Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

IGP - Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet (www.igp.uu.se) har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar samt molekylär teknikutveckling. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och tillämpningar inom industrin och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 420 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. 

Arbetsuppgifter:
Arbetet kommer att bestå i att vidareutveckla tekniker att undersöka lågmolekylära läkemedels proteinbindning. En viktig del av arbetet blir att framställa och karaktärisera DNA-konjugerade läkemedel, för att sedan undersöka hur dessa kan användas för analys av substansernas bindningsegenskaper. Dessa analyser kommer att bygga på molekylärgenetiska tekniker som utvecklats i vårt lab. Teknikerna skall också tillämpas i realistiska situationer för att försöka förutsäga vilka substanser som har förutsättningar att vara verksamma vid behandling av enskilda patienter. Arbetet kommer också att vara inriktat på att använda metoder liknande ovanstående för att i samarbete med SciLifeLabs DDD plattform utvärdera bibliotek av DNA-konjugerade substanser som ett sätt att effektivt identifiera nya läkemedelskandidater.  

Den aktuella forskartjänsten är också knuten till Swedish Collegium for Advanced Studies (SCAS; www.swedishcollegium.se) och dess program Measurable Man (den Mätbara Människan), med syfte att undersöka hur vi kan bättre förstå mänsklig biologi på molekylär nivå med ett perspektiv mot samhälleliga effekter. Den aktuella forskartjänsten är förlagd till såväl IGP-institutionen som till SCAS. Arbetsplatsen för den som får tjänsten kommer att vara vid IGP, men personen kommer också att vara affilierad med SCAS.

Kvalifikationskrav: 
- Doktorsexamen i medicinsk vetenskap.
- Erfarenhet av molekylärgenetisk metodutveckling.

Önskvärt/meriterande i övrigt: 
Det är önskvärt med insikter i vilka utmaningar inom läkemedelsutveckling som kan angripas med de tekniker som skall utvecklas inom det aktuella projektet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-01-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2021-06-30.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ulf Landegren, professor. E-post: ulf.landegren@igp.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast måndag 28 december 2020, UFV-PA 2020/4649.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2021-06-30
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-01-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4649
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-12-10
Sista ansökningsdag 2020-12-28

Tillbaka till lediga jobb