Uppsala universitet, Institutionen för farmaci

Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet är en interdisciplinär miljö som fyller en central roll inom läkemedelsområdet. Med forskning i frontlinjen, utbildning i toppklass och vidsträckt samverkan utgör vi en viktig motor i utvecklingen av det farmaceutiska fältet. I den här inspirerande miljön sker forskning av internationellt hög klass och stor vetenskaplig betydelse. Bland våra centrala kompetenser är modellering och simulering, in vitro ADME modeller, avancerade in vivo metoder och aspekter på allt från individens läkemedelsanvändning till samhällets läkemedelspolicies. Tillsammans bildar vi ett unikt kluster av akademiska kompentenser inom farmacin och spelar en central roll i att skapa framtidens farmaceutiska vetenskap i Sverige och globalt. Inom projektet kommer också ett nära samarbete ske med gruppen inom Farmaceutisk fysikalisk kemi vid Inst. för läkemedelskemi, inte minst gällande spridningsmetoder.  

För mer information se: Farmaci.

Projekt: Influence of intestinal colloidal structures and self-assembly on lipid-based formulations for enhancing peptide drug bioavailability.

SwedNESS: Projektet är en del av SwedNess, en nationell forskarskola för neutronforskning. Forskarskolan syftar till att stärka Sveriges långsiktiga kompetens och konkurrenskraft inom neutroner genom att ge studenterna gedigen utbildning och ett stort nätverk. Inom ramen för doktorandtjänster i SwedNess ingår en längre forskningsperiod vid ett relevant forskningscentrum eller forskargrupp.   

För mer information: Swedness.

Arbetsuppgifter: Doktoranden kommer att arbeta inom området för avancerade läkemedelsformuleringar med projektet “Influence of intestinal colloidal structures and self-assembly on lipid-based formulations for enhancing peptide drug bioavailability”. Syftet med projektet är att, genom en kombination av teoretiska simuleringsmetoder och lågvinkelspridning med neutroner undersöka på vilket sätt terapeutiska peptider interagerar med övriga komponenter i tarmvätska. Dessa inkluderar molekyler och ämnen som är naturligt närvarande i tarmen (t ex gallsalter)  men även olika formuleringskomponenter, framförallt lipider och andra co-solvents, som används för att öka biotillgängligheten hos biologiska läkemedel. Genom den här kombinationen hoppas vi kunna få en ökad förståelse för hur dynamiken i tarmmiljön samverkar med läkemedelsupptag, och de olika mekanismer som bidrar till den stora individuella variationen som ses i biotillgänglighet.  

De vetenskapliga fokusområdena är: Läkemedelsformulering • Orala peptidformuleringar • Lipid-baserade formuleringar • Lågvinkelspridning • Molekyldynamiksimuleringar • Permeabilitetshöjare •  Lattice-Boltzmann simulering.  

Kvalifikationer: Masterexamen inom kemiteknik, bioteknik, teknisk fysik, farmaci eller inom annat relevant område. Erfarenhet med någon fysikaliskt baserad simuleringsmetod, beräkningskemi eller liknande är meriterande, liksom tidigare erfarenhet av neutron- eller röntgenspridningsmetoder. Slutligen lägger vi stor vikt vid personlig lämplighet. God kommunikativ förmåga, framförallt på engelska, skriftligt och muntligt är nödvändigt.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Sökanden bör vara mycket motiverad, organiserad, och en pålitlig lagspelare som också kan arbeta självständigt. Doktorandtjänsten är fokuserad på utbildning och examen. Olika aktiviteter vid institutionen som till exempel undervisning och administrativt arbete ingår. Doktorandtjänsten kommer att förlängas med den tid som åtgått till sådant arbete (maximalt 20 %) så att utbildningstiden motsvarar fyra års heltidsutbildning.

Ansökan: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-03-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: biträdande universitetslektor Per Larsson, per.larsson@farmaci.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 21 december 2020, UFV-PA 2020/4525.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4525
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-12-03
Sista ansökningsdag 2020-12-21

Tillbaka till lediga jobb