Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Institutionen för kvinnors och barns hälsa bedriver forskning, forskarutbildning och undervisning. Verksamheten är integrerad med kvinnokliniken och barnsjukhuset vid Akademiska sjukhuset. Mer information om institutionen finns på http://kbh.uu.se/. Global hälsa, där implementering, transformativt lärande och lärande för hållbar utveckling ingår, är ett profilområde för institutionen.

Swedesd är ett forskningscentrum och en lärandemiljö för tvärvetenskapligt kunskapande och lärande om komplexa hållbarhetsutmaningar. Genom transdisciplinär och kollaborativ forskning bidrar Swedesd till ny kunskap inom transformativt lärande, lärande för hållbar utveckling och global hälsa. Swedesd bedriver utbildning av studenter på grund och avancerad nivå, liksom kompetensutveckling för universitetets lärare, forskare och för samhällsaktörer. Utifrån kritiska teoretiska perspektiv och innovativa empiriska angreppssätt främjar Swedesd handling, samarbete, spridning och skalning för bättre hälsa, välbefinnande och hållbarhet. Nyckelorden är implementering, transformativt lärande och hållbarhet.

Beskrivning av ämnesområdet: De tre dimensionerna av hållbar utveckling är alla centrala inom området global hälsa. Ekologiska utmaningar skapar förändrade förutsättningar för människors hälsa. Fattigdom och överkonsumtion utgör ekonomiska utmaningar, medan global rättvisa och likvärdig hälsa för alla är några av de viktigaste sociokulturella utmaningarna i samtiden. Lärande för hållbar utveckling är ett forskningsfält i skärningspunkten mellan hållbarhet som komplexa problem (wicked problems), lärande i teori och praktik, lärandemiljöer, samt nyckelkompetenser och strukturer för transformation mot hållbara samhällen med. Här är betoning på global hälsa. Det handlar om transformativt lärande, om lärande som implementering, och om lärandets roll för samhällsförändring.

Arbetsuppgifter: Undervisning samt forskning och samverkan i ämnet lärande för hållbar utveckling och global hälsa. Utvecklingsarbete, handledning och examination på grund och avancerad nivå samt forskarnivå. Aktiv medverkan i utbildning, både praktiskt och teoretiskt, liksom i pedagogiskt utvecklingsarbete och utvärdering av alla delar av mastersprogrammet. Handledning och examination på alla utbildningsnivåer. Initiering, självständig utveckling, ledning och drift av forsknings- och utvecklingsprojekt inom ämnesområdet. Aktiv utveckling av utbildningssamarbeten inom ämnesområdet och med närliggande områden, inom Uppsala universitet såväl som med andra lärosäten i Sverige, samt internationellt.

Behörighetskrav: Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens samt har visat pedagogisk skicklighet (HF 4 kap 4 §). Enligt 5 § Anställningsordning för Uppsala universitet (AO) gäller som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom meriter inom utbildning och undervisning. En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst tio veckor, eller motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de två första anställningsåren.

Dokumenterad trans- och interdisciplinär forskningserfarenhet är ett krav. Omfattande forskning och undervisning på universitetets alla nivåer inom lärande för hållbar utveckling och/eller närliggande områden är ett krav. Den sökande ska ha dokumenterad erfarenhet av att undervisa och kommunicera med kollegor på flytande engelska och svenska. Samtliga kvalifikationer och meriter ska kunna styrkas.

Bedömningsgrunder: Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika mån.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet kommer i första hand vetenskaplig kvalitet och forskningsmeriter inom området lärande för hållbar utveckling och global hälsa beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Doktorsexamen inom ett interdisciplinärt ämnesområde som tangerar både samhälls- och naturvetenskap är starkt meriterande. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inom det vetenskapliga området och med det omgivande samhället tillmätas betydelse. Starkt meriterande är också dokumenterad erfarenhet av att attrahera såväl nationell som internationell forskningsfinansiering, och av ledning av nationella och internationella forskningsprojekt, forskningsprogram eller forskningskonsortier. Se även 7 § Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB).

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, kommer att tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik tillmätas betydelse. Särskilt meriterande är dokumenterad erfarenhet av utveckling och koordinering av nya masterprogram.

Meriterande är också omfattande nationella och internationella forsknings- och utbildningsnätverk inom ämnesområdet, samt undervisnings- och forskningserfarenhet från låg- och medelinkomstländer. Även förmåga till interaktion avseende högskolepedagogiska frågor med aktörer inom  och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Se 23 § AO. Se även  8 § RB.

Bedömningsgrunder, övrig skicklighet: Ledningsskicklighet och administrativ skicklighet är av betydelse för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Förmågan att samverka med det omgivande samhället liksom att informera om forskning och utvecklingsarbete kommer att beaktas.

Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikten utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. Se 31 § AO. Se även 9 § RB.

Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Se 29 § AO. Se även 9 § RB.

Vid bedömning av samverkansskicklighet ska erfarenhet av och skicklighet i populärvetenskapligt arbete, redaktörskap och annan verksamhet som rör kunskapsutbyte mellan universitet och omvärld, samt erfarenhet av innovation och entreprenörskap tillmätas betydelse. Se 6 § RB. Även förmåga till interaktion både inomvetenskapligt, tvärvetenskapligt och med det omgivande samhället kommer också att tillmätas betydelse. Meriterande är därutöver erfarenhet av att utveckla och implementera innovativa metodologier, t ex ’serious game systems’, för att främja samskapande av kunskap mellan olika samhällsaktörer.

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter, samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Anställningsordning för Uppsala universitet

Riktlinjer och bedömningsgrunder

För instruktioner för ansökan till läraranställningar se: Meritportföljer. Regler och riktlinjer

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2021-06-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: föreståndare Eva Friman, e-post eva.friman@swedesd.uu.se tel: 070-1679174 eller Prefekt Inger Sundström Poromaa e-post: Inger.Sundstrom@kbh.uu.se tel:  018-611 00 00.

Välkommen med din ansökan, som bör vara skriven på engelska, senast den 21 april 2021, UFV-PA 2021/1163.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-06-01
Löneform Individuell lönesättning tillämpas
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1163
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-04-26
Sista ansökningsdag 2021-04-30

Tillbaka till lediga jobb