Uppsala universitet, Institutionen för neurovetenskap

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Vid institutionen arbetar ca 400 forskare, lärare, doktorander och administratörer med olika neurovetenskapliga inriktningar. Via olika utbildningsprogram och kurser, både på grund-, avancerad och forskarnivå, sprider vi dessa kunskaper till en lång rad blivande yrkesspecialister – till exempel läkare, fysioterapeuter, logopeder, sjuksköterskor och biomedicinska forskare.

Den kliniska neurofysiologiska gruppen erbjuder en doktorandposition till en starkt motiverad kandidat som kommer att arbeta för ett forskningsprojekt som fokuserar på cellmodeller för autoimmuna neuromuskulära sjukdomar. Kandidater med god kunskap och erfarenhet inom cellodling och ett genuint intresse för neurovetenskap, uppmuntras att ansöka. Positionen är tillgänglig omedelbart.

Klinisk neurofysiologi är en högst tvärvetenskaplig grupp som bedriver både klinisk och preklinisk forskning och integrerar molekylärbiologi, stamcellsteknik och elektrofysiologi. Vårt mål är att öka kunskapen om elektrisk kommunikation mellan motorneuron och muskelceller i normala och sjuka tillstånd med det övergripande målet att föreslå nya strategier för behandling av neuromuskulära störningar.

Projektet: Doktorandprojektet kommer att genomföras inom en aktiv forskningsgrupp på institutionen för neurovetenskap. Gruppens forskning rör elektrofysiologi och hur elektrofysiologiska ändringar sker vid humana neurologiska sjukdomar, primärt neuromuskulära autoimmuna sjukdomstillstånd.

Syftet med detta projekt är att skapa en plattform för att studera patofysiologiska mekanismer i den mänskliga neuromuskulära synapsen in vitro genom att kombinera humant inducerade pluripotenta stamceller (iPSC) -teknologi och högdensitets mikroelektrod arrays (HD-MEA). Dessa banbrytande arrays innefattar tusentals plana mikroelektroder packade i ett område av ~ 8 mm2, vilket ger subcelluär upplösning av elektrogena celler. Varje elektrod kan både stimulera och spela in, vilket möjliggör dubbelriktad kommunikation med vilken cell som helst på arrayen. De viktigaste målen är:

Etablera en robust modell för human neuromuskulär synaps direkt på HD-MEA med hjälp av iPSC-tekniken Studera de molekylära mekanismerna som orsakar autoimmun myasthenia gravis och karaktärisera hur olika antikroppar orsakar neuromuskulär signaleringsstörning Elektrofysiologiskt karaktärisera effekten av olika behandlingar för neuromuskulär transmissionsstörning

Arbetsuppgifter: Tjänsten innebär att självständigt driva vetenskapliga projekt inom området, med stöd av handledaren. Arbetsuppgifterna innebär cellodling, inklusiva iPSCs, immunohistokemi, registrering av elektrofysiologiska signaler via HD-MEAs samt molekylärbiologiskt arbete så som qPCR, western blot mm. Författande av vetenskapliga skrifter samt vetenskapliga presentationer ingår även i tjänsten. Som doktorand kan du komma att undervisa under labbmoment eller seminarier på kurser, dock upp till 20% av tjänsten, när behov finns inom programmet.

Kvalifikationer: Vi söker dig med en examen på mastersnivå, med fokus på molekylärbiologi. Du ska vara mycket motiverad i dina studier och din forskning samt ha god förmåga att arbeta självständigt. Du ska ha ett stort intresse för doktorandstudier inom cellmodeller.  Du förväntas ta egna initiativ samt ha god samarbetsförmåga med andra inom och utanför din forskningsgrupp. En förutsättning för tjänsten är att självständigt kan odla muskel- och nervceller, utföra molekylärbiologiska (PCR etc) analyser samt att utföra immunohistokemi och westernblot. Då tjänsten är i en internationell miljö måste du även ha goda kunskaper att uttrycka dig på engelska, både i tal och skrift. Slutligen kommer stor vikt att läggas vid personlig lämplighet så som; språklig analytisk förmåga, problemlösande analytisk förmåga, personlig mognad, envishet, stabilitet, samarbetsförmåga, initiativtagande samt förmåga att arbeta strukturerat och med ett gott omdöme.

Meriterande i övrigt: Tidigare dokumenterad erfarenhet av arbete med cellodling, framförallt muskel- och nervceller, samt iPSCs, är starkt meriterande. Godkända betyg i nödvändiga kurser för att få arbeta med celler från försöksdjur (dvs. som följer Federation of European Laboratory Animal Science Associations kursplan för FELASA kategori C. Ex. Försöksdjursvetenskap 4.5hp UU) är meriterande Förmåga att självständigt göra utföra infärgningar, mikroskopi och qPCR är starkt meriterande

För anställning krävs att den sökanden blir registrerad som doktorand. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Ansökan: Din ansökan måste innehålla:

CV motivationsbrev där forskningsintressen, kunskaper och varför du är intresserad av denna position förklaras, max 2 sidor publikationslista och/eller kopia på masterarbete studiedokumentation rekommendationsbrev, max 2 stycken.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-05-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Anna Rostedt Punga, tel. +46 18 471 4941, e-post anna.rostedt.punga@neuro.uu.se. Information om forskningsgruppen kan hittas på https://www.neuro.uu.se/forskning/forskningsgrupper/klinisk-neurofysiologi/

Välkommen med din ansökan senast den 15 april 2021, UFV-PA 2021/694.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön enligt avtal för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/694
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-02-25
Sista ansökningsdag 2021-04-15

Tillbaka till lediga jobb