Uppsala universitet, UU Samverkan

med fokus på samhällsnyttig IoT (Internet of Things) vid programkontoret för IoT Sverige

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

IoT Sverige är ett nationellt strategiskt innovationsprogram som samlar aktörer från offentlig, privat och ideell sektor samt forskning och innovation. Programmets mål är att bidra till samhällsnytta och en hög livskvalitet för alla människor i Sverige genom att öka användningen av IoT-baserade lösningar i offentliga verksamheter. Programmet förväntas pågå till och med 2026 och finansieras inom ramen för Vinnova, Formas och Energimyndighetens gemensamma satsning på strategiska innovationsområden. Uppsala universitet är koordinator för programmet och programkontoret är placerat vid avdelningen UU Samverkan.

UU Samverkan är sedan januari 2021 en ny avdelning vid Uppsala universitet som bland annat verkar för innovation och nyttiggörande av forskningsbaserad kunskap genom samverkan med icke-akademiska organisationer. Verksamheten är just nu mitt i en spännande utvecklingsfas för att stärka Uppsala universitets roll som innovationsaktör.

Vi söker dig som älskar att skapa kommunikation, trivs med ett stort eget ansvar och som vill bidra till ökad samhällsnytta och ett bättre liv för alla människor i en sammankopplad värld.

Arbetsuppgifter
Programkontoret för IoT Sverige har till uppgift är att operativt driva IoT Sveriges verksamhet utifrån programstyrelsens strategiska beslut. Det kan handla om insatser som att genomföra utlysningar för finansiering av innovationsprojekt, initiera strategiska projekt och satsningar, arrangera konferenser, seminarier och mötesplatser samt samverka med andra relevanta aktörer, både nationellt och internationellt.

Som kommunikatör för IoT Sverige kommer du att ansvara för att kommunicera programmets verksamhet och resultat till en i första hand svensk, men ibland även internationell målgrupp. Du arbetar strategiskt och operativt med att initiera, skapa och kommunicera innehåll i olika format och kanaler, och till olika typer av målgrupper. Arbetsuppgifterna innebär kontakt med personer från olika sektorer och verksamhetsområden, och en viktig uppgift är att kunna förmedla deras erfarenheter och kunskap till en bredare publik. Du får en viktig roll i programkontorsteamet och förväntas delta aktivt i utvecklingen av IoT Sverige, i nära samarbete med dina kollegor.

Exempel på arbetsuppgifter:

  • Proaktivt och löpande skapa kommunikation, ta fram kommunikationsinnehåll samt förpacka det i form av texter, artiklar, filmer, bildspel, grafiskt material och motsvarande
  • Aktivt sprida innehåll och skapa engagemang via webb, nyhetsbrev, sociala media (LinkedIn och Twitter), seminarier med mera
  • Ansvara för innehåll och uppdatering av webbplatsen iotsverige.se (WordPress)
  • Planera och arrangera digitala och fysiska event, möten, seminarier och liknande
  • Planera och driva interna kommunikationsprojekt
  • Hantera mediakontakter samt strategiskt arbeta med press och PR
  • Beställa externa kommunikationstjänster vid behov

Kvalifikationskrav
Vi söker dig som har flera års dokumenterad erfarenhet av att utifrån ett helhetsperspektiv, självständigt planera och arbeta operativt med kommunikation för olika målgrupper (offentliga, privata och ideella organisationer), med olika format (text, bild, rörligt) och i olika kanaler (webb, socialt, tryck). Du har mycket god förmåga att uttrycka dig i skrift, i första hand på svenska, men även på engelska, samt att anpassa tilltal, budskap och kanal efter målgrupp och syfte. Du ska även ha erfarenhet av att ta fram enklare grafiskt material, som till exempel inbjudningar och presentationer. I grunden har du en högskoleutbildning inom medie- och kommunikationsvetenskap, marknadsföring eller journalistik, eller annan utbildning och erfarenhet som av arbetsgivare bedöms likvärdig.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet, att du är prestigelös i ditt bemötande av alla människor och att du kan arbeta både självständigt och i team. Du tar egna initiativ, är drivande och ansvarar för dina arbetsuppgifter. Det är viktigt att du är flexibel och kan snabbt lära och sätta dig in i nya saker, samt kan strukturera, prioritera och planera din arbetsvardag utifrån gällande ramar och mål.

Önskvärt meriterande i övrigt
Det är meriterande om du har erfarenhet av att arbeta med hållbarhetsfrågor och samhällsutmaningar, erfarenhet av det svenska innovationssystemet eller har arbetat med samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhället. Det är även meriterande med erfarenhet av journalistiskt arbete, grafisk design, beställning av kommunikationstjänster samt projekt- och produktionsledning.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2021-04-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidare, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av:
För IoT Sveriges programkontor: Jin Moen (jin.moen@iotsverige.se)  
För UU Samverkan: Jenny Nordquist (jenny.nordquist@uuinnovation.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 8 mars 2021, UFV-PA 2021/506.

För mer information om det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige se https://iotsverige.se

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/506
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-02-19
Sista ansökningsdag 2021-03-08

Tillbaka till lediga jobb