och finansmarknaderna: Ansvar och juridisk riskhantering

Det här projektet är finansierat av The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society (WASP-HS). Projektet omfattar en forskargrupp om tre seniora forskare, två postdoktorer och den tilltänkta doktoranden. Vi kommer att studera riskhantering (i förhållande till verkliga eller upplevda risker) som uppstår på grund av användningen av AI-baserade finansiella tjänster. Den rättsliga regleringen är under utveckling men eftersom lagstiftaren inte kan hålla jämna steg med utvecklingen måste företagen hitta egna sätt att reglera ansvarsfrågor kring AI-applikationer genom avtal, försäkringar osv. Inom projektet kommer vi att använda en kombination av traditionella rättsliga forskningsmetoder och empiriska forskningsmetoder. Rättsligt material och avtal kommer att analyseras med rättslig metod. Den rättsliga analysen kommer att kompletteras med kvalitativa intervjuer med nyckelpersoner inom branschen. De seniora forskarna och postdoktorerna är alla disputerade inom rättsvetenskap. För att komplettera gruppen behöver vi en forskare i företagsekonomi som dels kan introducera oss andra till företagsekonomisk teoribildning, och dessutom, tillsammans med oss, kan utveckla nya teoretiska sätt att förstå riskhantering när den sker med rättsliga verktyg. Den personen är den tilltänkta doktoranden.

Antal platser: 1

Notera: Med anledning av projektets rättsliga aspekter är det meriterande att ha en juristexamen eller motsvarande. Denna doktorandplats är möjlig under förutsättning att sökt extern finansiering erhålls.

Projekt 5: Grand Challenges och jakten på nya styrformer

Projektets syfte är att skapa förståelse för moderna organisationers möjligheter att finna nya och utveckla befintliga styrformer för att kunna möta centrala utmaningar samhället står inför.

De organisationer som verkar i samhället idag är i stor utsträckning hänvisade till två dominerande styrningsfilosofier: norm- och regelbaserad byråkrati eller management med dess fokus på konkurrens, målstyrning och resurseffektivitet. Samtidigt som dessa två styrningsfilosofier betraktas som närmast naturliga hörs allt fler och högre kritiska röster som pekar på deras tillkortakommanden, till exempel ökande administration och byråkratisering, försvagade professioner, svårigheter för omvärlden att utkräva ansvar, stress och utbrändhet. I relation till detta tar vi oss i detta projekt an frågor om hur dominerande styrmodeller kan reformeras, kompletteras eller rentav ersättas. 

Vi söker efter en kandidat som är intresserad av att undersöka alternativa, såväl samtida som historiska, modeller för styrning och organisering av offentliga, privata och ideella verksamheter. Genomförandet av studien kan ske genom olika typer av metoder som med en utforskande ansats lämpar sig för att identifiera, beskriva och skapa förståelse för organisationer och organisatoriskt liv. Arkivstudier, intervju- och fallstudier samt etnografier är några av metoderna som kan vara aktuella.

Du som söker bör vara intresserad av grundläggande organisationsteoretiska frågor, av att ifrågasätta traditionella företagsekonomiska föreställningar om hur organisationer fungerar och bör fungera, såväl som frågor som rör organisationer och organiserandets roll i samhället - speciellt i relation till områden som ansvar, hållbarhet, rättvisa och moral/etik. Vi ser framför oss användandet av nya forskningsmetoder och söker därför även en kandidat som har ett stort intresse för metodfrågor och som kan se olika metodansatsers potential för att närma sig och besvara forskningsfrågor. 

Antal platser: 1

Notera: Förmåga att uttrycka sig på svenska både i tal och skrift är ett krav. I o m att projektet genomförs i samarbete med Högskolan i Gävle förväntas doktoranden dela sin arbetstid mellan Uppsala och Gävle. Anställningen är placerad vid Högskolan i Gävle. Den som söker till detta projekt skall också parallellt ansöka doktorandanställning i företagsekonomi, inriktning organisation vid Högskolan i Gävle, senast den 31 mars 2021 på https://www.hig.se/Ext/Sv/Om-Hogskolan/Arbeta-hos-oss.html, ref nr HIG-STÖD 2021/107.

Arbetsuppgifter: En doktorand ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå (4 år heltid), fördelat på 90 hp i kurser och 150 hp i avhandlingsarbete. Övrig tjänstgöring vid institutionen som avser undervisning och administrativt arbete kan ingå (högst 20%) då anställningen kan förlängas till max 5 år. Generella regler om doktorandstudier återfinns i Högskoleförordningen 5 kap 1-7 §, i universitets regler och riktlinjer samt i den Allmänna Studieplanen för forskarutbildning i företagsekonomi, Uppsala universitet.

Behörighet: För att bli antagen krävs grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt. Särskild behörighet har den som har godkänt resultat på kurser om 90 hp i företagsekonomi eller förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt.

Därutöver krävs att den sökande bedöms ha sådan förmåga i övrigt som behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.

Notera att en master/magisteruppsats som inte är bedömd och klar vid ansökningstidens utgång ges respit till den 2 juni 2021.

Behörighet - Språkkrav: Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.) Undervisningen sker på engelska varför mycket goda kunskaper i engelska är en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen. Det går att visa att språkkraven uppfylls på flera sätt, inklusive ett internationellt erkänt test såsom TOEFL eller IELTS, eller genom tidigare gymnasie- eller högskolestudier.

Vid språktesten krävs följande resultat:

  • IELTS: ett sammanlagt resultat på minst 6,5 och inget delresultat på mindre än 5,5.
  • TOEFL: Pappersbaserat: Resultat på minst 4,5 (skala 1–6) på skriftligt test och ett sammanlagt resultat på 575. Internetbaserat: Resultat på minst 20 (skala 0-30) på skriftligt prov och ett sammanlagt resultat på minst 90.
  • Cambridge: CAE, CPE.

Mer information om engelskakrav

Särskilt behörighetskrav för projekt nr 5: Förmåga att uttrycka sig på svenska både i tal och skrift är ett krav.

Meriterande i övrigt för projekt nr 3 och 4: Med anledning av projektens rättsliga aspekter är det meriterande att ha en juristexamen eller motsvarande.

Kriterier för bedömning av ansökan: se bedömningsgrunder

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  1. CV.
  2. Vidimerade kopior av examensbevis och studieintyg som styrker grundläggande och särskild behörighet.
  3. Projektbeskrivning på svenska eller engelska (högst 12 000 tecken inklusive blanksteg). Projektbeskrivningen ska ta upp för projektet relevanta frågeställningar, ämnesmässig kontext, forskningsläge, frågor rörande data och metod. Projektbeskrivningen ska vara relaterat till projektet i fråga.
  4. Motiveringsbrev. I motiveringen ska framgå vilken av doktorandplatserna man söker.
  5. Examensarbete på avancerad nivå och ev. böcker, artiklar, manus som åberopas.
  6. TOEFL/IELTS-test (eller motsv). Notera dock att sökande med en masterexamen från ett engelskspråkigt universitet eller program inte behöver bevisa sina kunskaper i engelska.
  7. Två rekommendationsbrev (från universitetslärare och ev. arbetsgivare). I rekommendationsbrevet ska kontaktuppgifterna till referenterna (e-post och telnr) finnas med. Från brevet ska det framgå på vilket sätt referenten har lärt känna den sökande. Vi är särskilt angelägna om en bedömning av den sökande vad gäller våra bedömningsgrunder, se instruktioner för rekommendationsbrev.

Intervju: En särskilt inrättad bedömningskommitté bereder ansökningarna och avger rekommendation över vilka sökande som bör kallas till intervju. Intervjuer kommer att äga rum 26-28 april 2021. Kallelse går ut via e-post till utvalda sökande. De som går vidare i urvalsprocessen bland de som intervjuats kommer att få göra en slutlig skriftlig uppgift.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 1 september 2021.

Anställningens omfattning: 100%.

Upplysningar lämnas av: studierektor för forskarutbildningen Susanne Åberg, tel 018/471 1391, susanne.aberg@fek.uu.se och administratör inom forskarutbildningen Golondrian Janke, tel 018/471 1369, golondrian.janke@fek.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast 31 mars 2021, UFV-PA 2021/697. Endast fullständiga ansökningar med bilagor kommer att behandlas.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-09-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 8
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/697
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2021-02-26
Sista ansökningsdag 2021-03-31

Tillbaka till lediga jobb